Hlavní navigace

Gigabyte Force M7 a Force M7 Thor s laserem a 5600 dpi jen za pět set (doplněno)

31. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nová herní myš dostala krkolomný název Gigabyte Force M7 Thor Pro-laser Gaming Mouse. Od většiny herních myší se liší především tvarem – v pase je velmi útlá, což usnadňuje držení prsty a dovoluje preciznější ovládání.

Tvar myši je symetrický podle podélné osy, takže ji bez větších obtíží mohou využívat i leváci. Jen budou mít přinejmenším stížené mačkání dvou tlačítek pro palec, která jsou jen na levé straně myši.

Gigabyte Force M7 Thor
Gigabyte Force M7 Thor

Gigabyte Force M7 Thor Gigabyte Force M7 Thor Gigabyte Force M7 Thor
Gigabyte Force M7 Thor Gigabyte Force M7 Thor Gigabyte Force M7 Thor

Myš má protiskluzovou povrchovou úpravu (tzv. soft-touch, matný plast, který na omak připomíná gumu) a naopak dobře klouzající velké nožičky.

Pohyb snímá kvalitní laserový snímač s HW rozlišením 5600 dpi, který zpracovává obraz rychlostí 12 000 snímků/s, zvládá rychlost až 150 palců/s (3,8 m/s) a zrychlení 30 G. Není to sice to nejlepší, co dnes můžete pořídit (pár nových myší s nejnovějšími snímači zvládá i víc), ale pořád jde o nadprůměrné hodnoty, které jsou běžné až u nejdražších myší pro hráče a většině hráčů stačí i s velkou rezervou. Myš má mít odolnější kabel, pozlacený konektor USB je s ohledem na to, že jde o digitální rozhraní, ale spíše pozlátko.

rozhraní USB
senzor laserový
citlivost 6000dpi SW, až 5600 dpi HW
Frame Rate 12 000 snímků/s
maximální rychlost snímání 150 palců/s
certifikát CE/ FCC/ BSMI/KCC
barva černá
délka kabelu 1.8m / pozlacený konektor USB
rozměry (d × š × v) 137 × 78 × 41 mm
hmotnost 110 g
podporované OS Windows XP/ Vista/ Windows 7
maximální zrychlení 30 G
životnost pravého a levého tlačítka 5 milionů stisků

Samozřejmostí je možnost měnit citlivost rozlišení za chodu, u Force M7 Thor jsou k dispozici tři úrovně (standardně 800/1600/5600 dpi), o zvoleném stupni informují tři modré LED.

 

Myš má pět programovatelných tlačítek, schématické znázornění je ale bohužel tak dvousmyslné a popis ve specifikacích tak vágní, že z toho není úplně zřejmé, zda jde o naklápěcí kolečko a programovat se dá naklopení doleva a doprava, nebo se programováním tlačítka 1 a 2 myslí možnost změnit funkci levého a pravého tlačítka (která je prakticky k ničemu). Za kolečkem je tlačítko pro přepínání rozlišení (opět není jasné, zda jde o kolébku, jak naznačují šipky, nebo tlačítko, které rozlišení přepíná cyklicky).

Gigabyte Force M7 Thor Gigabyte Force M7 Thor Gigabyte Force M7 Thor Gigabyte Force M7 Thor

Kromě laserové Force M7 Thor přibyla v nabídce Gigabyte i obyčejnější Force M7. Liší se snímačem, dostala optický „Blue Gaming“ sensor. Nejspíš jde o klasickou optiku, u které jen červenou LED nahradila modrá, výrobce totiž nezmiňuje, že by se něčím lišila od běžných snímačů podobně, jako je tomu u „terénních“ myši s „modrým senzorem“ – technologií BlueTrack od Microsoftu. Ta už se svými parametry řadí k průměrným herním myším – nabízí rozlišení 3200 dpi, snímkvání rychlostí 3600 snímků/s a maximální rychlostí 65 palců/s (1,7 m/s).

Cenu ani termín dostupnosti výrobce neuvádí.

Doplnění: Na nejasnosti uváděné výše jsem se ještě poptal přímo u Gigabyte. Většina z odpovědí mě potěšila. Nejvíce asi cílení produktu a prodejní cena.

Myš totiž míří do segmentu, ve kterém jsou standardem starší snímače s výrazně nižším rozlišením 1600 a 3000–3200 dpi. Předpokládaná cena laserové varianty je jen 500–550 korun včetně DPH, pokud se potvrdí, dá se očekávat, že se ocitne v nákupním košíku nejednoho uživatele, který by za myš patnáct stovek nikdy nedal.

Samotná cena pak víceméně předurčuje, jak se to má s dalšími nejastnostmi. Kolečko není naklápěcí, ale s ohledem na to, že se to evidentně adekvátně odrazilo na ceně, je to spíše dobře (najde se někdo z vás, kdo vlastní myš s naklápěcím kolečkem a naučil se naklápění při práci nebo hraní pravidelně používat?).

Bohužel to zároveň znamená, že když pomineme pravé a levé tlačítko, u kterých nemá smysl měnit jejich funkci, pro programování lze smysluplně využít jen dvě boční tlačítka a možná kolečko.

Ovládací software je jen jednoduchý (ale co do ergonomie a srozumitelnosti to řada lidí určitě ocení víc než starší nepřehledný „futuristický“ ovládací panel u Aivia M8600). Umožňuje měnit funkce tlačítek a dovoluje upravit i rozlišení na jednotlivých stupních nastavení.

KL24

A konečně, tlačítko pro přepínání rozlišení je opravdu dvousměrné a funguje podobně jako u dražší GM-M8000X, dá se tedy přidávat i ubírat (s ohledem na to je zase celkem škoda, že lze předvolit jen tři rozlišení).

Zdroj: Gigabyte

Byl pro vás článek přínosný?