Hlavní navigace

Globalfoundries, Intel a výrobní postupy

18. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jednou z tradičních odlišností mezi vlastními továrnami Intelu a AMD a smluvními výrobnami jako TSMC nebo UMC byly vždy tzv. half-node procesy. Intel a AMD tyto mezikroky (110nm, 80nm, 55nm) nepoužívají, ovšem nově vzniklá společnost Globalfoundries, která se chce uchytit mezi smluvními výrobnami, chce nabídnout celou škálu výrobních technologií včetně half-nodes.

Koncem tohoto roku rozjede Intel výrobu procesorů 32nm postupem. Procesory AMD budou až do roku 2011 spoléhat na stávající 45nm SOI technologii, nicméně pro ostatní zákazníky nabídne Globalfoundries také již na přelomu roku 32nm bulk technologii vyvinutou konsorciem společností v čele s IBM. Ta bude vhodná například pro grafické čipy. Viceprezident Globalfoundries Tom Sonderman říká, že firma s továrnami v Drážďanech se bude ucházet o zakázky grafické divize AMD. X-bit labs ale tvrdí, že to bude velmi snadné, neboť pro ATI bude výroba u Globalfoundries povinná.

international business machines

Jak už představitelé Globalfoundries prozradili dříve, společnost hodlá nabídnout 32nm postup také ve variantě high-k/metal gate (HKMG) a někdy v roce 2011 i jako SOI, pro výrobu procesorů AMD. Přibližně počátkem roku 2011 pak výrobna nabídne také 28nm technologii, opět původem od IBM a opět ve variantě bulk. Do svého portfolia zřejmě Globalfoundries zařadí i 18nm technologii, mezikrok mezi 22nm a 16nm. Připomeňme, že dle starších zpráv se ve stejné době bude o 28nm výrobu pokoušet i TSMC.

Z half-nodes profitují hlavně grafické čipy. U nich je žádoucí zmenšit plochu jádra i za cenu trochu vyššího procenta zmetkovitých jader, neboť die-shrink často znamená snížení spotřeby nebo zvýšení frekvencí. U procesorů, kde velkou část z plochy čipu zabírá cache, by ale výhoda byla mizivá a tak je lepší dovést k dokonalosti jeden výrobní postup. Přesto ale Intel pro Larrabee nebude vyvíjet half-node procesy a pro Larrabee by měl být přijat podobný tick-tock model jako pro procesory: první generace bude vyráběna 45nm postupem, zmenšena na 32nm, druhá generace začne na 32nm, bude zmenšena na 22nm a tak dále.

A zatímco AMD v roce 2011 plánuje vydat 32nm procesory, Intel jen o pár měsíců později hodlá vyrukovat s CPU rodiny Ivy Bridge vyráběnými 22nm postupem. Ivy Bridge je druhá půlgenerace architektury Sandy Bridge, která pravděpodobně zůstane kompatibilní s Nehalemem (v tom smyslu, že procesory budou používat stejnou patici) a přinese vylepšená výpočetní jádra.

CS24

U Intelu se tedy nic nemění, u AMD ale bude změn až dost. Globalfoundries má sice tu výhodu, že narozdíl od Intelu nebo TSMC nemusí výrobní technologie vyvíjet zcela samo, ale přesto nelze nepoložit si otázku: nevzala si tato firma s pouhými dvěma továrnami (plus jednou ve výstavbě) příliš velké sousto?

Zdroj: X-bit labs, Bright Side of News

Autor článku