Hlavní navigace

GeForce RTX 5090 se prý bude napájet dvěma 600W kabely s 16pinovým konektorem

Sdílet

Zdroj: Evga/Vince Lucido
Výhodou nového 12+4pinového kabelu mělo být, že bude grafikám stačit jen jeden. V příští generaci grafik Nvidia už to ale nemusí být pravda.

Když Nvidia přišla před čtyřmi lety s nejprve 12pinovým a poté 12+4pinovým konektorem 12VHPWR (později provázeným značnými problémy s poruchami vedoucími k poškození karet), mezi jinými důvody se uvádělo to, že s ním grafika nebude potřebovat víc napájecích kabelů. Zdá, že s přicházející generací GeForce RTX 5000 ale budeme zase tam, kde jsme byli, a grafiky už budou mít dva kabely i přes použití konektorů 12VHPWR (respektive 12V2×6).

Web TweakTown o víkendu přinesl zprávu o tom, že výrobci zdrojů začínají naznačovat zdvojení 12+4pinového napájecího alespoň u některých z budoucí generace grafik GeForce. Modely zdrojů, které nyní představují, totiž začínají mít osazené porty pro dva kabely s 12+4pinovými konektory 12VHPWR / 12V2×6. V prezentačních materiálech, které tyto zdroje provázení, se přitom obvykle uvádí, že tyto modely mají být připravené na novou generaci grafik.

To sice není úplně jednoznačné znamení, protože výrobci by například mohli cílit na systémy s více GPU třeba pro potřeby AI aplikací, ale je dost velká pravděpodobnost, že to odráží podobu budoucího highendu od Nvidie. Výrobci zdrojů totiž od ní pravděpodobně mají pod NDA informace o připravovaných parametrech karet co do spotřeby, aby bylay při vydání pro novou grafiku nachystané podmínky.

TweakTown píše, že dle současných drbů by měly první GeForce RTX 5000, které budou mít novou architekturu Blackwell, ale jejich čipy asi stále používají 4nm proces, vyjít někdy začátkem příštího roku. Jako první to zřejmě bude GeForce RTX 5080 a RTX 5090. Z těchto dvou modelů by ale dvojici 12+4pinových kabelů nejspíš mohl vyžadovat jen ten vyšší, GeForce RTX 5090 (nebo jak se highend bude jmenovat). Právě pro tuto kartu nedávno uniklé informace prorokovaly až 600W spotřebu. Jeden kabel s 12+4pinovým konektorem může dle specifikací do karet PCI Express ×16 přivést maximálně právě 600 W.

Standard nebo ojedinělá věc u extrémních provedení?

Je třeba říct, že už dřív se objevily některé luxusnější či extrémnější verze GeForce RTX 3090 Ti a RTX 4090 opatřené dvěma těmito napájecími konektory. Existence takovýchto karet by tedy nebyla úplně nová a nelze vyloučit, že onen marketing zdrojů ve skutečnosti mluví o připravenosti na podobné extrémní karty, zatímco běžným standardem by i u highendového modelu zůstal jediný konektor a kabel.

PCB karty Galax GeForce RTX 3090 Ti HOF s dvěma 12+4pinovými konektory

Autor: Galax
Některé modely GeForce RTX 3090 Ti už mají napájení dvěma 600W 12pinovými konektory Přečtěte si také:

Některé modely GeForce RTX 3090 Ti už mají napájení dvěma 600W 12pinovými konektory

Ve spolehlivosti by šlo o plus

Pokud se ale potvrdí zprávy o tom, že Nvidia zvedne TDP až na 550–600 W, pak jediný kabel neponechává žádnou rezervu. Dodávání 600 W do grafiky jediným grafikem je sice stále v rámci specifikace, ale bylo byl mnohem lepší, kdyby takový příkon byl rozdělen.

Proudy ve vodičích a výsledné teploty by u 600W grafiky byly ještě vyšší než u dnešních GeForce RTX 4090, takže by se opět zvýšilo riziko roztavení kabelů, poškození konektoru na kartě a tak dále. Když už tedy spotřeba nové grafiky má být tak šílená, bylo by lepší, když to bude řešeno dvěma kabely.

CS24

A přece se hoří. Problémy 12pinových konektorů grafik Nvidia nekončí, ale je kolem toho spousta omylů Přečtěte si také:

A přece se hoří. Problémy 12pinových konektorů grafik Nvidia nekončí, ale je kolem toho spousta omylů

Nicméně uživatelé, kteří mají zdroj nebo kabelový adaptér s jen jedním konektorem, budou potřebovat nové adaptéry nebo dokonce nový zdroj. Je ale pravda, že podobná karta si tak jako tak často upgrade zdroje vyžádá, protože 600W spotřeba může znamenat ještě mnohem vyšší proudové špičky, kvůli kterým musí být zdroj předimenzobán. Ani kilowattové zdroje, jakým se dřív posměšně říkalo „svářečky“, už často nemusí být úplně ideální.

Nové grafiky Nvidia zatočí s elektroměrem. GeForce RTX 5090 má spotřebu 600 W Přečtěte si také:

Nové grafiky Nvidia zatočí s elektroměrem. GeForce RTX 5090 má spotřebu 600 W

Specifikace GPU Nvidia Blackwell: Nové GeForce budou pokrok v highendu, ale levnější karty stagnace? Přečtěte si také:

Specifikace GPU Nvidia Blackwell: Nové GeForce budou pokrok v highendu, ale levnější karty stagnace?

GeForce RTX 5080 bude až o 10 % rychlejší než RTX 4090, Nvidia prý finišuje přípravy Přečtěte si také:

GeForce RTX 5080 bude až o 10 % rychlejší než RTX 4090, Nvidia prý finišuje přípravy

Zdroj: TweakTown