Hlavní navigace

Gigabyte: Všechny naše desky řady 6 už umí PCIe 3.0

9. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jenom se tím potvrzuje to, co jsme si mysleli – humbuk kolem „prvních“ desek s podporou nového standardu PCI Express 3.0 s prakticky dvojnásobnou datovou propustností, které už někteří výrobci ohlásili, byl spíše dílem marketingu a byl celkem zbytečný.

V případě procesorů pro plaftormy LGA 1155 a 1156 je totiž řadič PCIe „zadrátovaný“ u procesoru. Na tom, který standard deska podporuje, tedy zase tolik nezáleží (pokud by tedy na „drátech“ ze slotu do procesoru nebylo něco, co by vysloveně bránilo v tom, aby sloty komunikovaly s řadičem procesoru vyšší rychlostí). Také to znamená, že oficiální podpora PCI Express 3.0 je vám u desek pro Intel zatím k ničemu, pokud nemáte procesor, který by byl řadičem PCIe 3.0 vybavený. A to bude až další generace 22nm procesorů s kódovým označením Ivy Bridge.

Gigabyte teď ohlásil, že nový standard budou podporovat všechny desky řady 6 (tedy modely osazené čipovými sadami Intel 6 (P67, H67, Z68 atp.).

K tomu, aby deska PCIe 3.0 podporovala, postačí update BIOSu na poslední verzi, která se s 22nm procesory domluví. Seznam všech základních desek s podporou nového standardu a odpovídajících BIOSů je v následující tabulce:

 

KL24

Otázkou ještě zůstává, jak se podpora PCIe 3.0 bude chovat u desek, které mají na cestě ke slotům ještě rozbočovače linek PCIe stavěné na starší standard 2.0 (např. Gigabyte GA-P67X-UD7-B3 vybavená můstkem nForce 200). Problematiku přepínačů rozebíral podrobněj Honza Černý, když MSI ohlásilo nové revize základních desek osazených čipy, které už jsou na vyšší rychlosti PCIe 3.0 stavěné.

Zdroj: TZ Gigabyte, blog Gigabyte

Byl pro vás článek přínosný?