Hlavní navigace

Gigabyte šetří životní prostředí

14. 1. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Blízká budoucnost většiny odvětví lidské činnosti bude ve znamení šetření životního prostředí, v oblasti IT to znamená šetření energiemi. Gigabyte se chopil příležitosti a přichází s novou strategií.

Staronové (tedy už vydané desky s novým BIOSem a desky nové, už rovnou připravené) základní desky Gigabyte pro platformu P35 přichází s technologiemi pro šetření energií. Dynamic Energy Saver dokáže podle Gigabyte ušetřit až 70 % energie a v lehké zátěži procesoru zvýšit účinnost o více než 20 %. Tím to ale nekončí, Gigabyte přestal na svých výrobcích používat olovo a jiné nebezpečné materiály a zároveň motivuje své zaměstnance odměnami, k šetření energiemi v kancelářích.

V kancelářích společnosti Gigabyte tak můžou zaměstnanci mimo špičku používat jenom jeden výtah a za vypínání klimatizace a světel v prázdných konferenčních místnostech dostávají body k dobru. Pro vás je ale důležitější, že přichází nová řada základních desek, která vám umožní snížit částku na účtech za elektřinu. A ještě důležitější je to, že si novinku užije i hodně majitelů stávajících, velmi rozšířených desek Gigabyte s Intel P35.

Některé stávající technologie pro snížení spotřeby procesoru využívají maximálně dva režimy, pro vysoký výkon a pro nízký. Gigabyte jednoduše vytvořil systém, který má k dispozici více módů a zároveň mezi nimi dokáže lépe přepínat. Pokud nehrajete počítačové hry, pracuje počítač nejčastěji v nízké nebo střední zátěži a právě tam získal vícestupňový systém Dynamic Energy Saver 20 % na účinnosti. Díky tomu může Gigabyte tvrdit, že úspora energie je až 70 %.

Nové základní desky budou mít k dispozici jednoduchý ovládací software, který vám umožní jedním kliknutím vypnout nebo zapnout dynamické šetření energií. Ten vám také bude počítat, kolik energie jste za dobu používání Dynamic Energy Saveru ušetřili.

Sledovat, nakolik je systém zatížený můžete také přímo na desce pomocí těchto ukazatelů.

Používat systém Dynamic Energy Saver je možné i na starších deskách (v revizi 2.1), stačí si z oficiálního webu Gigabyte stáhnout nový BIOS.

Konkrétně jde o tyto modely:

  • P35-DS4 (R2.1)
  • P35-DS3P (R2.1)
  • P35-DS3R (R2.1)
  • P35-DS3 (R2.1)
  • P35C-DS3R (R2.1)

Nová technologie vypadá velice zajímavě a těším se, až se mi do rukou dostane některá z těchto základních desek. Uvidíme jak zareaguje konkurence. Nízká spotřeba a energy efficient komponenty teď prostě frčí.

CS24

Zdroj: Gigabyte

 

Autor článku