Hlavní navigace

Gigabyte G1-Killer Assassin: samopal formátu E-ATX

21. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na veletrhu CES 2011 Gigabyte ukázal nejen svůj absolutní highend mezi základními deskami. S vojenským pojetím to je myšleno vážně, všechny tři desky série G1-Killer nesou chladič jižního můstku ve tvaru zásobníku útočné pušky a jejich názvy jsou také poetické: Assassin, Sniper a Guerilla. Právě nejdražší desku řady, G1.Assassin, má ve svém držení redakce Expreview, takže pro vás máme fotky. Pokud chcete detailní informace o celé řadě G1-Killer, přečtěte si novinku Mirka Jahody.

Pro stručnou rekapitulaci předností našeho vojáka či desky tu máte tabulku z Mirkovy novinky.

Super Sight Super Hearing Super Speed Super Shield
Podpora pro řešení 4-way CrossFireX™ + 3-way SLI™ Integrovaný digitální zvukový procesor Creative Soundblaster X-Fi (20K2) / X-Fi Xtreme Fidelity™ / EAX® AHD 5.0™ Integrovaná síťová herní platforma Bigfoot Networks Killer™ E2100 Řešení teplovodních trubic systémem Locked and Loaded
  Dolby® Digital Live Přední ovládací panel s tlačítkem přetaktování Quick Boost 5 konektorů Smart Fan
  DTS™ Connect SATA 3.0 (6Gbps), USB 3.0, a 3x USB Power Řešení GIGABYTE Ultra Durable™ 3
  Zesilovač sluchátkového výstupu na předním ovládacím panelu   Maximální výkon CPU
  Zvukové kondenzátory vyšší třídy Nichicon   Duální výkon CPU
      Ovladač Driver MOSFETs

Co vidíte na první pohled: deska má celočerné PCB s černými či zelenými komponentami. Všechny tři pasivy chladiče jsou spojeny heatpipe trubicemi do jednoho celku.

  

  

Deska nese socket 1366 pro procesory Core i7-900, nelze se ubránit dojmu, že Gigabyte jde tak trochu s křížkem po funuse. Pro šestijádra mají desky smysl, leč vzhledem ke snadnému taktování odemčených procesorů Sandy Bridge a jejich nízkým cenám sáhne většina lidí dnes spíše po těchto nových modelech. Máme tu čipset Intel X58 Express a jižní můstek ICH10R. K procesoru přiléhá šest slotů pro tříkanálové zapojení pamětí DDR3.

  

  

Zatím bohužel stále nevíme, co signalizují zelené diody v chladiči severního můstku, zásobníkový chladič doléhá na southbridge. Procesor má extrémní šestnáctifázové napájení a dva osmipinové konektory ATX12V, dále můžete vidět čip a vlastní paměť zvukové karty Creative X-Fi 20K2. Na předchozích obrázcích jste si nejspíše všimli i čipu Killer E2100, velmi dobré herní síťovky, jedné z hlavních předností desky.

Deska má čtyři sloty PCI Express ×16, dva PCI Express ×1 a jeden klasický PCI. Na desce najdete šest portů rozhraní SATA 3 Gb/s a dvakrát SATA 6 Gb/s.

Na I/O panelu najdete dva archaické porty PS/2, optický i koaxiální S/PDIF a dalších pět kanálů zvuku přes 3,5mm konektory, čtyři porty USB 2.0 a čtyři USB 3.0 (ty modré) a 1Gb/s výstup síťové karty Killer E2100.

  

Gigabyte k desce dodává kromě můstků pro SLI i CrossFireX a obvyklých kabelů také rozšířění skříně do 5,25" pozice se dvěma porty USB 3.0, konektorem eSATA a tlačítkem pro instantní přetaktování PC. I podle dřívějších zvěstí by se deska mohla na trhu objevit velmi záhy, cenu si ale netroufám hádat, vzhledem k tomu, že i nejlevnější z řady, Guerilla, má zřejmě stát 4500 Kč, E-ATX Assassin bude asi ještě o dost dražší.

KL24

Nikde jsem si nevšiml indikačního LED displeje nebo tlačítek pro zapnutí a vypnutí přímo na desce, to by na highendu být mohlo, faktem ale je, že si Gigabyte dal záležet a kromě vojenského designu má deska skutečně dobrou síťovou i zvukovou kartu a řadu dalších předností, jako například trochu šílené napájení CPU.

Zdroj: Expreview

Byl pro vás článek přínosný?