Hlavní navigace

Globalfoundries: 32nm výroba v roce 2010

24. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Teprve počátkem března vznikla společnost Globalfoundries, společný podnik AMD a arabskou investiční firmou ATIC (Advanced Technology Investment Company), která dostala věnem továrny AMD. Přestože procesory AMD se kromě drážďanských Fab 36 a Fab 38 (které Globalfoundries označuje jako Fab 1) vyrábí také smluvně u Chartered Semiconductor, zřejmě se v nich najde volná kapacita k pronájmu jiným společnostem. Představitelé Globalfoundries oznámili, že již koncem roku 2009 začnou vyrábět pro zákazníky wafery s použitím 32nm technologie; první dodávky se uskuteční počátkem roku 2010, zároveň se také bude zvyšovat objem výroby.

32nm proces, který bude Globalfoundries nabízet, není SOI (silicon on insulator), jaký používá AMD pro výrobu procesorů, nýbrž klasický bulk. Vyvinulo jej konsorcium firem v čele s IBM a pokud bude výroba odstartována včas, má GlobalFoundries šanci i proti velikánům jako TSMC. Ačkoliv nově vzniklá smluvní výrobna musí především zajistit kapacity pro AMD, má v úmyslu nediskriminovat žádné potenciální zákazníky, tedy ani soupeře AMD a ATI. Mohlo by tedy dojít k situaci, že v Drážďanech se budou vyrábět procesory VIA nebo grafické čipy Nvidie.

MMF24

Pozoruhodné je, že procesorová roadmapa AMD počítá s 32nm procesory až v roce 2011. AMD totiž zřejmě bude nadále používat SOI proces. Ostatně, Globalfoundries plánuje nasadit 32nm proces i ve variantách SOI a high-k/metal gate, to však až někdy v průběhu roku 2010.

Zdroj: X-bit labs, PC Watch

Autor článku