Hlavní navigace

gMote: Když systému vládne myš

1. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Klávesové zkratky jsou mocným nástrojem, který dokáže výrazně zefektivnit práci na počítači. Zvláště pak pro uživatele pracujícího převážně s textem, tj. s klávesnicí, jemuž ušetří nemálo práce s myší. Stejně tak jako práce s textem má toto svoje specifikum, může být někdy dost otravné přehmatávat mezi myší a klávesnicí při úkonech, které vyžadují dlouhodobou manipulaci převážně s myší (u operačního sytému Windows netřeba chodit daleko pro příklad).

Pro internetové prohlížeče existuje celá řada doplňků nesoucích druhové jméno Gestures - pomocí nich si přiřadíte často používaným úkonům zvolený pohyb myši. Můžete tak například vyvolat domovskou stránku tím, že kurzorem opíšete kolečko. Aplikace gMote rozšiřuje tuto šikovnou vlastnost na oblast celého operačního systému. Stáhnout ji můžete zde.

Rychlý klikyhák a hurá do práce

gMote není třeba instalovat, stačí rozbalit archiv a z cílové složky rozjet spustitelný soubor gmote.exe. Aplikace se vám ihned umístí do system tray v pravém dolním rohu obrazovky.

Defaultně není gMote nastaven na automatické spuštění po startu počítače – tuto vlastnost můžete zapnout zatržením položky Always run on startup v kontextové nabídce na ikoně.

Když si zobrazíte hlavní okno aplikace (např. kliknutím levého tlačítka myši na ikonu v system tray), objeví se před vámi sloupec se seznamem uložených gest a plocha pro jejich zaznamenání. Pro pochopení programu není do začátku nic jednoduššího, než si vlastní gesto vytvořit.

Kliknutím na tlačítko Create gesture se vytvoří nová položka v seznamu gest. Dále je potřeba položce nějaké gesto přiřadit – k tomu slouží již zmíněná plocha v pravé části okna. Gesto vytvoříte metodou drag-and-drop, tj. tak, že kliknete do libovolného místa plochy levým tlačítkem myši, tlačítko držíte stisknuté, opíšete kurzorem libovolný zvolený obrazec a tlačítko uvolníte.

Už máte vytvořené gesto. Zatím ale ještě nevíte, co se má při jeho provedení vyvolat za akci. Akci ke gestu zvolíte kliknutím na text vedle obrázku gesta – buď na text označující již existující přiřazenou akci nebo na text Do nothing u nově vytvořeného gesta.

K dispozici máte základní sadu akcí, které se týkají Windows, Media Playeru a internetového prohlížeče – mj. jsou to např. zobrazení nabídky Start, zobrazení průzkumníka, funkce play/pause v Media Playeru, posouvání tabů v prohlížeči, otevření konkrétní složky nebo souboru atd.

Další nastavení a drobné bonusy

Aby to nebylo tak úplně jednoduché, můžete ještě nastavit výjimky v chování pro konkrétní aplikace. Nastavíte tak například, že pokud je otevřen internetový prohlížeč, přesune vás gesto na domovskou stránku, zatímco pokud se nacházíte v Průzkumníku, vyvolá vám to stejné gesto nabídku Start.

Programy, pro které chcete vytvořit výjimku, zařadíte kliknutím na tlačítko Configure programs... V dialogu můžete libovolně přidávat a odebírat aplikace na seznam. Všechny přidané programy se vám pak zobrazí u gesta při volbě akce – pro každou aplikaci ze seznamu můžete zvolit speciální vhodnou akci.

V nabídce Options (zobrazí se po kliknutí na tlačítko Options v horní liště) lze nastavit rozličné vlastnosti tvorbou gest počínaje a estetickými prvky konče. K dispozici je pět možností, kterými můžete aktivovat režim „čtení gesta“– stisknuté klávesy Ctrl + Shift, držení pravého tlačítka myši, držení klávesy Ctrl a pravého tlačítka myši, držení prostředního tlačítka myši a držení klávesy Ctrl a prostředního tlačítka myši. Z těchto variant můžete mít vybránu vždy právě jednu.

Pohrát si můžete ještě například s barvou a zobrazením stopy po kurzoru nebo tzv. Fast trails módem, který je dle mého názoru ve Windows 7 kvůli funkci Aero nezbytný (čtení gest jinak probíhá žalostně pomalu). S funkcí Fast trails je však čtení gest o něco méně přesné.

KL24

Mějte svou sadu vždy pěkně po ruce

Užitečná je rovněž možnost uložení všech gest jednoho seznamu do tzv. sady (gesture set), kterou můžete snadno přenášet mezi různými platformami ve formě souboru. Střídání sad je vhodné taky na počítačích, kde se pohybuje více uživatelů a každý je zvyklý usnadňovat si práci jinými gesty.

Pokud se chcete o aplikaci gMote něco dozvědět přímo ze stránek autorů, zavítejte na Handform.net. Zde můžete mimojiné i přispět na další rozvoj gMote.

Byl pro vás článek přínosný?