Hlavní navigace

Gigabyte GA-870A-UD3: USB 3.0 a SATA 6 Gb/s za babku

20. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy a hlavní přednosti

První dojmy a hlavní přednosti

Pokud patříte mezi fandy společnosti AMD, jistě vám v poslední době neunikly nové čipsety řady 800. Do nich spadá i právě uváděný model 870, který se bude osazovat na desky, jež se budou kupce snažit zaujmout především svojí nízkou cenou. Ta se v případě čipsetu odrazila ale především jen na chybějící podpoře CrossFireX, kterou stejně většina uživatelů nevyužije. Testovaná základní deska sice nabízí dva dlouhé sloty PCIe ×16, nicméně spodní z nich pracuje jen v režimu PCIe ×4.

Co ale naštěstí i u tohoto levného čipsetu zůstalo, je jižní můstek SB850, který přinesl nativní podporu SATA 6 Gb/s. Více se o implementaci tohoto rozhraní na různé platformy dozvíte v článku Test rozhraní II: SATA 6 Gb/s a USB 3.0 na AMD i Intelu. Gigabyte se ale nespokojil jen s porty, které souvisí s jižním můstkem a pro jistotu i na tuto low-endovou desku osadil i svůj přídavný čip GigaSATA s dalšími dvěma porty SATA 3 Gb/s (bílé) a další pro dva eSATA porty.

Nechybí ani nové rozhraní USB 3.0m které zastupuje tradičně čip od NECu. Bohužel, zatím žádný výrobce nemá v nabídce čipset s nativní podporou tohoto rozhraní, takže se s ním vždy setkáte jen v podobě dvou zadních modrých portů.

Balení, příslušenství, parametry

Příslušenství příliš bohaté není. Budete se muset spokojit s dvojicí SATA kabelů, kterou doprovází i jeden starý IDE kabel. Mimo to najdete v balení záslepku a instalační CD s ovladači, aplikacemi od Gigabyte a trial verzí NIS.

 


Připomeňme si ještě rozdíly mezi novými čipovými sadami AMD a také jižními můstky z posledních let:

Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

Rozložení desky není příliš co vytknout. SATA porty snad mohly být zahnuté a na okraji desky, nicméně je třeba si uvědomit, že deska nepodporuje CrossFireX a tak do ní druhou grafiku, která by zamezila osazení čtyř SATA portů, nejspíš vkládat nebudete. Oproti jiným deskám zde najdete dostatek starších PCI slotů, takže je deska velmi vhodná pro upgrade starších počítačů s řadou rozšiřujících karet.

I když se jedná o velmi levnou základní desku, na zadních portech to vůbec znát není. Najdete zde jak USB 3.0, tak i FireWire porty ve dvou velikostech, 2× eSATA nebo kompletní sadu audiokonektorů.

 

V napájecích obvodech narazíte na klasickou sestavu cívek a mosfetů, které ale tentokrát nejsou chlazeny žádnými pasivy.

Jižní můstek SB850 přispěchal hned se šesti plnohodnotnými porty SATA 6 Gb/s, které Gigabyte ještě doplnil dalšími dvěma SATA 3 Gb/s porty z přídavného řadiče. S trochou nadsázky by se dalo říct, že řadič bude asi levnější než SATA kabely, které Gigabyte dodal jen dva. Až trochu překvapivě zde najdete také konektor pro FDD mechaniku.

 

Na to, že se jedná o velmi levnou desku, je na ní přídavných čipů integrováno více než dost. Jenom řadiče pro pevné disky jsou zde celkem tři - čipset, interní SATA a další pro dva eSATA porty. Nechybí ani NEC pro rozhraní USB 3.0 nebo osmikanálový zvukový kodek Realtek ALC 892.

Systém chlazení, teploty a spotřeba

Systém chlazení, teploty a spotřeba

Chladiče na čipsetu nejsou tak masivní jako na deskách vyšších řad, nicméně na chlazení to celkem stačilo. Škoda jen, že Gigabyte neosadil alespoň malým pasivem i napájecí mosfety.

Konektory na větráky najdete celkem tři, přičemž dva z nich jsou čtyřpinové. O manuální regulaci v BIOSu si můžete nechat tradičně jen zdát, musíte se svěřit do ruk automatice. Alespoň ta že zvládá regulaci jak přes PWM, tak i přes napětí pro třípinové větráky.

 

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

I když na mosfetech nebyly osazeny žádné pasivy, teploty nebyly až tak závratné. Velkou zásluhu na tom měl bezesporu chladič Noctua NH-C12P s 14cm větrákem, který foukal i na mosfety.

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Bohužel není technicky dost dobře možné změřit spotřebu pouze základní desky, nicméně z porovnání s ostatními deskami s různými čipovými sadami si můžete o spotřebě udělat velmi dobrý obrázek. V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Spotřeba

Spotřeba bez i v zátěži se držela na průměrné úrovni, což odpovídá počtu fází i osazeným přídavným řadičům, kterých zde najdete celkem požehnaně.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu chlazení a spotřeby.

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

Gigabyte již léta používá na svých deskách BIOSy od Awardu a ani v tomto případě neudělal žádnou výjimku.

Hned první položkou je M.I.T. kde probíhá veškeré přetaktování. Možnosti jsou sice trochu omezenější než u desek střední třídy, chyběla mi např. možnost zapnout LoadLine Calibration, nicméně i tak si s deskou můžete poměrně solidní přetaktování dovolit. Rozsahy položek napětí i frekvencí jsou pro normální taktování se vzduchovým chlazením dostatečné. To samé lze říct i o nastavení pamětí.

Když budete po BIOSu brouzdat dále, určitě navštivte Advanced BIOS Features, kde si zapněte funkci S.M.A.R.T. Těžko říct, proč ji má Gigabyte v základním nastavení stále tvrdošíjně vypnutou. To samé platí i o funkci C1E. Pokud máte procesor s deaktivovanými jádry, můžete se je pokusit pomocí funkce CPU Unlock snadno odemknout. Můžete také ovlivnit, která jádra mají být aktivní.

Záložka Integrated Peripherals je určena pro nastavení všech možných přídavných řadičů, kde nechybí ani USB 3.0 nebo kontrola řadiče v jižním můstku s podporou SATA 6 Gb/s. V nabídce PC Health Status můžete zapnout automatickou regulaci větráků, manuální Gigabyte v BIOSu stále nepodporuje. Ještě že je deska schopna regulovat i větráky bez podpory PWM. Vše si pak můžete ukládat do profilů.

Jednotlivé nejdůležitější hodnoty pak shrnuje následující tabulka:

Kompletní galerie

Galerie všech snímků

Testovací sestava, použité testy

Testovací sestava, použité testy

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

 

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

Za zapůjčení mechaniky děkujeme společnosti LG

Za poskytnutí procesoru Intel Core i5 750, i7 920, C2D Q6600 a E8500 děkujeme společnosti Intel

Přetaktování

Přetaktování

po stránce přetaktování byla deska v podstatě milým překvapením. Na základní frekvenci sice dosáhla stabilně jen na 280 MHz (což bude pro normální provoz jistě dostačovat). při přetaktování procesoru se ale frekvence vyšplhala až na velmi pěkných 3725 MHz. Odchylka 25 MHz je způsobena nepřesností systémové sběrnice, která tikala na 201,4 MHz místo standardních 200 Mhz. Při přetaktování ale dávejte pozor na chlazení mosfetů, na nichž chybí pasiv.

I když v BIOSu chybí možnost zapnout LoadLine Calibration, ukázala se deska při přetaktování jako velmi tvrdá. K poklesu napětí při zátěži vůbec nedošlo a odchylka nastavená v BIOSu (1,475 V) byla při měření v CPU-Z také minimální.

V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou Nvidia GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Nyní se můžete podívat na celkové nárůsty frekvence sběrnice, procesoru i celkové hodnocení přetaktování.

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Nyní se můžete podívat na propustnost USB rozhraní a výkon pevného disku WD3200AAKS. Jeho výkon je měřen jednak v HD Tachu.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle propustností SATA a USB rozhraní. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Herní testy

Herní testy

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili nízkém rozlišení 800 × 600 bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vyšším rozlišení 1680 × 1050 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním. Detaily jsou ve všech hrách nastaveny na vysoké. Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.

Do nové metodiky byly zařazeny hry Call of Duty 4, Crysis a UT3 Demo. Dále zde najdete výsledky z testů 3DMark Vantage. Tyto testy probíhají na dedikované grafice Nvidia GeForce 8800 GT. Integrovaná grafika (pokud ji deska má), je v tomto případě vypnutá.

 

Na závěr kapitoly je zde opět relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu grafiky. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří kódování videa do DivX 6.8, převod HD videa do H.264 pomocí X.264 benchmarku, kódování 200MB WAV souboru do MP3 pomocí lame 3.97 a úprava fotek v Paint.NET.

Také zde nechybí relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu v multimediálních aplikacích. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Kdo by čekal od levné desky naprostý propadák, musí být v tento okamžik velmi zklamán. Deska v podstatě žádnou závažnější slabinu neukázala a za dané peníze poskytuje dostatek možností pro připojení nejrůznějších periférií. Velkou výhodou je především osazení řadiče USB 3.0 a do budoucna i nativní podpora SATA 6 Gb/s. Vzhledem k většímu počtu starých PCI portů je také vhodnou kandidátkou pro upgrade staršího počítače. Nízká cena se neprojevila ani na zadních portech, kde najdete i 2× eSATA, optický i cinch výstup ze zvukovky nebo 2× USB 3.0 porty.

Deska nezklamala ani po stránce výkonu a přetaktování. Výkonem se nijak neodlišovala od dražších modelů a nezadala si s nimi ani po stránce přetaktování. V zátěži byla deska velmi tvrdá, což se projevilo i na velmi dobrém přetaktování procesoru. Musíte si ale dát pozor na teploty mosfetů, které nejsou ničím chlazeny.

i když je cena desky velmi příznivá, konkurence nespí a za podobnou, nebo i trochu nižší cenu nabízí velmi podobné modely. V případě Asusu jde o M4A87TD EVO, který má sice menší počet eSATA a FireWire portů, na druhou stranu u něj lze očekávat propracovanější správu větráků. V případě MSI je zde zase model 870A-G54, který se může pochlubit speciálními tlačítky pro taktování a trochu nižší cenou. Výběr konkrétního modelu tak bude spíše záležet na sympatiích k určitě značce. Ať tak či tak, Gigabyte GA-870-UD3 je za svou cenu vynikající deskou, která by ze zorného pole majitelů nejen starších počítačů rozhodně neměla uniknout.

Plusy a mínusy

+ přetaktování procesoru
+ tvrdé napájení
+ poměr cena/výkon
+ USB 3.0 + SATA 6 Gb/s
+ přídavné řadiče pro SATA i eSATA
+ malý i velký FireWire

- řízení otáček v BIOSu
- vypnutý S.M.A.R.T.
- mosfety bez pasivu

MMF24

Za zapůjčení základní desky děkujeme společnosti Gigabyte.