Hlavní navigace

Gelid DarkForce: nejen skříním Cooler Master po krku

8. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Gelid DarkForce – další z klonů Cooler Masteru

Gelid DarkForce – další z klonů Cooler Masteru

Po nedávné recenzi obří počítačové skříně Enermax Fulmo GT jsme si pro vás připravili další, tentokrát však z úplně jiného soudku. Sáhli jsme po novince od společnosti Gelid s označením DarkForce, která je vůbec prvním počinem od tohoto výrobce. Samotnou společnost Gelid mnohým z vás jistě představovat nemusím. Vznikla dá se říct „nedávno“ a jejími zakladateli jsou bývalí zaměstnanci Arctic Cooling (dnes pouze Arctic).

Ale zpět ke skříni. Model DarkForce bude jistě v hledáčku mnoha lidí především díky své ceně a výbavě, kterou nabízí. Vzhledově se na první pohled opět podobá Cooler Masteru CM690 II. Proč opět? Je to totiž již několikátá skříň, která má obdobný design jako poměrně úspěšný Cooler Master. Za další „kopie“ by se daly považovat Lepa LPC30x nebo série Fulmo od Enermaxu.

Mezi hlavní přednosti se bude jistě řadit výbava předního panelu, na kterém je kromě nového portu USB 3.0 také konektor eSATA a hot-swap pozice pro 3,5"/2,5" pevné disky či SSD. DarkForce se však nemusí stydět ani za svůj cable management, který na první pohled vypadá velmi schopně.

Zdroj je, jak je již dnes zvykem, umístěn na dně s možnosti otočení ventilátorem nahorů i dolů. Perforace pod zdrojem a další pozice pro nasávání vzduchu je opatřena prachovým filtrem. Pokud byste měli v plánu osadit dlouhou grafickou kartu, jako je 31cm Radeon HD 6990, není problém vyjmout jeden ze dvou košů pro pevné disky a mít tak k dispozici celou délku vnitřního prostoru.

Gelid DarkForce
Formát skříně middle tower
Podporované formáty desek ATX, microATX
Počet 5,25" pozic 4
Počet 3,5" (2,5") pozic + externí 6 (6) + 1
Výbava předního panelu USB 3.0, 2× USB 2.0, eSATA, 2× 3,5mm jack, hot-swap
Počet pozic pro 120/140/180/230mm ventilátory 8/4/0/0
Počet pozic pro rozšiřující karty 8+1
Použité materiály ocel, plast, plexisklo
Velikost (D׊×V) 530 × 207 × 505 mm
Hmotnost 9,2 kg
Cena [Kč] 2350 (předběžná)

 

Nevýstřední design s plexi oknem v bočnici

Nevýstřední design s plexi oknem v bočnici

Skříň je přepravována v klasické lepenkové krabici, která na sobě nese potisky s popisem modelu, jeho fotkami a specifikacemi. Uvnitř je umístěna ve dvou polystyrenových formách a zabalena v igelitovém pytli.

 

Příslušenství je poměrně chudé a zdaleka ho není tolik jako u posledně testované Enermax Fulmo GT. Jeho součástí je sada šroubků, manuál a pár plastových stahovacích pásků.

Design modelu DarkForce jako by kopíroval prvky několika jiných skříní od různých výrobců. Hlavní rysy se podobají modelu Cooler Master CM690 II a spodní část přední masky připomíná skříně Lian Li. Okno v bočnici bych si představoval umístěné spíše z vnitřní strany, jelikož takhle nevypadá moc vábně.

Vršek skříně je tvořen převážně jemnou perforací, které umožňuje ohřátému vzduchu ze skříně unikat ven. Případně může sloužit pro výstup až dvou 140mm nebo 120mm ventilátorů. U přední hrany je panel s tlačítky a konektory, jehož výbava není zrovna nejchudší a nabízí i hot-swap pozici pro pevný disk. Hot-swap byl bezproblémový a při zkusmém osazení SSD Intel X25-V 40 GB jsem se nesetkal s nejmenším zádrhelem.

 

Celá maska je plastová, pouze záslepky a perforované části jsou z ocelového plechu. Perforace ve spodní části čela by měla být zajistit dostatečný přísun čerstvého vzduchu i při osazení obou čelních pozic pro ventilátory. Zadní strana nic moc výjimečného nepřináší. Kromě perforace pro zadní, již z výroby osazený, 120mm ventilátor a tří gumových průchodek pro hadice vodního chlazení se zde nachází ještě celkově osm pozic pro rozšiřující karty plus jedna, která je otočena kolmo ke zbývajícím a slouží pro různé regulátory, brackety s konektory, apod.

 

 

Vzhledem k umístění zdroje dole nemůžeme vynechat popis „podvozku“. Kromě perforace pro zdroj je dno připravené i pro dva 140mm nebo 120mm ventilátory. V základu osadíte pouze jeden. Pokud však vyjmete spodní koš na pevné disky a demontujete jeho plastové uchycení, uvolní se i pozice pro druhý. Samozřejmostí jsou prachové filtry, které jsou v tomto případě plastové a lze je poměrně jednoduše vyjmout a umýt.

Netuším, zda Gelid převzal od Cooler Masteru i pozici pro 120/92mm ventilátor na pravé bočnici za místem, kde se běžně nachází patice procesoru na základní desce, každopádně mi smysl tohoto řešení poněkud uniká. Jeho účinnost je hodně malá a navíc lze osadit ventilátor o tloušťce pouze 15 milimetrů. K zajištění bočnic poté slouží klasické ruční šrouby, které nejsou nijak zajištěné proti vypadnutí při povolení.

 

Běžný, ale útulný interiér s výborným cable managementem

Běžný, ale útulný interiér s výborným cable managementem

První pohled na vnitřek mi říká, že tohle už jsem někde viděl. A je to tak. Vnitřek je velmi podobný tomu z Enermax Fulmo či Fulmo GT (v tomto případě však mnohem menší), najdete spoustu shodných detailů. Další znak toho, že mají tyto modely zřejmě stejného OEM výrobce.

Pozic pro pevné disky je celkově šest, jedna 3,5" externí se nachází ve spodní 5,25" pozici ve formě redukce. Základních šest je rozděleno po trojicích do dvou vyjímatelných košů. Stačí odšroubovat tři šrouby a koš vytáhnout. Narazil jsem však na menší zádrhel. Pokud chcete vytáhnout vrchní koš, je nutné prvně vyjmout spodní a až potom vrchní. Když jsem to zkoušel bez vytažení spodního, neuspěl jsem, jelikož tam je napasovaný natěsno.

 

Bezšroubkové uchycení mechanik (5,25" zařízení) je stejné jako u minule testovaného Enermaxu. Opět jej budu kritizovat, jelikož je nedostatečné a u mechanik často dochází k jejich klepání o plech, což není vůbec nic příjemného.

Zdroj je možno, vedle klasického přišroubování, navíc zajistit také pomocí suchého zipu. To se může hodit v případě, že vlastníte nějaký delší kousek.

Pohled na pozice pro rozšiřující karty nám dává vědět, že jejich záslepky jsou perforovány a je jich celkově osm pod sebou. Co to znamená? Například to, že v extrémním případě nebude problém s osazením čtyř dvouslotových grafických karet. Nad těmito pozicemi se nachází výrobcem dodávaný 120mm ventilátor.

Vrchní perforace je opravdu velmi hrubá a neměla by tak průtoku vzduchu nějak výrazně vadit. Horší je to však s plastovým prachovým filtrem, který je stejný jako na spodku skříně. Velký výřez v plechu základní desky nesmí chybět. V dnešní době je to již standard. Když nemusíte při výměně chladiče s backplate vyjmout základní desku ze skříně, ušetří vám to spoustu nervů.

 

Za další vymoženost můžu výrobce jen a pouze pochválit. Konečně někoho u skříně, která je samá pozice pro ventilátor, napadlo, že je nesmysl připojovat každý zvlášť a tak navrhl malé plošné spoje s třípinovými konektory. Do většího centrálního, který se nachází pod základní deskou, se zapojuje čtyřpinový diskový molex ze zdroje. Z něj je kabelem (zbytečně třížilovým) vyvedeno napájení i pro horní „rozdvojku“. Pokud toto propojení zachováte, budete mít k dispozici celkově šest konektorů, což stačí i v případě, že osadíte ventilátory na všechny pozice, které skříň nabízí.

 

Po sejmutí plastové masky se vám naskytne pohled na stejně hrubou perforaci, jako je na vrchní straně a na spodku. Je zde ještě místo pro další 120mm ventilátor a ještě jeden další je možno osadit do připravených otvorů ve vylamovacích „záslepkách“ 5,25" pozic.

Kabely jsou vzorově opatřené flexem, takže byste s nimi neměli mít při montáži žádné potíže.

 

Instalace sestavy, testovací metodika, měření teplot a hlučnosti

Instalace sestavy, testovací metodika, měření teplot a hlučnosti

Testovací metodika, měřící přístroje a sestava

Měření se bude točit hlavně kolem teplot a hlučnosti. Teploty měříme při pokojové teplotě zhruba 21 °C. Podívejme se na
testovací sestavu, kterou skříň „vyhříváme“.

Testovací sestava
procesor Intel Core i7-2600K
základní deska Asus Sabertooth P67
grafická karta Gigabyte GTX 470 SuperOverclock
operační paměť G.Skill RipjawsX 1600 MHz CL9
pevný disk Intel X25-V 40 GB + Western Digital WD1600JS
zdroj Enermax MaxRevo EMR1350EWT
chladič Noctua NH-D14

 

Pro testování jsme zvolili základní desku z řady Sabertooth od společnosti Asus. Ta je vybavená velkým množstvím teplotních čidel, takže máme možnost měřit teplotu na různých místech skříně, respektive základní desky. Utilita ThermalRadar nám zobrazí „plánek“ základní desky i s body, kde se teploty měří. Po najetí na ně se zobrazí příslušné hodnoty. Více o základní desce viz recenze Asus Sabertooth P67: test unikátní desky s kapotou.

Abychom skříně nijak nešetřili, coby významný zdroj tepla a hluku slouží grafická karta GeForce GTX 470 v provedení SuperOverclock od společnosti Gigabyte. Chladič má v současnosti populární koncepci s více axiálními ventilátory, který ze skříně vyfukuje jen malou část ohřátého vzduchu. Podrobně je popsaná v recenzi Gigabyte GTX 470 SuperOC: I GF100 může být tichá.

Kvůli žhavému jádru GF100 z první generace Fermi (navíc přetaktovanému) se teploty v zátěži snadno dostávají na 90 °C i výše. Při nich už se ventilátory chladiče roztáčejí na vysoké otáčky, takže chladič už je (na dnešní poměry) i docela hlučný. Ideální grafická karta pro naše účely. 

K zatížení používáme programy OCCT (procesor) a Furmark (grafická karta) a
teploty odečítáme po půl hodině běhu těchto testů. Nejhlučnější komponentou ve skříni je po zatížení ve Furmarku grafická karta. Po jejím zatížení snadno zjistíme, jak je skříň schopná tlumit hluk. Hluk měříme pomocí
hlukoměru Voltcraft SL-100 umístěného na stativu metr od skříně.

Instalace komponent a kabeláž – hodně otvorů a málo místa pod bočnicí

Instalace komponent je pohodlná a na rozdíl od takového Antecu Solo II mi zabrala poměrně krátkou chvíli i s uspořádáním kabelů. Problém by mohl nastat, pokud byste osadili nějaký delší zdroj. Náš Enermax MaxRevo je sice o něco delší než běžné zdroje, avšak ne tak dlouhý jako například původní Enermaxy Revolution85+.

Kabely se podařilo schovat z větší části, nejvíce jich zůstalo v místě, kde vedou ze zdroje do otvorů v plechu pro základní desku. Škoda je, že mezi pravou bočnicí a zmíněným plechem není více místa, jelikož by se zde daly krásně schovat kabely od nemodulárních zdrojů. Ale to je obvyklý nešvar spousty současných skříní, kteří výrobci často (bohužel) dohánějí jen vyboulením v bočnici.

Teplotní testy

Měření teplot několika různých komponent a částí základní desky probíhalo podle naší standardní metodiky, se kterou máme již naměřeno několik předchozích modelů.

Celkově si Gelid DarkForce nevedl vůbec špatně. Trochu však zamrzí vyšší teplota u procesoru a grafické karty, kdy převýšila i odhlučněný a izolovaný Antec Solo II. U něj můžete vidět, jak velký rozdíl v teplotě procesoru dokáže udělat pouhá výměna skříně – myšleno porovnání Gelid DarkForce vs. Enermax Fulmo GT.

Hlučnost

Ač nemá DarkForce v bočnici žádnou perforaci, tudíž by grafickou kartu jakožto nejhlučnější komponentu mělo odhlučnit lépe než skříně s perforací v bočnici, v hlučnosti překonal všechny dosud testované middle towery. Je to způsobeno hlavně rozdílem teplot na jádře grafické karty. Pouhé tři stupně totiž u naší GeForce GTX 470 SuperOverclock udělaly rozdíl v otáčkách o celých 10 % a znamenaly výrazný nárůst hlučnosti.

Závěrečné zhodnocení Gelidu

Závěrečné zhodnocení Gelidu

Máme za sebou recenzi prvního počinu mezi skříněmi od společnosti Gelid. Přiznám se, že jsem od modelu DarkForce moc nečekal, naopak jsem si říkal, že se bude jednat akorát o nějakou nepovedenou kopii úspěšných skříní. Jsem rád, že mohu vyřknout frázi „mýlil jsem se“.

Po vzhledové stránce skříň moc hodnotit nechci, každý z nás může mít jiný vkus a každému se může líbit něco úplně jiného. Nepříliš komplikovaný a decentní tvar DarkForce bez futuristických prolisů, žraločích žáber, „aerodynamických“ prvků a dalších nelogičností ocení nejspíš konzervativnější jedinci.

Po kvalitativní stránce mohu říct, že mě Gelid DarkForce příjemně překvapil. Výrobce tento model prezentuje jako vhodný pro hráče. S tím bych nejspíš i souhlasil, nebýt celkem podstatného ale. Tím jsou vyšší teploty procesoru a grafické karty. S dodávanými větráky skříň nechladí moc dobře, protože jde jen o základní minimum. Skříním s podobnou koncepcí velmi prospěje osazení ventilátorů u horní stěny.

Nebýt toho, Gelid by dopadl lépe i při měření hlučnosti, jelikož by chladič grafické karty neběžel při tak vysokých otáčkách a nevydával takový hluk. Na druhou stranu je pro spoustu lidí výhodnější pořídit si ventilátory dle vlastního výběru, než připlácet za dodávané levné větráky, které člověk potom stejně vyhází.

Výtku mám ještě k uchycení 5,25" zařízení. Současný bezšroubkový mechanizmus je doslova příšerný a zajištění pomocí šroubků je zde povinností.

Jinak je ale konstrukce velmi pevná, kvalitní a i přes tenčí 0,7mm plech se ani bez bočnic sama o sobě nijak nekroutí. Výborné možnosti vedení kabelů jistě uvítají především majitelé nemodulárních zdrojů, kteří mohou přebytečné kabely nějakým způsobem nacpat mezi koše na disky a pravou bočnici.

Celkově tedy mohu prohlásit, že se Gelid DarkForce povedl, byť s párem nedostatků, které výrobce doufejme odstraní u svých dalších skříní, pokud nějaké ještě plánuje. Přeci jen to je první kousek od této společnosti.

+ kvalitní zpracování
pevná konstrukce
+ bohatá výbava předního panelu
+ možnost napájení až šesti ventilátorů z malých plošných spojů 

+ skvělé možnosti vedení kabelů


+ možnost osadit i extrémně dlouhé grafické karty


+ počet pozic pro ventilátory s prachovými filtry
+ dodávané ventilátory patří mezi ty tišší
± design velmi podobný Cooler Master CM690 II
− naměřené teploty vyšší než u konkurence
− okno v bočnici mohlo být umístěno na vnitřní straně
− špatný rychloupínací mechanizmus pro 5,25" zařízení 

Cena: 2350 Kč (předbězná cena)

Za zapůjčení počítačové skříně DarkForce děkujeme společnosti Gelid

Za zapůjčení zdroje MaxRevo EMR1350EWT děkujeme společnosti Enermax

Za zapůjčení základní desky Asus Sabertooth P67 děkujeme českému zastoupení společnosti Asus

 

Za zapůjčení grafické karty GeForce GTX 470 Super Overclock děkujeme společnosti Gigabyte

MMF24