Hlavní navigace

Gigabitová optická síť Google Fiber pokryje další město – americký Austin

Sdílet

Zdroj: Redakce

Program Google Fiber má pomoci zavést do všech domácností opravdu vysokorychlostní internet. Google jím podpoří domácí ekonomiku, zaměstnanost, udělá si dobré jméno a ještě díky tomu může prodávat vlastní služby.

Prvními městy, kde firma svou gigabitovou optickou síť rozšiřuje, jsou Kansas City (shoda názvů) ve státech Kansas a Missouri. Před nedávnem Google ohlásil, že zamíří také do Olathe v Kansasu a novou destinací bude ještě texaský Austin. S výstavbou se začne za rok.

Aktuální stav Google Fiber v Kansas City (Missouri)
Aktuální stav Google Fiber v Kansas City, Missouri (foto: Google)

Zatím to nevypadá, že se tyto služby rozšíří mimo USA. Ale můžou se jimi inspirovat jiné společnosti a investoři, třeba i v Česku. Ale nechme snění. O co přicházíme? Jak vypadá nabídka připojení? Google nabízí tři balíčky:

MMF24

  • Free Internet: Internet zdarma po dobu minimálně 7 let, zaplatí se pouze instalace v ceně 300 dolarů, rychlost je 5/1 Mb/s. Domácnost získá i router Network Box s Wi-Fi 802.11a/b/g/n (antény 3×3 MIMO) a čtyřmi gigabitovými zdířkami pro Ethernet.
  • Gigabit Internet: Rychlost 1/1 Gb/s, jednoroční úvazek a cena 70 dolarů měsíčně. Zatím bez instalačního poplatku. V ceně je kromě routeru i 1TB kapacita v Google Drive.
  • Gigabit + TV: Jako Gigabit Internet, v ceně je navíc tablet Nexus 7, TV box s 200 HD televizních kanálů a Storage Box (domácí NAS s kapacitou 2 TB). Paušál je 120 dolarů měšíčně s úvazkem na dva roky.

 

Zdroj: Engadget

Byl pro vás článek přínosný?