Hlavní navigace

Gigabyte začíná prodávat mini barebone Brix. Jako by z oka vypadl Intelovu NUCu

27. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Miniaturní PC jsou možná jednou z cest, kterými se údajně umírající trh s osobními počítači může vyrovnat s náporem módnějších „post PC“ zařízení. Mašince NUC, kterou na trh uvedl Intel, jsme zde již věnovali dostatek prostoru, procesorový gigant však v tomto oboru není sám. Z CES 2013 si možná pamatujete miniaturní krabičku Brix, vystavovanou firmou Gigabyte. Ta tento strojek koncem minulého týdne oficiálně vypustila na trh.

Gigabyte nabízí Brix ve čtyřech variantách, které se zdá se liší jen použitým procesorem. Nejpomalejší volba obsahuje dvoujádrový Celeron 1037U s 22nm architekturou Ivy Bridge. Jeho základní takt činí 1,8 GHz, takže byste si s ním měli užít mnohem více legrace, než s 1,1GHz Celeronem 847 v nejlevnějším NUCu (který jsme na našem serveru recenzovali). Další volbou je Core i3-3227 na 1,9 GHz; potenciálně mnohem lépe by na tom však měly poslední dvě možnosti: Core i5-3337U a i7-3537U, vybavené turbem, které může u prvního jít na 2,7, u druhého až na 3,1 GHz. Výkon v jednovláknové zátěži by měl být tedy o dost lepší.

Miniaturní barebone Gigabyte Brix
Miniaturní barebone Gigabyte Brix

Desky si pochopitelně Gigabyte vyrábí sám, ačkoliv to vypadá, že budou uspořádáním velice podobné (ne však stejné, použit je například čipset HM77, zatímco Intel sází na QS77). Uvnitř se nachází aktivní chladič vyfukující vzduch ven, dvojice slotů SO-DIMM pro paměti, slot mSATA pro SSD a nakonec mini PCI Express, osazený nespecifikovaným bezdrátovým adaptérem Wi-Fi standardu 802.11 n. Rozměr samotné desky je 10 × 10,5 cm. Skříň je pochopitelně větší a měří 3,0 × 10,8 × 11,5 cm (pro srovnání rozměry NUC DCCP847DYE: 3,9 × 11,7 × 11,2 cm).

Brix se NUCu hodně podobá i zvenku. Například vrchní skříně strana s vypínačem vám patrně bude více než povědomá, stejně je umístěn i výfuk chlazení. Rozměry jsou ale maličko jiné, stejně jako rozložení portů. To znamená, že Brix nebude kompatibilní se skříněmi vyráběnými pro NUC (a že se jich už několik vynořilo, například pasivní kusy Streacomu nebo Tranquil PC).

 Miniaturní barebone Gigabyte Brix Miniaturní barebone Gigabyte Brix Miniaturní barebone Gigabyte Brix

Stejně jako u NUCu zamrzí na tomto miniaturním PC absence zvukových vstupů a výstupů (to budete muset řešit buď přes HDMI, nebo přes USB). Na desce totiž zřejmě podobně jako u NUCu ani integrovaný audio kodek ani nenajdete. Gigabyte na všechny modely osazuje Ethernet (Realtek 8111E) a také USB 3.0 – porty jsou ale bohužel pouhé dva celkem. Dále má již Brix jen dvojici obrazových výstupů (HDMI a Mini DisplayPort), konektor pro externí napájecí adaptér a přípravu pro zámek Kensington.

 

Stejně jako NUC, i Brix je dodáván jako barebone. To znamená, že dostanete skříň s deskou a zdrojem (a také držákem VESa pro osazení na zadní stranu monitoru) a také již zmíněnou bezdrátovou kartou. Paměťové moduly a SSD ovšem budete muset doplnit sami.

MMF24

Pohled do vyhledávače cen zatím přítomnost Brixů na našem území neodhalil. V evropské unii je zatím má v ceníku jeden obchod ve Spojeném Království (skladem údajně od 12. června/júna). Dle použitého procesoru si za jednotlivé modely účtuje 178, 282, 387, respektive 523 GBP. To bych ale zatím na případné české ceny zatím nevztahoval, jelikož se jedná jen o jediný údaj a po naskladnění u dalších obchodníků se nejspíš ještě vše srovná směrem dolů.

Zdroj: Gigabyte (1, 2)