Hlavní navigace

Gigabyte iSolo 210: skoro luxus za babku

18. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy

První dojmy

Čelní panel z kombinace hliníku (na okrajích) a perforovaného plechu získává tvář až v blízkosti podlahy. Ostře řezaná plocha z eloxovaného hliníku je korunována velkým stříbrným tlačítkem. Po spuštění se tato plocha podsvítí modrou LED diodou a dodá skříni tajemný vzhled. Gigabyte tady jasně ukazuje jak správně zacházet se světlem, aby pracovalo ku prospěchu věci. Všichni určitě znáte přemrštěně výkonné, ničím nekryté diody, které zvládnou osvětlit místnost a nepříjemně tahají oči.

Kolem tlačítka ke spuštění počítače jsou umístěny dva porty USB 2.0, FireWire a audio konektory.

Levá bočnice se mírně odlišuje od standardu rozsáhlou perforací bez jakýchkoliv pozic pro ventilátory. Jemná mřížka zvládne zastavit i hrubší částice prachu. Tunerské povahy jí mohou využít a vybavit vnitřní prostor skříně dalším podsvětlením. To bude skrze perforaci jen mírně naznačovat co je ukryto uvnitř ale stále zachová tajemnou tvář tohoto modelu.

Zadní strana je klasického střihu, vymyká se jen otvory pro vodní chlazení a uchycením vyfukovacího ventilátoru. Ten je uchycen na gumičkách, které tlumí jeho vibrace.

Zpracování vnější části je slušné, kvalitně provedené čelo, jednoduchý ale účinný design a dobře zpracované podsvětlení. Skříň stojí na pogumovaných nohách, takže neklouže ani na kluzkém povrchu. V příslušenství najdete i leštící hadřík, který je vzhledem k použitým materiálům náchylným k zašpinění, určitě zapotřebí.

Vnitřek skříně – dostatek prostoru

Vnitřní prostor se drží zavedených standardů, potěšilo mě však vyvedení napájecího kabelu k zadnímu ventilátoru. I u několikanásobně dražších modelů bývá kabel krátký a jeho vyvázání bývá obtížné, ne-li nemožné. Gigabyte tuto práci provedl za vás, napájecí kabel se navíc spojuje s předním ventilátorem a k základní desce tak připojujete jen jeden konektor.

Plastové úchyty pro 5,25" pozice fungují velmi dobře, mechaniku drží pevně a při manipulaci s nimi nemáte pocit, že se za pár měsíců rozpadnou. To už se bohužel nedá říct o úchytech pro přídavné karty, chatrný pocit, který ve mě vzbuzovaly se potvrdil při instalaci komponent.

Koš pro pevné disky ústí směrem ven ze skříně, přestože je toto moje oblíbené řešení, u Gigabytu se příliš nepovedlo. Šuplík na pevné disky je totiž nedostatečně perforovaný a studený vzduch se tak musí prodírat přes úzké otvory. Při osazení více disky bych se obával zvýšení teplot uvnitř skříně.

Čelo skříně je lehce odnímatelné, musíte sice odstranit obě bočnice, pak už ale stačí jen povolit čtyři pojistky. Instalace optické mechaniky je potom velmi jednoduchá, její zajištění je pak díky systému uchycení dílem sekund. Díky pevnému eloxovanému hliníku, se čelo ani po sundání neprohýbá. Záslepky jsou vybaveny protiprachovými filtry, jejich sundávání a nasazování je díky kvalitnímu zpracování jednoduché.

Konektory z čelního panelu jsou velmi jednoduché na zapojení, protože iSolo 210 není osazeno tlačítkem reset ani diodami informujícími o stavu počítače, zbývá k připojení do základní desky jen tlačítko power a reproduktor.

Bočnice jsou sice jen z 0,7mm tlustého plechu, díky kvalitnímu dílenskému zpracování jsou však až překvapivě pevné a neprohýbají se.

Instalace komponent - bezproblémová

V segmentu skříní, do kterého se řadí iSolo 210 jsem zvyklý na ledacos, rozhodně jsem ale nečekal tak hladký průběh instalace, jaký mi iSolo nabídlo. Základna pro desku má označené otvory pro různé typy desek, optická mechanika byla na místě během minuty, pevný disk možná ještě rychleji a grafickou kartu stačilo zasunout do slotu a zacvaknout uchycení.

Uchycení přídavných karet sice zklamalo, nezvládlo udržet kartu pevně na místě ani při připojování kabelu k monitoru, ale jinak bylo vše v pořádku. Po úspěšné a hlavně rychle instalaci komponent do útrob této sympatické skříně jsem se však dostal před problém kam s kabeláží, za deskou není žádný přebytečný prostor, ani obvyklé místo za sloupem pro 5,25" a 3,5" pozice se u iSola nekoná. Kabely jsem proto musel odložit do volných 5,25" pozic.

Po vyvázání by situace mohla být lepší, pokud  však využíváte více 5,25" pozic budou kabely na obtíž. Většina uživatelů se však naštěstí pro iSolo 210 spokojí maximálně se dvěma.

Na pevný disk se nasadí dvě ližinky, které najdete v příslušenství a pak už se disk lehce zasune do boxu. Díky jeho směrování a prostornosti vnitřku skříně se GeForce 9800 GX2 cítila jako doma. Zabrala sice jednu externí 3,5" pozici, ale druhá zůstala stále použitelná.

Chlazení

Pro testování používáme test OCCT 2.0.0a, kde je spuštěn 15minutový test. V první minutě se měří teplota v idle režimu, pak následuje zatížení procesoru a paměti. Abychom zatížili i grafickou kartu, tak současně se zatížením procesoru spouštíme zátěžový test v ATITool. Zátěž všech komponent skončí po deseti minutách. Následující čtyři minuty se pak doměřuje pokles teplot při odvětrávání skříně v idle režimu.

Výsledky testování jsou shrnuty v následující tabulce:

Verdikt

Když proberu zpětně všechny počítačové skříně, které jsem měl zatím možnost otestovat, můžu s klidným srdcem prohlásit, že v dané cenové relaci byla iSolo 210 ta nejlepší. Nabízí jednoduchý ale účinný design, kvalitní chlazení, bezproblémovou instalaci a dílenské zpracování na úrovni.

Samozřejmě že se najdou i negativa, v podobě tenkých plechů bočnic, nebo nedostatku prostoru pro ukrytí kabeláže. Bočnice jsou však díky kvalitnímu dílenskému zpracování až překvapivě pevné (opravdu vím, o čem mluvím, jasně předčí snad všechny 0,8mm plechy z jiných skříní) a kabeláž lze uschovat do volných 5,25" pozic, ne každý využívá více jak dvou.

Hlučnost ventilátorů sice není nejnižší, vydávají však pouze hluboký hučivý zvuk, který netahá uši. Chladí však velmi dobře takže by nebyl problém snížit jejich otáčky. Gigabyte iSolo je díky účinnému chlazení skříň vhodná i pro výkonnější herní sestavy, v SLI by navíc pojala i ty nejdelší grafické karty. Pro mě je to jasně chytrá koupě.

+ účinné chlazení
+ poměr cena/výkon
+ výborný systém uchycení pro 5,25" pozice
+ dostatek prostoru i pro nejdelší (27 cm) grafické karty
+ kvalitní zpracování

- neúčinný systém uchycení přídavných karet
- žádný prostor pro skrytí kabeláže

Za zapůjčení skříně Gigabyte iSolo 210 děkujeme společnosti TN Trade

CS24

Kompletní galerie

Kompletní galerie