Hlavní navigace

Gigabyte GA-P67A-UD4: černý skvost

6. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

V lednu / januári přichází na trh Intel s novou generací procesorů: Sandy Bridge. Gigabyte se na to ukázkově připravil a vypustil desku, která si asi získá srdce mnoha stavitelů PC. Základovka GA-P67A-UD4 už je z trochu vyšší třídy, ale její cena stále není moc extrémní. V čem je tak dobrá?

Tak zaprvé, Gigabyte změnil design. Místo už trochu nudné modré bude nová deska černá jako uhel. Nemyslíte, že jí to takhle sluší mnohem více?


Určitě pokukujete po socketu a čipsetu pod šedým pasivkem. Ano, jde o patici 1155 pro procesory Intel Core i3, i5 a i7 řady 2xxx, tedy Sandy Bridge. Napájení má 12+2 fází a kromě kondenzátorů s pevným elektrolytem a cívek s pevným jádrem tu máme i Driver MOS MOSFETy, obdobu DrMOS od MSI.

Čipset reprezentuje jediný čip Intel P67 Express. A ano, nechybí nám tu podpora SATA 6 Gb/s od Marvellu (dva porty na desce, dva porty eSATA) ani USB 3.0 od NEC (čtyři porty na desce, dva na I/O). Dále jsou tu i čtyři porty SATA 3 Gb/s.

Deska má dva sloty PCI Express 2.0 ×16, pak tři sloty PCIe ×1 a dva klasické PCI. Podporuje SLI i CrossFireX v režimu ×8 + ×8. V balení najdete SLI propojku. Pro paměti DDR3 jsou připraveny čtyři sloty, každý pojme až 4 GB paměti. Gigabyte DualBIOS se postará o spolehlivost hlavně při taktování nebo flashování, a podporuje i disky nad 3 TB.


Na zádi najdete kromě dvou portů USB 3.0 také osmkrát USB 2.0, dva konektory eSATA 6 Gb/s, optický i koaxiální S/PDIF, gigabitový konektor Ethernetu a pochopitelně osmikanálový zvuk v 3,5mm konektorech. Žádné výstupy z integrované grafiky nečekejte, tu využijete jen na čipsetech H67 a H61. Na desce bohužel nenajdete tlačítka pro zapnutí ani restart.

Gigabyte GA-P67A-UD4 je rozhodně zajímavá deska, vhodná pro trochu dražší počítače, kde se hledí na kvalitu, ale zase se nežene cena příliš vysoko. Cenu ani dostupnost neznáme, ale dá se očekávat leden /január, společně s procesory Sandy Bridge s cenou kolem 4000-4500 Kč (odhad).

CS24

Zdroj: Guru3D