Hlavní navigace

Gigabyte EG45M-UD2H: zvedá laťku opět výše

14. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy a hlavní přednosti

V dnešní recenzi se podíváme především na dvě velmi podobné základní desky od Gigabytu. Jedná se o model EG45M-DS2H, který v nejbližších dnech nahradí verze EG45M-UD2H. Pro laika je hlavním rozdílem jiná barva chladičů a změna nápisů na krabici s velkým logem Ultra Durable 3.

 

 

Na druhý pohled ale zjistíte změny podstatnějšího charakteru, jako je vylepšené rozložení konektorů a také lepší připojení grafického slotu PCI Express ×16. Ten byl u první verze připojen jen čtyřmi PCIe linkami, což se neblaze podepsalo na výkonu připojené grafické kartu. Již teď na začátku této recenze/duelu vás mohu ujistit, že byl tento nedostatek odstraněn.


Gigabyte EG45M-UD2H


Gigabyte EG45M-DS2H

Desky ze série ultra Durable 3 slibují oproti svým předchozím modelům DS2 lepší odvod tepla od nejžhavějších komponent a vyšší výsledky v přetaktování. Jestli tomu tak je i u dnes testované desky s integrovanou grafikou, se již budete muset dočíst dále.

Balení, příslušenství, parametry

Balení i příslušenství zůstalo v podstatě stejné jediné, co se změnilo jsou názvy desek na jednotlivých obalech. Stejná zůstala i barva SATA kabelů



Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

Změny v rozložení komponent jsou mezi deskami spíše symbolické, nicméně zde jsou. Hlavné změna, a musím podotknout, že k lepšímu, se odehrála ve spodní části desky, kde jsou nyní konektory uspořádány přece jen logičtěji (horní obrázek). Týká se to hlavně rozmístění SATA, USB a IDE konektorů. Další změnou je rozmístění rozšiřujících slotů, kdy se PCI ×1 slot přestěhoval na horní pozici.

Kosmetickou, ale zároveň i praktickou změnu najdete mezi zadními porty, kdy je nyní PS/2 konektor schopen přijmout klávesnici, nebo myš. Dříve byl určen pouze pro klávesnici. Zbývající konektory jsou již zcela shodné.

V napájecích oblastech najdete pouze zapouzdřené cívky a kondenzátory s
pevným dielektrikem. Deska pro svůj chod používá čtyřfázové napájení.

Na desce najdete dostatek rozšiřujících konektorů zastupující rozhraní
USB, FireWire nebo starší COM. Přídavný řadič se pak stará o PATA
rozhraní.

   

Rozmístění USB, FireWire i konektorů předního panelu je nyní o poznání logičtější.

Osazené přídavné čipy zůstaly v podstatě beze změny. Stejný zůstal i generátor taktu ICS.

 

Systém chlazení, teploty a spotřeba

Jednou z hlavních změn série UD3 je nový design chladičů. Zatímco na severním můstku je změna poměrně značná, u jižního můstku se jedná pouze o změnu barvy.

Desce zůstaly také pouhé dva konektory pro větráky. Oba jsou sice s PWM regulací, ale manuální nastavení v BIOSu je velmi strohé. Omezuje se pouze na automatiku.

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

Ničím nechlazené mosfety a hlavně změna metodiky měření teploty od dob recenze verze DS2H, jsou naměřené teploty o poznání vyšší. Nové pasivy a stříbrný nátěr tak kýžený efekt nepřinesly.

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Bohužel není technicky dost dobře možné změřit spotřebu pouze základní desky, nicméně z porovnání s ostatními deskami s různými čipovými sadami si můžete o spotřebě udělat velmi dobrý obrázek. V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Spotřeba je zcela srovnatelná s ostatními deskami s Intel P/G45.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu chlazení a spotřeby. Zde se jasně projevily vyšší teploty, kterými se deska spíše blíží čipsetu nForce 730i.

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

Dva BIOSy najdete integrované přímo na desce, další zálohy pak můžete mít na pevném disku, či flash disku. Dva BIOSy obsahovala již i předchozí verze DS2H, byly jen umístěny na spodním okraji desky a ne nad grafickým slotem.

BIOS zůstal od předchozí desky prakticky beze změny. Pro popis jednotlivých položek vás tak odkáži na recenzi desky Gigabyte EG45M-DS2H. Kdo popisky nepotřebuje, může si projít BIOS rovnou zde. Zmizela jen podpora pro TPM čip.

Jednotlivé nejdůležitější hodnoty pak shrnuje následující tabulka:

Integrovaná grafika a úsporný D.E.S.

Na této desce najdete integrovanou grafickou "kartu" Intel X4500HD, která navazuje na předešlou grafickou kartu X3500, jež také podporovala
DirectX 10.0. Mezi další podporované funkce patří Intel Clear Video
Technology (hardwarové dekódování H.264, VC-1 i MPEG-2 + jejich post
processing), podpora HDMI i DisplayPort. Funkce Clear Video Technology
je zatím podporována pouze pod Windows.

Pokud vás zajímají konkrétní výsledky a jak si integrovaná grafika vede v porovnání s konkurencí, tak vás opět odkáži na recenzi dříve testované desky Gigabyte EG45M-DS2H. Stejně tak budete muset učinit, pokud se budete chtít dozvědět podrobnosti a hlavně praktických zkušenostech s technologií Dynamic Energy Saver. Popis i výsledky měření najdete v této kapitole.

 

Kompletní galerie

Galerie všech snímků

Testovací sestava

Testovací sestava

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

Za zapůjčení mechaniky děkujeme společnosti LG

Za poskytnutí procesoru Intel Core i7 920, C2D Q6600 a E8500 děkujeme společnosti Intel

Přetaktování

Přetaktování

Taktování s procesory Intel Core i7 je zcela odlišné od taktování procesorů Core 2 Duo. Pokud nemáte zrovna po ruce procesor 965 XE s odemčeným násobičem, budete se muset snažit taktovat pomocí zvedání frekvence základní sběrnice. V mém případě se jedná o Core i7 920, takže jednoduché taktování pouze pomocí násobiče nepřipadá v úvahu. Společně se základní frekvencí je třeba zvedat i napětí QPI a čipsetu. Výsledkem je velmi horký procesor i deska, na kterou boxovaný chladič při vyšších nastaveních zkrátka nestačí. V případě desek s paticí LGA 775 taktuji s Core 2 Duo E8500.

Velké očekávání bylo u této desky hlavně při přetaktování. Série Ultra Durable 3 v tomto ohledu slibuje mnohé, nicméně musím konstatovat, že v tomto případu zůstalo pouze u slibů. Výsledky jsou v podstatě totožné s předchozí verzí. Maximální frekvence procesoru se odvinula od maximální frekvence FSB, která se zastavila na 412 MHz. Procesor se tak musel sklonit pod metou 4 GHz.

V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou Nvidia GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Nyní se můžete podívat na celkové nárůsty frekvence sběrnice, procesoru i celkové hodnocení přetaktování.

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Základní desky testuji na základním nastavení s procesorem Intel Core 2 Quad Q6600 se zapnutým C1E i EIST. Všechny desky jsou tak testovány na základní frekvenci 2,4 GHz. Paměti jsou nastaveny na frekvenci 800 MHz a časování 5-5-5-15. V případě desky s čipsetem X58 jsou testy provedeny s procesorem Core i7 920 na základní frekvenci 2,66 GHz se zapnutým Turbo režimem a pamětmi DDR3-1066 s časováním 7-7-7-20.

Ve výkonnostních testech dopadla deska zcela srovnatelně s konkurencí se stejnou paticí a žádné negativní překvapení se tak nekonalo.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu procesoru a pamětí. V grafu jsou porovnány všechny výše naměřené výsledky a výsledky z testu pamětí. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Nyní se můžete podívat na propustnost USB rozhraní a výkon pevného disku WD3200AAKS. Jeho výkon je měřen jednak v HD Tachu.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle propustností SATA a USB rozhraní. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Herní testy

Herní testy

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili nízkém rozlišení 800 × 600 bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vyšším rozlišení 1680 × 1050 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním. Detaily jsou ve všech hrách nastaveny na vysoké. Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.

Do nové metodiky byly zařazeny hry Call of Duty 4, Crysis a UT3 Demo. Dále zde najdete výsledky z testů 3DMark Vantage. Tyto testy probíhají na dedikované grafice Nvidia GeForce 8800 GT. Integrovaná grafika (pokud ji deska má), je v tomto případě vypnutá.

Velkým plusem nové verze desky je, že zmizel dřívější propad výkonu přídavné grafické karty. Ta byla totiž dříve připojena jen pomocí čtyř linek, takže grafický slot PCIe ×16 fungoval jako PCIe ×4. Tento nedostatek nyní zcela odpadl, což můžete vidět hlavně z výkonnostních grafů dedikované grafiky.

Na závěr kapitoly je zde opět relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu grafiky. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří kódování videa do DivX 6.8, převod HD videa do H.264 pomocí X.264 benchmarku, kódování 200MB WAV souboru do MP3 pomocí lame 3.97 a úprava fotek v Paint.NET.

Také zde nechybí relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu v multimediálních aplikacích. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Testy zvukové karty

Testy zvukové karty

Kvalitu integrované zvukové karty měřím pomocí RightMark Audio Analyzeru a zvukové karty Asus Xonar D2, která má dostatečně kvalitní vstupy, aby dokázala integrované HD kodeky proměřit. Kvalitu zvuku hodnotím také pomocí poslechového testu pomocí sluchátek Koss UR/29. V porovnání najdete kromě testované zvukovky také kartu SoundBlaster X-Fi dodávanou k deskám MSI a testovací Asus Xonar D2 (testováno loop-back smyčkou).

Integrovaný kodek Realtek ALC 889A podával standardní výkon, který na
přídavné karty přece jen ztrácí. A to jak v odstupu signálu od šumu,
tak v harmonickém zkreslení nebo přeslechy mezi kanály. Pouze dynamický
rozsah byl na srovnatelné úrovni.


Dynamický rozsah


Odstup signálu od šumu


Přeslechy mezi kanály


Frekvenční odezva


Harmonické zkreslení

Dodávané aplikace

Dodávané aplikace

Na
instalačním cédéčku najdete NIS v 90denní zkušební verzi nebo Gigabyte
Easy Tune 6. Grafické rozhraní už sice není tak extravagantní,
nicméně v něm snadno najdete téměř vše, co budete pro sledování systému nebo
jeho taktování potřebovat. Chybí jen přímá změna násobiče.

V
případě taktování a změn napětí máte k dispozici dva režimy - Easy, v
němž budete moci měnit jen frekvenci FSB a Advanced, která vám odemče
zbývající položky. Oproti AMD Overdrive jsou ale zde položky ve
stejných rozsazích, jako je tomu v BIOSu.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Základní deska Gigabyte EG45M-UD2H přichází oproti předchozí verzi sice jen několika, ale přitom poměrně podstatnými vylepšeními. A nemyslím tím jiný design a změnu barvy pasivů na čipové sadě. Tou první je změna rozložení spodní části desky s konektory USB, FireWire, SATA a IDE, které je nyní podstatně logičtěji uspořádané.

Druhou významnou změnou je odstranění pomalého připojení grafického slotu PCIe ×16, který byl dříve připojen jen pomocí čtyř PCI Express linek, což se neblaze podepsalo na herním výkonu. Naopak se nijak neprojevilo provedení Ultra Durable 3, které slibovalo nižší teploty a hlavně lepší přetaktování. V tomto ohledu deska dosáhla svého maxima na stejných hodnotách, jako její předchůdkyně.

Hodně lidí pak bude určitě zajímat cena, za kterou se bude nová verze prodávat. A zde vás určitě potěším, protože ta bude stejná, ne-li nižší, než za jakou se nyní prodává starší verze DS2H. pokud tedy uvažujete nad koupí desky s Intel G45, určitě si na novou Gigabyte EG45M-UD2H počkejte.

Plusy a mínusy

+ vylepšené rozložení
+ odstraněny problémy s pomalým grafickým slotem
+ hybridní PS/2 port
+ dobrá výbava
+ přijatelná cena

- chudé příslušenství
- jen dva konektory pro větráky
- zmizela podpora pro TPM


CS24

Za zapůjčení základní desky děkujeme společnosti Gigabyte.