Hlavní navigace

Globalfoundries s ARM vyrobí 28nm procesory

15. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Třetí největší nezávislý výrobce polovodičových součástek, společnost Globalfoundries, představila svůj společný produkt se společností ARM, kterou známe z mobilních zařízení jakožto dominantního výrobce procesorů. Silné duo se spojilo a má v plánu uvést na trh 28nm procesory, které by díky svým vlastnostem mohly být pro výrobce velice zajímavé.

Apple A4: system-on-chip řešení s procesorem Cortex-A9

ARM představí na Mobile World Congress 2010, právě probíhajícím ve španělské Barceloně, svůj první 28nm wafer, který pochází z továrny Globalfoundries. Výsledkem spolupráce je tzv. system-on-chip, kombinující známý mobilní procesor ARM Cortex-A9, grafické jádro, řadič operační paměti a několik dalších řadičů. Oproti předcházející 45nm (či 40nm) generaci by měl nový výrobní postup přinést mobilním zařízením o 40% vyšší výkon a až o 30% nižší odběr elektřiny.

Samozřejmě, že takováto zařízení naleznou uplatnění v miniboocích (resp. letos chystaných smartboocích), mobilních telefonech, speciálních tabletech a třeba i v navigačních produktech. Slibovaná podstatně větší výdrž na akumulátory potěší hlavně koncové uživatele, kteří budou ještě více mobilní.

Zdroj: Fudzilla