Hlavní navigace

Gigabyte GA-P31-DS3L: jde to i za 1500 Kč

2. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Porovnání čipových sad

Porovnání čipových sad

Čipová sada Intel P31 nepatří už mezi nejnovější a tak recenzi této desky začneme trochu netradičně porovnáváním jejích nevýhod oproti vyšším řadám.

Intel P31 patří mezi základní čipové sady, které útočí hlavně nízkou cenou a nikoli bohatou výbavou. Čipová sada ve svém základním provedení podporuje kvůli staršímu jižnímu můstku ICH7 pouze šest USB portů, čtyři SATA porty, 100Mb/s síťovku. Nenajdete zde nové rozhraní PCI Express 2.0, CrossFire a nerozumí si ani s novými 45nm procesory.

Gigabyte však řadu těchto nedostatků na této desce změnil a tak se stalo, že deska GA-P31-DS3L podporuje 45nm procesory, paměti DDR2-1066, gigabitovou síťovku a frekvenci FSB 1333 MHz. Podporu nových 45nm procesorů ale zajišťuje až poslední verze BIOSu F9b. Navíc jsou zde jistá omezení v osazování paměťových slotů. Abyste mohli osadit všechny čtyři, musíte použít jednostranné moduly.

Oboustranné mohou být použity pouze systémem jeden/kanál, tedy maximálně dva. V případě osazení procesoru s 1333MHz FSB navíc bude snížena rychlost pamětí kvůli stabilitě systému. Seznam podporovaných procesorů najdete zde, ověřené paměťové moduly pak zde.

Pro porovnání se můžete podívat na oficiální schéma čipových sad testované Intel P31 a high-endové X38. Rozdíl je patrný na první pohled, je ale na zvážení, kolik nových funkcí u podstatně dražší základní desky skutečně využijete. Hodně omezení navíc plyne ze staršího jižního můstku ICH7.

Balení, příslušenství, základní info

Balení, příslušenství, základní info

Balení této desky je jedním slovem spartánské. Z krabice kromě desky vydolujete navíc jen dvojici SATA kabelů, IDE a FDD kabel, záslepku zadních portů, manuál a instalační cédéčko.

Technické parametry základní desky shrnuje následující tabulka:



Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

Rozložení komponent není i při menších rozměrech desky vůbec špatné. Konektory jsou při okrajích desky, paměti dostatečně daleko od grafické karty a i kolem procesoru je poměrně dost místa. Nižším chladičům by mohl vadit vyšší chladič na severním můstku.

I když je deska velmi levná, najdete v napájecích obvodech kvalitní součástky – kondenzátory s pevným dielektrikem a zapouzdřené cívky. Tyto součásky pak najdete u verze DS3L i v ostatních částech desky. Neopakuje se zde situace z desky Gigabyte s čipsetem 780G, kde byly kvalitní součástky pouze v napájecím obvodu.

Pro napájení postačí desce i ten nejobyčejnější zdroj s přídavným 4pinovým konektorem pro procesor.

Paměti v dvoukanálovém režimu jsou na této desky osazeny ob jeden slot.

Kolem patice procesoru je dostatek místa i pro rozměrnější chladič.

I při osazení dvouslotové grafiky vám zůstanou tři PCI sloty k dispozici.

Jižní můstek ICH7 je jedním z posledních, které ještě podporují staré IDE rozhraní i s disketovou mechanikou. To je v tomto případě doplněno ještě čtyřmi SATA porty.

Konektory předního panelu jsou zřetelně barevně odlišeny.

Dva konektory pro USB nejsou zrovna mnoho. Celkem jich z desky vyvedete až osm. FireWire zde chybí.

Čip ITE IT8718F-S umí řídit tři ventilátory pomocí PWM a pět jich monitorovat.

Zvukový kodek Realtek ALC 888 s konektory předního panelu.

Gigabitová síťová karta Realtek RTL 8111B

          

Systém chlazení

Systém chlazení

Také u této desky najdete plně pasivní chlazení čipové sady. Na severním můstku sedí vyšší pasiv, který by mohl s některými nižšími chladiči kolidovat.

  

Jižní můstek je ochlazován nízkým ježkem, který grafické kartě ani jiným rozšiřujícím kartám určitě překážet nebude.

Spodní strana je jakýchkoli pasivů prostá.

Pro připojení větráků jsou k dispozici delkem čtyři konektory – dva s PWM regulací a dva třípinové. První dva bych chtěl vyzdvihnout, protože dva čtyřpinové konektory nenabízejí ani podstatně dražší a vybavenější desky.

 

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

BIOS této desky neskrývá žádné záludnosti a ani překvapení. Jedná se o standardní Award s obyčejným rozložením. I zde ale v položce integrated Peripherals najdete např. test funkčnosti LAN připojení (Smart LAN).

V nabídce PC Health Status můžete sledovat napětí na jednotlivých větvích a otáčky připojených větráků. Regulovat však zvládá pouze ten na procesoru.

Nejzajímavější položkou BIOSu je ale MB Inteligent Tweaker. Ten i u této jednoduché desky umožňuje základní možnosti taktování. Při stisku kláves CTRL + F1 v hlavní nabídce se vám tyto možnosti ještě rozšíří o nastavení časování pamětí.

Možnosti taktování shrnuje následující tabulka:

Testovací sestava, použité testy

Testovací sestava, použité testy

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 děkuji společnosti Kingston:

Kingston

K testování základních desek používáme také ustálenou sestavu testů, které desky prověří po všech stránkách.

Jak sami vidíte, testy se dají rozčlenit do několika základních kategorií:

•    Testy procesoru a paměti
•    Testy propustnosti rozhraní
•    Testy grafiky
•    Práce s multimédii

Do testů procesoru a vůbec celkové propustnosti systému lze počítat i všechny herní testy v nízkém rozlišení, kde se hry škálují právě podle výkonnosti procesoru a nikoli grafické karty. Více o tom ale v samostatné kapitole.

Přetaktování

Přetaktování

V tomto ohledu jsem byl k této desce hodně skeptický. Musím ale přiznat, že dosažené výsledky předčily mé očekávání. Dosažené frekvence sice nebyly tak dobré jako na high-endových čipsetech a deskách, nicméně i za 420 MHz na FSB u čtyřjádrového procesoru se tato deska určitě stydět nemusí.

Samotný procesor pak našel svůj strop na 3,46 GHz (z původních 2,4 GHz), což také není vůbec špatné. Pak už nepomáhalo ani zvedání napětí nad 1,5 V.

Testovací paměti Kingston HyperX DDR2-1066 dokázal tento Gigabyte přesvědčit ke spolupráci až na velmi pěkných 1240 MHz při časování 5-5-5-18.

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Základní desky testuji na základním nastavení s procesorem Intel Core 2 Quad Q6600 s vypnutými šetřícími funkcemi a virtualizací a pak i při přetaktování. Všechny desky jsou tak testovány na základní frekvenci 2,4 GHz i při přetaktování na 3,33 GHz (9× 370 MHz). Frekvence 3,33 GHz byla stanovena tak, aby ji bylo možné dosáhnout na doufám všech základních deskách, tedy i těch, které nejsou přímo určené k přetaktování.  Při přetaktování je zvednuté i napětí procesoru na 1,475 V, aby se ukázalo, jestli se nebude deska přehřívat a jak vysoké teploty se při tomto nastavení naměří. Za normálních podmínek by procesor mohl na této frekvenci běžet s podstatně nižším napětím.

V řadě testů deska pokořila i podstatně dražší modely s vyššími čipovými sadami. Ztrácela jen při práci s pamětí v testu Everest.

Testy propustnosti rozhraní a zvuku

Testy propustnosti rozhraní a zvuku

Do těchto testů zahrnuji propustnost SATA a USB rozhraní měřenou HD Tachem na interním a externím pevném disku a kvalitu integrované zvukové karty měřenou pomocí RightMark Audio Analyzeru a hlavně nově pomocí zvukové karty Asus Xonar D2, která má dostatečně kvalitní vstupy, aby dokázala integrované HD kodeky proměřit. Kvalitu zvuku hodnotím také pomocí poslechového testu pomocí sluchátek Koss UR/29. Při tomto testu jsem žádné nežádoucí zvuky, šum či rušení nezaznamenal.

V propustnosti rozhraní není desce co vytknout. 205,6 MB/s u SATA rozhraní patří i dnes ke špičce, stejně tak jako necelých 38 MB/s pro USB.

Co do kvality zvuku na tom Gigabyte nebyl také úplně špatně. Odstup signuálu od šumu i dynamický rozsah byly dostatečné, hůře si čip od Realteku vedl ale v přeslechu mezi kanály a v harmonickém zkreslení.


Dynamický rozsah


Odstup signálu od šumu


Přeslechy mezi kanály


Frekvenční rozsah


Harmonické zkreslení

Testy grafiky

Testy grafiky

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili v nejnižším možném rozlišení (nejčastěji v 640 × 480) bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vysokém rozlišení 1 600 × 1200 nebo 1 280 × 1 024 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním.

Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.
Stejně jako v testech procesoru podávala deska i ve hrách nadprůměrné výsleky. Jedinou hrou, kde trošku zaostala za DFI X38 bylo Enemy Territory. Zde však šlo spíše o výkyv desky DFI, než o propad testovaného Gigabytu. Velmi podobný výsledek jsem totiž naměřil i na desce Asus Striker II Extreme.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří v prvé řadě kódování videa do DivX a XviD. Zatímco DivX ve verzi 6.8 podporuje vícevláknové zpracování, a výsledky se tak neškálují jen podle frekvence procesoru ale i počtu jeho jader, XviD ve verzi 1.11 zatím stále zvládá pouze jednovláknové zpracování. Výsledky v XviD tak čistě záleží na frekvenci procesoru a jeho schopnostech. Již sice uvolněný XviD ve verzi 1.12, který vícevláknové zpracování podporuje, nicméně je stále nestabilní, a proto jej pro testování nepoužívám.
Do této části se pak jistě řadí i kódování do MP3 pomocí lame 3.97. Převáděn je v tomto případě 200MB WAV soubor. Posledním testem v této kategorii je pak provádění grafických operacích v Paint.NET. Při tomto testu se měří, za jak dlouho dokáže systém požadovaný sled úkonů provést.

Ani v těchto testech Gigabyte P31 ostudu nedělá a je plně výkonově srovnatelný s vyššími čipovýmni sadami. Jediný pomalejší výsledek jsem zaznamenal u testu Paint.NET na základní frekvenci, kde byl rozdíl v rychlosti více než 1600 ms. Naopak při přetaktování proběhl test oproti konkurenci o poznání rychleji.

Spotřeba a zahřívání

Spotřeba a zahřívání

Grafy spotřeby jsou od minulých recenzí již podstatně zajímavější, protože v nich najdete porovnané nejen základní desky pro AMD, ale i pro Intel. V porovnání tak najdete celkem pět čipových sad na šesti deskách při měření na základní frekvenci i při přetaktování.

Podle předpokladů dopadlo měření spotřeby. Deska oproti vybavenější konkurenci v maximální zátěži pár wattíků ušetří. Při přetaktování již ale konkurenci dotahuje. Největší rozdíl byl patrný při měření bez zátěže. Bohužel i ve vypnutém stavu deska nějakou spotřebu generovala, konkrétně 3 W.

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

Teploty na ničím chlazených mosfetech dosahovaly poměrně vysokých 75 stupňů, stejně tomu bylo i u cívek. Překvapení se nekonalo ani u měření teploty na severním a jižním můstku. Pasiv na severním můstku se roztopil až na 70 stupňů, ten na jižním pak „jen“ na necelých 65 stupňů. S chlazením na tom tedy deska není zrovna nejlépe.

Dodávané aplikace

Dodávané aplikace

Na instalačním CD najdete kromě standardních ovladačů i řadu aplikací přímo od Gigabytu. Mezi ně patří Easy Tune 5 Pro, i-Cool nebo FaceWizzard, pomocí něhož můžete snadno změnit úvodní obrazovku při náběhu BIOSu. Instalace ovladačů je velmi pohodlná. Xpress Install v podstatě vyřeší všechno za vás, stačí jen párkrát kliknout.

 

Mimo to na cédéčku narazíte i na Norton Internet Security 2007 čítající Norton AntiVirus, Norton Personal Firewall, Norton Privacy Control, Norton AntiSpam a Norton Parental Control. Nenechte se však zlákat vidinou tohoto balíku zdarma. Jedná se o klasickou 90denní zkušební verzi.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Celkový dojem je z této desky velmi pozitivní. Starší jižní můstek ICH7 se na výkonu nijak negativně neprojevil a plně konkuroval nejvýkonnějším čipsetům. To samé platí i o severním můstku P31. Pokud se smíříte se slabší výbavou (na základní desce i příslušenství) a nepotřebujete nutně k životu CrossFire, tak v podstatě není moc důvodů tuto desku jakkoli zavrhovat. Cena těsně pod 1400 Kč je za desku s podporou 45nm procesorů i se čtyřmi jádry a 1333MHz FSB je skutečně minimální.

K zahození nejsou ani základní možnosti taktování nebo dodávané aplikace od Gigabytu. Škoda jen vyšších naměřených teplot. Když si však dám dohromady celkový dojem a aktuální cenu, nebojím se této desce udělit ocenění Smart Buy.

+ nízká cena
+ výkon
+ rozložení komponent
+ propustnost rozhraní

- chudší výbava a příslušenství
- omezení při osazování pamětí
- slabší chlazení
- chybí FireWire

Za zapůjčení základní desky Gigabyte GA-P31-DS3L děkujeme společnosti Gigabyte

MMF24

 

Kompletní galerie

Galerie všech snímků