Hlavní navigace

Gigabyte chystá levné mini PC Brix s procesorem Bay Trail o TDP jen 4,3 W

7. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokles zájmu o tradiční PC přiměl Intel, aby zkusil štěstí s kompaktními barebony NUC. Tutéž motivace má asi i Gigabyte se svými strojky Brix. Firma se snaží a uvedla již slušnou řádku různých modelů. V poslední době to byly hlavně „herní“ mini PC s vyšším výkonem, spotřebou i cenou, nyní se dostane i na opačnou část spektra: do nabídky totiž přibyl i model založený na úsporném a levném procesoru Celeron z rodiny Bay Trail-M.

Na tomto základu založí Gigabyte mini PC Brix s označením GB-BXBT-2807. Konkrétně tedy bude použit Celeron 2807, což je 22nm dvoujádrový čip se základním taktem 1,58 GHz (s turbem může běžet až na taktu 2,16 GHz). Tento SoC má velmi pěknou spotřebu: TDP činí jen 4,3 W a typická spotřeba SDP je dokonce jen 3 W. Také by měl být založen na novějším opraveném steppingu C0.

Skříň tohoto barebonu měří 10,8 × 11,4 cm a 5,6 cm na výšku. Uvnitř se díky vyššímu profilu nachází prostor pro 2,5" úložiště (SSD či HDD, vejde se i disk s výškou 9,5 mm). Poběží v režimu SATA 3 Gb/s, což je omezení použitého SoC. Slot pro SSD typu mSATA chybí, zřejmě vzhledem k zaměření na nízkou cenu. Také slot pro paměť (DDR3L 1333 MHz) je jen jeden. Zachován nicméně zůstal bezdrátový modul ve slotu Mini PCI Express. Použitá karta kombinuje Bluetooth 4.0 s WiFi 802.11 n.

Gigabyte Brix GB-BXBT-2807

Portová výbava je tentokrát poněkud atypická a je rozložena po třech stranách šasi. K dispozici máte čelní USB 3.0, na dalším boku je mikrofonní/sluchátkový 3,5mm jack (o zvuk se stará Realtek ALC283) a také analogový výstup videa, který by se mohl hodit zejména asi při použití typu embedded nebo s postarším monitorem. U barebonů Brix se objevuje asi poprvé, nese jej ale i pasivní model NUCu, takže poptávka po tomto rozhraní očividně existuje. Přítomen je naštěstí i digitální výstup HDMI s maximálním rozlišením 1920 × 1200 bodů (analogový výstup ale má umět až 2560 × 1600 bodů). Ten se nachází na zadní straně, spolu s gigabitovým Ethernetem (Realtek RTL8111G) a dvojicí portů USB 2.0.

 

Celý barebone se napájí 12V adaptérem s maximálním výkonem toliko 30 W. Gigabyte nejspíš kvůli zjednodušení výroby i zde používá aktivní chlazení převzaté z běžných Brixů. Vzhledem k minimální spotřebě Celeronu N2807 by ale počítač měl být i v zátěži prakticky bezhlučný a příkon se bude pohybovat hluboko hluboko pod maximální kapacitou externího zdroje.  Je jen trochu škoda, že v Gigabyte nesáhli po jen mírně žíznivějších čtyřjádrech rodiny Bay Trail-M, která by výkon posunula podstatně výš.

Aktualizováno: tento model by měl být ve skutečnosti chlazen čistě pasivně.

CS24

Tento Brix bude v nabídce firmy zřejmě nejlevnější, informace o ceně ale zatím chybí. Dosud nejlevnější Brix s Haswellovským Celeronem 2955 u nás začíná na 4500 CZK. Intel ale nabízí NUC s procesorem Celeron N2820 za něco přes 3500 CZK a Brix GB-BXBT-2807 by asi měl mít cenu podobnou.

Zdroje: Liliputing, Gigabyte