Hlavní navigace

Gigabyte proti průšvihu čipsetů P67 a H67: 6 Series SATA Check utility

10. 2. 2011

Sdílet

 Autor: Redakce

Všechno kolem chyby řadiče SATA 3 Gb/s v čipsetech Cougar Point pro procesory rodiny Sandy Bridge jsme sledovali v soustavně aktualizovaném článku Intel stahuje čipsety pro Sandy Bridge kvůli chybě a určitě tedy dobře víte, o co jde. Snad jen před pár dny se Intel vyjádřil ve smyslu, že produkce opravených čipsetů poběží už teď v únoru, bezchybné desky by se tak mohly na pulty obchodů dostat i dříve než v původně předpokládaném dubnu tohoto roku.

Základní desky s P67 a H67 nemají však pouze vadné SATA, ty pro SATA 6 Gb/s chybou postiženy nejsou. A některé základní desky mají třeba čtyři takovéto konektory, což může některým uživatelům docela stačit. Pro všechny tyto a současně zřejmě pro ty, co si pořádně neprozkoumají manuál či popisky na desce, nebo možná pro ty, kdo koupili zapečetěnou sestavu se SB a chtějí se jen přesvědčit, že jejich disky nejsou v ohrožení, vydal Gigabyte ďábelsky jednoduchý prográmek 6 Series SATA Check utility.

Utilitka pracuje pouze s deskami Gigabyte a scénáře použití vidíte na obrázcích níže. Jednoduše vás upozorní na to, že máte připojeno zařízení v chybou možná postižených konektorech, případně vám potvrdí, že tyto rizikové jsou volné. Utilitku stáhnete zde (ZIP).