Hlavní navigace

Glary Utilities 2.35: od defragmentace po obnovu souborů

3. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na Glary Utilities je vůbec nejsympatičtější, že kvalitně poslouží jak uživateli-laikovi tak i neposednému geekovi, který se rád povrtá v nejrůznějších nastaveních. Navíc je k dispozici v placené verzi s technickou podporou pro komerční účely i ve zcela neosekané free verzi pro domácí použití (dokonce v české mutaci). Údržbářský balíček stáhnete na této adrese.

1-kliková údržba pro okamžitý úklid

Po prvním spuštění aplikace vám rozhraní Glary Utilities nabídne záložku s tzv. 1-klikovou údržbou. Defaultně přednastavené kroky, které by vás při optimalizaci a čištění mohly zajímat, rozběhnete prostým kliknutím na zelené tlačítko Spustit skenování. Seznam celkem šesti naplánovaných aktivit si můžete v rychlosti projít a některé procesy případně zrušit (nechcete-li se např. zbavovat dočasně uložených souborů) zrušením zaškrtnutí příslušného zaškrtávacího políčka.

Položka Čištění soukromí defaultně zaškrtnutá není. Pokud se ji rozhodnete zařadit do plánu, klikněte nejdřív na odkaz Nastavení a položku Vyberte stopy které chcete smazat. V následujícím seznamu se snadno zorientujete ve výčtu sekcí potenciálně citlivých dat, která jsou uchovávána internetovými prohlížeči, samotnými Windows a některými programy.

Vy znáte váš systém nejlépe

Pakliže se považujete za větší znalce vašeho systému, než jakými jsou autoři Glary Utilities, patrně uvítáte příhodnou flexibilitu jednotlivých údržbářských procedur. Ostatně kdo vám zaručí, že při kliknutí na tlačítko v sekci 1-kliková údržba se vám nesmažou kromě nebezpečných dat i osobní soubory, na jejichž umístění jste jen trochu pozapomněli. Vždycky je lepší mít nad podobnými aktivitami co největší kontrolu.

Na kartě Moduly najdete veškerá nastavení rozdělená celkem do pěti skupin. Pod heslem Údržba & Opravy se kromě klasického (ovšem ne neužitečného!) čištění disků a registrů nachází zajímavý nástroj pro vyhledávání a následnou opravu nefunkčních zástupců (Opravář Zástupců). Nástroj Správce Odinstalátorů pak není nic jiného, než obdoba funkce Odinstalovat nebo změnit program z Ovládacích panelů Windows.

V části Vyladění & Zlepšení u hesla Správce spouštění, příp. Optimalizátor paměti si můžete pohrát s výkonem počítače při zavádění systému i při běžném chodu, přičemž Glary Utilities vám nabídnou i výsledky vlastní analýzy, podle jejíhož hodnocení se můžete při nastavování preferencí řídit.

Defragmentátor registru vás na rozdíl od ostatních nástrojů navede k optimalizaci registru prostřednictvím průvodce. Pro jeho chod je nutné vypnout všechny další programy; fragmentace registru je ovšem často podceňovaným původcem tzv. „syndromu zasekaného systému“, takže se rozhodně vyplatí mu nějakou tu minutku věnovat.

Že Glary Utilities je sada opravdu nejrůznějších užitečných a často potřebných nástrojů se přesvědčíte v sekci Soukromí & Ochrana, kde najdete jak rychlou cestu k zahlazení vašich stop např. po aktivitách na internetu prostřednictvím permanentního odstranění dat (viz starší článek Ultimátní zahlazení stop), tak i možnosti vydolování souborů, které jste poslali do křemíkového nebe omylem nebo vám je třeba smazal nezdárný potomek. Pomocí Čističe soukromí se zbavíte cookies a záznamů o internetové činnosti, Drtič souborů provede trvalé smazání požadovaných dat bez možnosti návratu, Obnovovač souborů naopak vyhledá a rekonstruuje již smazaná data (pochopitelně nesmí být vymazána permanentím odstraňovačem podobným zde uvedenému Drtiči)

Třešničky a bonusy, které se mohou hodit

Ve zbývajících dvou agendách (Soubory & Složky a Systémové nástroje) se skrývají další cenní pomocníci při každodenní práci s počítačem. Mimo jiné je to např. Rozdělovač a spojovač souborů, s nímž rozparcelujete větší kusy dat a snadněji je tak nahrajete např. na internetové úložiště nebo rozdělíte na menší úložná média, Analyzátor disku pro usnadnění správy volného/obsazeného místa na vašich úložištích, nebo seznam rychlých odkazů do systémových nástrojů Windows (pod heslem Standardní nástroje Windows), takže budete mít vždy po ruce jak sadu Glary Utilities, tak i windowsácké funkce např. pro obnovu systému nebo zálohování.

KL24

Že vývojáři Glary Utilities mysleli i na bezpečnost vašich dat (protože reálně bezchybný program jednoduše neexistuje), se můžete přesvědčit v kontextové nabídce pod odkazem Rady na položce Možnosti na kartě Centrum obnovy. Pro všechny zde uvedené moduly vytváří údržbářský nástroj automaticky bod obnovy, takže i kdyby k nečekanému selhání došlo, můžete systém vrátit do bodu před započetím optimalizace.

Byl pro vás článek přínosný?