Hlavní navigace

Globalfoundries vyvíjí 20nm výrobní proces

26. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Třetí největší světový výrobce polovodičových součástek, společnost Globalfoundries, oznámil své výhledové plány do budoucna. Plány to nejsou nikterak dechberoucí, daný vývoj se očekával již delší dobu, přesto se dozvídáme několik zajímavostí.

Tou první je bezesporu fakt, že v úmyslu Globalfoundries není pouze vývoj 20nm výrobního procesu, ale i verze 22nm. Právě konkurence v podobě dominantního TSMC oznámila přeskočení tohoto stupně miniaturizace a je tak dost dobře možné, že z velkých hráčů nabídne 22nm proces pouze spřízněná společnost procesorové dvojky AMD.

Obě společnosti dále plánují i do budoucna vyvíjet tzv. half-node výrobní procesy, jako byl například 55nm (jistě si pamatujete na GeForce GTX 280 na 65 nm, která byla vystřídána GTX 285 na 55 nm). Je ještě brzy na spekulace ohledně připravovaných výrobních postupů, přesto si jistě nejeden z fanoušků pokroku přeje hladký přechod a minimální problémy (např. 40nm proces je od počátku problémem, který poznamenal jak AMD, tak Nvidii).

Zdroj: XbitLabs.com

Autor článku