Hlavní navigace

Gmail porazil Hotmail i Yahoo. Je teď nejpoužívanějším e-mailem světa

1. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Analýza agentury ComScore ukázala, že v posledním měsíci se stala poštovní služba Googlu nejpoužívanější na světě. Předstihla tak dlouholetou vedoucí dvojici Hotmail a Yahoo Mail. Ale jen těsně. ComScore tvrdí, že Gmail má po celém světě 287,9 milionu návštěvníků, Hotmail 286,2 milionu a Yahoo Mail 281,7 milionu. Poslední zmiňovaný ale stále vede v USA.

Gmail, Hotmail a Yahoo

Všímavější si možná uvědomí, že Gmail by podle tvrzení Googlu měl mít už 425 milionů uživatelů. Jenže nevíme, jak přesně to Google myslel. Už dříve totiž „slovíčkařil“ s čísly ze sítě Google+. Klidně do nich může započítávat i uživatele firemních schránek Google Apps, které běží na vlastní doméně.

Důležitějším rozdílem ale je, že ComScore zaznamenává pouze přístupy z webových rozhraní. Pokud někdo Gmail nenavštěvuje, ale pouze skrz protokoly IMAP a SMTP přistupuje ke schránce v desktopovém nebo mobilním klientu, žádný externí analytik taková čísla sám nezjistí.

A co je důvodem růstu Gmailu? Pravděpodobně úspěch Androidu. Google každý den aktivuje 1,3 milionu zařízení s Androidem a noví uživatelé jsou po spuštění tak trochu vyzváni, že by si mohli založit schránku na Gmailu. Yahoo se o vlastní mobilní platformu opřít nemůže a Microsoftu se s jeho Windows Phonem zatím nedaří. Navíc je možné, že čísla k Hotmailu bylo trochu rozmělněna novým webovým Outlookem. Ten sice zatím běží na stejné doméně mail.live.com, ale přesnou metriku agentury ComScore neznáme, takže to uvádíme jen pro jistotu.

MMF24

 

Zdroj: GigaOM