Hlavní navigace

Gigabyte chystá Radeon R9 290X s chladičem WindForce 3X, možná bude ještě letos

10. 12. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

GeForce GTX 780 Ti přišla na svět až po Radeonu R9 290X. Co se ale modelů v nereferenčním zpracování (a tedy osazených potenciálně lepším chladičem) týče, je na tom zatím lépe Nvidia. Od nové GeForce se již několik modifikovaných karet vyrojilo nebo alespoň ukázalo na fotografiích. Postupně se ale situace lepší i pro příznivce červeného tábora. Po kartě Asusu (Radeon R9 290X DirectCU II) se na internetu již objevily také informace o nereferenčním Radeonu R9 290X od Gigabyte.

Propagační snímek této nereferenční grafiky (a její krabice) zveřejnil francouzský web Hardware.fr. Modelový kód produktu je GV-R929XOC-4GD, z čehož lze vyčíst, že karta bude přetaktovaná – nicméně nijak dramaticky. Takt má být zvýšen z 1 GHz na 1040 MHz (o tom, že by mohly být přetaktované i paměti, bohužel nikde ani slovo). Vzhledem k tomu, že frekvence při běhu je u karet s čipem Hawaii přímo závislá na teplotě, ale zřejmě bude zásadnější roli než nastavený takt hrát spíše výkon chladiče.

Nereferenční Radeon R9 290X od Gigabyte, chladič WindForce 3X (Zdroj: Hardware.fr)
Nereferenční Radeon R9 290X od Gigabyte, chladič WindForce 3X (Zdroj: Hardware.fr)

A chlazení by mělo být pořádné. Karta ponese chladič WindForce 3X s třemi axiálními ventilátory (stejně jako například gigahertzová GeForce GTX 780 Ti firmy Gigabyte). Toto řešení by mělo dle výrobce utáhnout až 450 W ztrátového tepla, přičemž se v počítači vejde do standardních dvou slotů. Každopádně by chlazení WindForce 3X mělo být značně účinější než to referenční. Hardware.fr uvádí, že tento Radeon R9 290X má být až o 15,9 dB tišší než referenční karty, a to snad dokonce ve srovnání s tichým režimem („Quiet mode“).

 

ICTS24

Ze snímku se toho bohužel o kartě nedá příliš mnoho dalšího vykoukat. Grafika bude klasicky osazena celkem 4 GB paměti GDDR5, obrazové výstupy obnáší též standardní HDMI, DisplayPort a dvojí DVI. Pokud se dá z neostré fotografie soudit (a pokud je na něm finální karta), vypadá to, že v Gigabyte použili PCB z referenčních karet. Odkryté části každopádně vypadají až na potisk v podstatě identicky (viz zejména součástky v okolí slotu). Díky této volbě by se snad karta mohla dostat na trh relativně rychle. Hardware.fr naznačuje, že by to dokonce mohlo být ještě v tomto roce.

Zdroj: Hardware.fr, VideoCardz