Hlavní navigace

Gingerbread už tvoří jen pětinu Androidů. KitKat už má 1,8% podíl

Sdílet

 Autor: Redakce

Google odhalil nové statistiky přístupů Androidů k Play Storu. Moderní verze systému (od verze 4.1) už jsou na téměř dvou třetinách zařízení. Největší podíl má Jelly Bean 4.1, ale i ten už klesá ve prospěch novějších verzí. Jelly Bean 4.2 už předstihl i Ice Cream Sandwich a za pár měsíců se dostane i před stařičký Gingerbread.

Statistiky Androidu v únoru 2014
Statistiky Androidu v únoru 2014

Největším skokanem oproti předchozímu měsíci je Android 4.3, který si polepšil o 1,1 procentního bodu. Čerstvý KitKat si připsal čtyři desetiny a aktuálně je nainstalovaný na 1,8 % aktivních přístrojích. Každé dvacáté aktivní zařízení je tablet, produkty se 7" displejem a větším totiž mají 5,1% zastoupení.

 

Velkým otazníkem stále zůstává tabletový Android 3.2 Honecomb. Už posledním přehledu jsme upozorňovali na to, že si 0,1% podíl drží od května 2013. Jde o mezní hranici, menší podíl už Google do tabulek nezapisuje. Jak je ale možné, že si mrtvý systém, který se už na nových zařízeních nevyskytuje, udržuje stále stejnou pozici? Google od té doby aktivuje průměrně 1,5 milionu zařízení denně, za tu dobu tedy přibylo asi 400 milionů nových mobilů a tabletů. To velmi zahýbalo podíly ostatních systémů, ale Honeycombem nikoliv.

WT100

Vysvětlením může, že existuje nějaký tajný trh, kde lidi pořád tablety s Honeycombem kupují. Případně lidé vyhazují 1,5 milionu starých zařízení denně, ale tablety s Honeycombem si ponechávají, což kompenzuje růst těch nových. Nebo má Google ty statistiky cinknuté?

Zdroj: Google