Hlavní navigace

Gmailu a Skype hrozí v Indii konec. Nejdou odposlouchávat

1. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bezpečnost je důležitá věc, avšak někdy může zabezpečení způsobovat pravý opak. Tedy alespoň si to myslí bezpečnostní oddělení indické vlády v Novém Dillí. Trnem v oku je velmi silné šifrování přenášených dat u služeb Gmail a Skype.

To znemožňuje vládě internetovou komunikaci uživatelů odposlouchávat, což údajně dává teroristům možnost bezpečné komunikace. 

Google a Skype brzy obdrží detailní zprávu a časový limit, během kterého musí své služby přizpůsobit k odposlouchávání indickou vládou. V opačném případě budou donuceni své komunikační služby v Indii ukončit.

Tyto dvě firmy nejsou jediné, které se s podobným problémem potýkají. Své o tom ví i společnost RIM vyrábějící chytré telefony Blackberry - ta nyní získala dvouměsíční odklad na vyřešení podobné situace. Právě telefony Blackberry jsou totiž známé vysokou mírou zabezpečení, jejíž součástí je i šifrování většiny služeb.

Kromě zmiňovaných má indická vláda problémy také s virtuálními privátními sítěmi. Ty umožňující bezpečné propojení dvou a více vzdálených sítí, což prý představuje veřejné riziko.

Co si o tomto myslíte vy? Vzdali byste se ochrany vlastního soukromí ve prospěch bezpečnosti všech?

Zdroj: Google