Hlavní navigace

Gigabyte chystá podporu UASP, SCSI přes USB

31. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dvou nových rozhraní, USB 3.0 a SATA 6 Gb/s, se rychle chytli všichni významní výrobci základních desek. Zde už tedy konkurenční výhodu získat nelze. Gigabyte si ale cestičku našel: oznámil, že na své motherboardy bude přidávat podporu UASP, neboli USB Attached SCSI Protocol. Podobnost se SAS není vůbec náhodná; ovšem zatímco pro koncového uživatele nemá SAS velký smysl, UASP vůči zastaralé specifikaci USB Mass Storage přináší hned několik výhod, které poznáte hlavně u externích pevných disků; překvapivě ale existují i flash klíčenky s jeho podporou.

Gigabyte GA-870A-UD3 s USB 3.0 a SATA 6 Gb/s

Protokol USB Mass Storage, který byl standardizován přibližně před deseti lety, nebyl navržen pro vysoké rychlosti, které poskytuje třetí generace USB; má vysoký overhead (objem neužitečné komunikace), laicky řečeno nedokáže dostupnou propustnost využít efektivně. S protokolem UASP, který pro přenos dat používá příkazy SCSI, mohou být přenosy o pětinu rychlejší. Krom toho UASP podporuje NCQ a S.M.A.R.T. a oproti běžně používaným protokolům USB Mass Storage a Bulk Only Transfer nabízí také lepší mechanismy detekce chyb přenosu, pro zálohování dat na USB zařízení může být tedy spolehlivější.

Možná se ptáte, proč nebyl UASP nasazen už za dob USB 2.0. Pravdou je, že některé řadiče tuto schopnost měly, avšak UASP ještě nebyl standardizován u USB-IF, což mu zabránilo v rozšíření. Nyní už je oficiálně posvěcen, takže mu nic nebrání v tom, aby časem vytlačil protokoly USB Mass Storage a Bulk Only Transfer.

WD MyBook s podporou USB 3.0

Je tu, jak je zvykem, drobný zádrhel: i když si koupíte desku od Gigabyte či řadič, který deklaruje podporu UASP, stále to neznamená, že si ve výkonu polepšíte. Protokol musí být pochopitelně podporován i na straně připojovaného zařízení. Server SemiAccurate vyjmenovává několik řadičů, které podporu UASP mají: LucidPort USB300/USB302, Symwave SW6315, Texas Instruments TUSB9260 a VLI VL700; nový protokol naopak neznají ASMedia ASM1051/ASM1051E a Fujitsu MB86C30A, byť nelze vyloučit, že podporu jim lze dodatečně přidat aktualizací firmware.

MMF24

A uvážíme-li, že může být problematické zjistit, jaký řadič ve vašem externím disku vlastně je, závěrem se nelze nezeptat: nebylo by prostě jednodušší použít eSATA?

Zdroj: SemiAccurate

Autor článku