Hlavní navigace

GF 180.xx: Big Bang II přichází

22. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už před několika měsíci slibovala Nvidia „Big Bang II“. Dlouho nebylo jasné, co se pod tímto názvem skrývá. Nakonec se stejně jako v případě prvního Big Bang od Nvidie jedná o ovladače a inovace souvisí hlavně se SLI (první Big Bang bylo právě uvedení této multi-GPU technologie).

V materiálech, který Nvidia poslala novinářům, se hovoří o čtyřech hlavních bodech: vylepšení výkonu (i pro jednočipové karty), funkční SLI na čipsetu Intel X58, SLI s více monitory a možnost vyhradit jednu GeForce pouze pro počítání fyziky. Pokud nejsem fatálně dezinformován, tak možnost dedikovat jedno GPU pro fyziku existuje již dnes, novinkou je pouze integrace nastavení do Nvidia Control Panelu (namísto ovládacího panelu PhysXu). Zprovoznění SLI na X58 pak není žádný velký kumšt – vlastně bylo potřeba pouze vytvořit kontrolu, která zamezí provozu SLI na desce, ke které její výrobce nepřikoupil licenci na SLI (která podle nejnovějších zpráv stojí $5 za kus).

Nové ovladače slibují nárůst výkonu na kartách s jádrem G92 zejména ve vyšších rozlišeních s anti-aliasingem, kde tyto GeForce tradičně pokulhávaly. Následuje ještě graf srovnání GeForce GTX 260 a 280 v 3-way SLI proti Quad CrossFire (2× Radeon HD 4870 X2), nějaké to obligátní vychvalování SLI, až se dostáváme k opravdové novince v driverech GeForce 180: podpoře SLI se dvěma monitory (alias „Multi-Monitor SLI“).

Kolik tedy může být monitorů, pouze dva, nebo více? Jak se to vezme. K počítači můžete klasicky připojit dva displeje ke každému grafickému adaptéru, s tím, že SLI (klasické i 3-way) se chová jako jeden adaptér. Na dvou monitorech, které jsou připojeny k primární kartě SLI komba, pak můžete spouštět 3D hry, které běh na dvou monitorech nabízí. Ty jsou všeho všudy tři: Supreme Commander, World in Conflict a Flight Simulator X.

MMF24

Podrobný obrázkový návod, jak zprovoznit Multi-Monitor SLI, naleznete na serveru VR-Zone. Odkazy na stažení ovladačů GeForce verze 180.42 naleznete na fóru. Mějte na paměti, že se jedná o betaverzi, takže zejména novinky mohou mít ještě nějaké mouchy.

Autor článku