Hlavní navigace

Gigabyte se připravuje na Sandy Bridge

1. 11. 2010

Sdílet

 Autor: Redakce

Dva roky starou rodinu procesorů Intel Nehalem již za pár měsíců nahradí inovovaná architektura Sandy Bridge, jejímž hlavním tahákem je nativní přítomnost grafického jádra přímo v procesoru samotném (současný Clarkdale je pouhým slepencem dvou čipů). Ačkoliv je ještě stále dost času na vývoj (alespoň pro méně významná a zvučná jména), Gigabyte má podle všeho hotov i tzv. „sweet spot“, tedy oblast trhu, kde bývá největší odbyt.

Trio bratří s čipsetem Intel P67/H67 sestává ze dvou ATX modelů a jednoho micro ATX. Všichni tři samozřejmě podporují očekávané procesory do pouzdra LGA 1155, o kvalitě zhotovení dobře vypovídá nálepka Ultra Durable 3 informujíc o užití nadstandardního množství mědi a kvalitních součástek. Z dalších parametrů vypíchněme zejména čtveřici slotů pro paměti typu DDR3, duo USB 3.0 portů, dvojici plnohodnotných PCI-e × 16 slotů a pochopitelně také tandem SATA 6 Gb/s.

Jistě je vám jasné, že nechybí ani další výstupy pro SATA 3 Gb/s a dodatečné USB, to však není natolik podstatné. Mnohem důležitější je fakt, že na ATX modelech (kódově označované jako P67A-UD3R a P67A-UD3) nenajdete žádné grafické výstupy, zatímco micro ATX varianta (H67MA-UD2H) nabízí celou plejádu sestávajíc z D-Subu, DVI, HDMI a DisplayPortu.

Cenu je samozřejmě těžké odhadovat, dostupnost by měla být okamžitá jakmile vyjdou nové procesory Sandy Bridge. Gigabyte se již před pár měsíci pochlubil na hardwarových výstavách se svými dalšími produkty P67A-UD5, P67A-UD7 a P67A-UD9, máme tedy vcelku solidní představu o tom, co bude k mání již brzy.

KL24

Zdroj: SlashGear