Hlavní navigace

Gigabyte vydá pro Visheru nové revize desek. Konečně socketu AM3+ dopřeje UEFI

25. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Uvedení druhé generace procesorů řady FX, kterou AMD také nazývá Vishera, se vesměs obešlo bez souběžného příchodu nových základních desek. Nová CPU se párují se stejnými čipovými sadami a používají původní socket AM3+, takže výrobci nanejvýš přišli s novou revizí vybraných modelů (to se týká například Sabertooth 990FX od Asusu). Cestou nových revizí se vydává i Gigabyte, firma však přišla na docela chytrý způsob, jak ze starých desek přece jen udělat nové.

Existující sortiment pro platformu AM3+ totiž doposud stále používal klasické BIOSy s textovým rozhraním. V tomto ohledu byli v Gigabyte poněkud za konkurencí (i když zejména levnější desky s čipovými sadami řady 700 a 800 mají UEFI málokde). Staré BIOSy mohly vrhat nepříznivé světlo i na platformu samotnou, neboť (alespoň dle mého dojmu) na straně Intelu se UEFI zahnízdilo o dost rychleji.

AMD FX-8350 (Vishera) AMD FX-8350 (Vishera) AMD FX-8350 (Vishera)
Starý dobrý AwardBIOS na 990FX-UD7 (s CPU FX-8350)

Každopádně nyní firma tento deficit využije jako příležitost k osvěžení nabídky, neboť svým deskám pro platformu AM3+ nahradí BIOS pěkně moderním firmwarem typu UEFI s grafickým rozhraním. Dodavatelem tohoto firmwaru je podle všeho firma AMI.

Základní deska Gigabyte GA-970A-DS3

Ponechme stranou, zda je ovládání myší a opuštění textového režimu vůbec k něčemu dobré. Jedním ze stěžejních důvodů k přechodu na UEFI byla neschopnost bootovat z oddílu většího než 2 TB (respektive z disku s tabulkou rozdělení typu GPT). Toto omezení se nějakým způsobem inženýrům firmy podařilo obejít již v stávajících BIOSech, nasazení skutečného UEFI je však přece jen čistějším řešením.

 

Bohužel nebude možné nahrát UEFI do existujících desek. Podporu dostanou zřejmě pouze nové revize, označené číslem 3.0 a vyšším. Navíc se upgrade týká jen modelů založených na čipových sadách řady 900 (tedy 970, 990X a 990FX). Pokud dobře počítám, jedná se o osm typů. Uvidíme, zda je přezbrojení na UEFI skutečně postihne všechny, v katalogu jsou zatím vidět nové revize modelů s čipsetem 970. I po přechodu na novou technologii zachová Gigabyte praxi, kdy se na desce nacházejí dvě kopie firmwaru, z nichž jedna tvoří zálohu, pokud by například selhala aktualizace a došlo tak k poškození dat. Jen se to už nebude jmenovat DualBIOS, nýbrž UEFI DualBIOS.

UEFI na desce Gigabyte

Už je tomu zřejmě tak, že výrobci řeší dilema, zda pro platformu, která je proti konkurenci méně populární, sestrojit inovované modely (což stojí peníze), nebo to neudělat a možná kvůli tomu přijít o nějaký ten peníz v tržbách. Gigabyte se očividně také spíše přiklání k názoru, že uvádět pro Visheru nové desky (navíc se starými čipovými sadami) nedává ekonomický smysl. Úplnou apatii sei ale také dovolit nechce.

CS24

Nasazení UEFI se v tomto ohledu jeví jako docela chytrý tah, neboť většina, pokud ne hned všechna práce se odehrála na straně softwaru. UEFI přitom Gigabyte musí vyvíjet tak jako tak (zřejmě i kvůli certifikaci pro Windows 8). Každopádně se jedná o relativně zásadní a viditelnou novinku. V očích kupce jsou pak nové revize desek hned aktuálnější a Gigabyte nevypadá jako líná firma pouze sedící na zadku.

Zdroj: techPowerUp