Hlavní navigace

Gmail bude bezpečnější. Zablokuje přílohy, které by mohly stáhnout ransomware

30. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: logo: Google | koláž: Cnews

Od 13. února 2017 začne Google blokovat všechny javascriptové přílohy přibalené k e-mailům v Gmailu a G Suite (bývalé Google Apps). Takové soubory bude možné poslat jedině skrz webové úložiště (Google Drive či nějaké konkurenční). Do přílohy se JS nemůže dostat ani v zabalené podobě. Google analyzuje obsah archivů a ty zaheslované také rovnou blokuje.

KL24

JavaScript se na černou listinu dostává poté, co se stal účinným prostředkem pro vzdálené útoky. Na ně jsou náchylné hlavně operační systémy Microsoftu. Integrovaný Windows Script Host umí spouštět scripty, které mohou stahovat a spouštět soubory. Záškodnické soubory JS v minulosti sloužily pro stahování ransomwaru Tescrypt.

Gmail bude blokovat přílohy s JS Gmail bude blokovat přílohy s JS

Gmail už dávno blokuje i jiné formáty scriptů jako VBS nebo WSF. Kompletní seznam blokovaných příloh Google uvádí v nápovědě: .ADE, .ADP, .BAT, .CHM, .CMD, .COM, .CPL, .EXE, .HTA, .INS, .ISP, .JAR, .JSE, .LIB, .LNK, .MDE, .MSC, .MSI, .MSP, .MST, .NSH, .PIF, .SCR, .SCT, .SHB, .SYS, .VB, .VBE, .VBS, .VXD, .WSC, .WSF, .WSH.

Byl pro vás článek přínosný?