Hlavní navigace

Gigabyte X11 s tělem z uhlíkových vláken váží pouze 975 gramů

31. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Gigabyte si většinou vybavíme spíše v souvislosti se základními deskami či příslušenstvím. Teď, těsně před veletrhem Computex v Tchaj-peji, však společnost představila svůj extrémně lehký notebook. O Ultrabook se prý nejedná, protože nesplňuje všechny parametry, a kvůli tělu z uhlíkových vláken a nízké hmotnosti a tloušťce jej Gigabyte nazývá Carbonbookem.

Novinka Gigabite X11 je jedenáctipalcový, vysoce přenosný notebook s displejem o rozlišení 1366 × 768 px. Uhlíkový povrch je podle zahraničních novinářů, kteří se k němu již dostali, velmi silně lesklý a lehce se zapatlá; uvidíme, zda si s tím výrobce ještě poradí, protože u často přenášeného notebooku by to mohl být problém. Uvnitř se skrývá procesor od Intelu z řady Core – není známo, který to přesně je, pouze víme, že obsahuje integrovanou grafiku Intel HD 4000 a běží na čipsetu Intel HM77. To doplňuje 4 GB paměti DDR3 a 128GB SSD.

 

Největším lákadlem je ovšem velmi nízká hmotnost – v poslední době jsme sice slyšeli ještě o dalším podobně lehkém notebooku s hmotností pod 1 kg, NEC LaVie Z, ale i když X11 není jediný (jak mnohé servery chybně tvrdí), pořád patří k nejlehčím notebookům na světě. Hmotnost pod kilo je včetně baterie s kapacitou 4730 mAh, která by měla vydržet až 5 hodin na jedno nabití.

Superlehký Gigabyte X11 z uhlíkových vlákenSuperlehký Gigabyte X11 z uhlíkových vláken

MMF24

Cena Gigabyte X11 by se měla v závislosti na konkrétní konfiguraci pohybovat mezi 999 a 1299 americkými dolary.

Zdroj: Tweaktown