Hlavní navigace

Gmail začíná podporovat jiná písma. Registrace zatím zůstává u základní latinky

6. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V oblasti e-mailů nejsme zvyklí na jiné adresy než na ty psané běžnou latinkou. Přitom je každému jasné, že latinka není jediné požívané písmo na světě. Internet se pomalu začíná otevírat znakům, které latinka nezná. Kdo to ocení? Především asijská populace. Časem budeme moct e‑maily posílat i na pro nás nesrozumitelné adresy.

Podle Googlu používá latinku necelá polovina lidstva. Ještě méně se pak omezuje na znaky A – Z. I v čeština ostatně běžně používáme diakritické znaménka.

V roce 2012 byl totiž vytvořen standard, který to umožní. Předpokladem ovšem je, že všechny služby budou jiná písma podporovat. Gmail proto patří k prvním, kteří se k tomu odhodlali. Kromě poskytovatelů e-mailových služeb musí nové e-mailové adresy podporovat také webové stránky, kde adresy zadáváme.

Na druhou stranu používání základních písmen z latinky pomáhá udržet pořádek jak v e‑mailových adresách, tak např. v adresách webových stránek. Google zanedlouho podporu standardu zavede v Kalendáři. Prozatím si pomocí cizích znaků nevytvoříte novou adresu, časem však tato možnost na Gmail přibude.

Zdroj: Official Google Blog