Hlavní navigace

Goldmax Racer: nejvýkonnější 15,6" notebook na světě!

28. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy: pogumovaný silák s malou úhlopříčkou

Eurocom/Goldmax Racer: výkon především

Obvykle se zde rozepíšu a spekuluju, na co všechno se dá notebook použít. U stroje z dílny kanadského Eurocomu pod distribucí Goldmaxu ale není třeba dlouho pátrat. Jde o herní notebook, či spíše herní DTR. Pod tím si asi představíte nějakou nenasytnou sedmnáctku s pěticentimetrovou výškou, ale není tomu tak. V představovacím e-mailu byl notebook zmiňován jako nejmenší a nejtenčí notebook se 100W grafickou kartou na palubě. Musím říci, že na to, že notebook váží jen lehce přes tři kilogramy a jde skutečně o patnáctipalec, jeho hardware je opravdu velkolepý.

Kromě zmiňovaného Radeonu HD 6970M 2 GB tu máte i virtuální osmijádro Sandy Bridge, 8 GB pamětí a hybridní disk, velmi mě potěšil i matný Full HD displej. Pokud sháníte přenosnou mašinu na hraní ve velkém stylu, čtěte určitě dále.

První dojmy a celkové zpracování

Jak jsem říkal, na svůj výkon je notebook skutečně překvapivě malý a lehký. Když jsem jej vybalil z obalu a postavil vedle běžného levného 15,6" stroje Aceru, žádný velký rozdíl se nekonal. Racer váží 3,1 kg, a na trhu najdete celou řadu patnáctek, které jsou těžší. Jde samozřejmě o klasickou velikost 15,6 " s namačkanou numerickou klávesnicí, žádné zbytečné roztahování. Tloušťka se pohybuje kolem 4 cm, což není nijak hrozné číslo.

Potěší vás obecně matné zpracování a pogumovaný neklouzavý povrch. Na víku se skví logo Eurocom, jak jsem říkal, výrobce notebooku je právě kanadská společnost, ač jej v našich kotlinách koupíte pod značkou Goldmax. Jedná se o testovací vzorek, proto se nedivte, že notebook nenese logo Intel Core i7, Vision Ultimate nebo AMD Radeon, teprve bude možné si jej koupit.

Zpracování: óda na gumový povrch

Moc se mi líbilo obalení notebooku v tenoučké vrstvě gumy. Pogumované je víko a opěrky pro zápěstí, plus samozřejmě rám kolem klávesnice. Spodek notebooku je z matného drsného černého plastu a rámeček kolem displeje je bohužel z černě lesklého plastu - toto je místo, které se dá snadno umazat otisky prstů. Barva pogumovaných částí je něco mezi černou a šedou s jemným nádechem do hněda. Displej notebooku je matný, což kvituji jako plus.

Jak se u notebooku za bezmála 50 tis. Kč dá čekat, zpracování bylo kvalitní. Nic nevrzalo a vše se jen těžko prohýbalo. Slícování bylo kvalitní, nikde žádné mezery, klouby držely ve své pozici a nevrzaly. Notebook šel otevřít do polohy zhruba 135¬∞, k tomu nemám výtku, neboť jej asi nebudete provozovat na klíně. Prohnout šlo víko displeje, ale nikoli displej samotný, takže i přes velmi nízké gumové distanční sloupky se nemusíte bát, že by vám rámeček displeje narážel do základny.

Porty a konektivita

Další příjemná satisfakce - na levé straně najdete postupně síťový konektor RJ-45 od 1Gb/s Ethernetu, dále dva porty USB 3.0 (modré), jeden USB 2.0, malý konektor IEEE 1394 a čtečku karet SD, MMC nebo MS. Vepředu najdete tak maximálně infračervenou diodu pro 3D brýle, která ale u naší konfigurace zůstala nevyužita. Po pravé straně máte mechaniku DVD¬±RW s max. rychlostí 8×, dále čtyři 3,5mm konektory zvukové karty a další USB 2.0, stranu zakončuje otvor pro zámek Kensington. Vzadu máte vlevo výdech chladícího okruhu procesoru a vpravo výdech od grafické karty, mezi nimi je tu zásuvka pro napájecí adaptér, konektory DVI a HDMI pro připojení obrazu a port USB 2.0 kombinovaný s eSATA 3 Gb/s.

O bezdrátové připojení se v našem případě stará karta Intel Advanced-N 6230 s podporou Wi-Fi 802.11a/b/g/n a Bluetooth 2.1 +EDR.

Goldmax / Eurocom Racer
Cena 48 000 Kč
Zapůjčil Goldmax ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i7-2720QM
Frekvence 2,2 GHz
Max. frekvence (turbo) 3,3 GHz
Operační paměť 8 GB (4× 2 GB DDR3 1333 MHz)
Pevný disk (velikost) 500 GB
Pevný disk (rychlost) 7 200 ot./min - hybridní
Pevný disk (typ připojení) SATA
Velikost displeje 15,6 "
Rozlišení displeje 1920 × 1080
Grafická karta AMD Radeon HD 6970M
Grafická paměť 2 GB GDDR5
Konektory, sloty
Výstupy na monitory DVI, HDMI
Porty (s výjimkou USB) 4× 3,5mm audio, 1Gb/s Ethernet, eSATA, IEEE 1394
Počet portů USB 2.0 2 + 1 kombinovaný
Počet portů USB 3.0 2
Čtečka paměťových karet SD/MMC/MS
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 376 × 256 × 35-43 mm
Hmotnost 3,1 kg
Kapacita baterie (Wh) 77 Wh
Výkon napájecího adaptéru 180 W
Software
Operační systém Windows 7 Professional 64bit
Další aplikace -

Klávesnice, touchpad a parádní displej

Klávesnice

Klávesnice typu chiclet mě potěšila, psalo se na ní dobře a nebyla příliš hlasitá. Nelíbilo se mi jen zpřístupnění kláves Home, End, Page Up a Page Down pouze přes Fn, tedy například zkratka Alt-Home se stává nepohodlným trojhmatem apod. Líbil se mi dlouhý levý Shift, nechybělo kontextové tlačítko. Klávesnice je spíše amerického střihu, ale byla označená českými znaky, což asi není důvod do finální verze měnit.

Možná by bylo vhodné zapracovat na nějakém oddělení funkčních kláves do čtveřic nebo hmatatelného rozdělení numerického bloku a šipek, které si kvůli stejné velikosti budete často plést s nulou a jinými číslicemi. Numerický blok ostatně není oddělen vůbec, což je trochu škoda, ale nic hrozného.

Touchpad

Notebook je vybaven touchpadem, pointing stick chybí, jak je to zvykem u herních notebooků. Touchpad je průměrně veliký, opět je pogumovaný a podporuje multidotyková gesta jako například přiblížení, oddálení, otáčení a další. Je dobře citlivý a scrolluje se na něm také docela slušně, výtku bych měl ale opět k nedostatečnému hmatatelnému oddělení od opěrek. Dotyková plocha je asi o milimetr pomalu zapuštěna, což hrubým hmátnutím nenajdete.

Tlačítka touchpadu se mi moc nelíbila. Byla trochu hlasitější a hlavně nešla mačkat na svých krajích na vnitřní straně. Mezi nimi je čtečka otisků prstů.

Displej

LCD panel bych vyzdvihl jako jednu z klíčových předností. Eurocom se nebál do obyčejného 15,6" notebooku osadit pořádné Full HD, tedy rozlišení 1920 × 1080 pixelů. Vše je velmi malé a jemné, ale pokud nebudete sledovat web z metru a více, nebude vám to dělat problémy. Na jemný rastr se toho vejde mnoho a dá se na něm skvěle pracovat, zobrazení her a filmů je také velmi jemné a budete se moci kochat Full HD kousky.

Dalším plusem je matná povrchová úprava displeje. Je samozřejmě velmi snadné jej zapatlat, ale nebude vám dělat problémy pracovat naproti oknu apod. Barvy byly krásné, ač se jedná o TN panel, pozorovací úhly mi přišly také nadmíru dobré, posuďte sami dle obrázků. Do boků klesal jas, ale i pod velikým úhlem šlo stále slušně sledovat obraz, koukatelný vertikální rozsah byl také o něco lepší, než jsme zvyklí, ač se barvy jako vždy rychle zdeformovaly.

Odezva byla v pořádku a podsvícení můžete regulovat na poměrně vysokou hodnotu, s nejnižší úrovní by ale bylo možné ještě něco udělat. Poměrně nepříjemné bylo ladění podsvícení, když jsem přemýšlel, co mám dát jako poloviční jas při testu výdrže. Ukazatel totiž musíte dostat asi na 20-30 %, aby se podsvícení snížilo na 50 %, poté klesá naopak nadmíru prudce. S tím si ale poradíte a navíc nejspíše nebudete mít důvod intenzitu snižovat, maximum vám oči nevypálí ani v noci a o vysokou výdrž se snažit asi nebudete.

Extrémní hardware, výdrž a chování

Hardwarová výbava (vnitřnosti)

Asi nejvelkolepější kapitola přichází teď. Notebook se pyšní v první řadě výkonem. Uvnitř tepe procesor Intel Core i7-2720QM, čtyřjádro Sandy Bridge na taktu 2,2-3,3 GHz. Musím říct, že druhá verze technologie Turbo Boost umí efektivněji vysát z procesoru maximum a při jednovláknových úlohách se procesor držel kolem stabilně nad 3 GHz, maximální takt 3300 MHz byl dosažen každou chvíli. Podpora technologie HyperThreading (Simultaneous Multi-Threading) dělá z procesoru virtuální osmijádro. Do notebooku můžete osadit až nejsilnější mobilní procesor dneška, Intel Core i7-2920XM na 2,5-3,5 GHz.

HD Tune - přístupová doba

Pro operační paměť tu jsou připraveny a obsazeny čtyři sloty SO-DIMM DDR3. Naše konfigurace měla dvoukanálově osazené čtyři 2GB moduly DDR3 na frekvenci 1333 MHz efektivně. Jindy můžete volit až brutálních 32 GB paměti.

Grafická karta je tu na 15,6" notebook atypicky silná. Uvnitř naší konfigurace najdete AMD Radeon HD 6970M s 960 Stream procesory a 2 GB pamětí GDDR5 na 256b sběrnici (ekvivalent desktopového Radeonu HD 6850) alias Blackcomb XT. Radeon je možné taktovat, karta má sice TDP 75-100 W, ale jak můžete vidět na obrázcích, má také vlastní chladící okruh a díky němu se nemusíte bát příliš snadného přehřátí. V dražší konfiguraci najdete i o málo silnější Nvidia GeForce GTX 485M (ekvivalent desktopové GeForce GTX 560 Ti).

CrystalDiskMark

Coby pevný disk je osazen Seagate Momentus XT 500 GB, tedy hybridní rychlá pětistovka s jednou 500GB plotnou otáčející se rychlostí 7200 ot. /min a 4 GB SLC NAND flashové paměti. Na SSD se ukládají často používaná data, například když jsem na disku projížděl test HD Tune, při prvním průběhu odezva vyšla zhruba nad 10 ms, při druhém už se tato data načetla do SSD a vyšla z toho 0,4ms odezva. To vám znatelně urychlí například načítání hry nebo operačního systému a práce se systémem byla opravdu viditelně rychlá. O DVD vypalovačce jsem se zmiňoval už u konektivity, jen doplním, že samozřejmě můžete sáhnout i po variantě s Blu-ray mechanikou.

HD Tune - přenosová rychlost

Parádní výkon

Jak jsem nastínil, výkon byl masivní. Procesor byl velmi rychlý, ať už v jednovláknových či mnohovláknových úlohách, instrukce AES-NI vám zajistí bleskové šifrování, instrukční sada AVX vás zase prosviští multimediálním obsahem. Pamětí bylo více než dostatek (ač si grafická karta kromě svých 2 GB ukousla ještě přes 3 GB systémové RAM) a rychlý hybridní disk také dovedl ukázat zuby.

Ve hrách byl výkon úplně parádní. Crysis bylo možné s přimhouřením oka hrát i v 1920 × 1080 s 4× AA na very high detaily (kolem 20 FPS). Metro 2033 se mi na maximální detaily s vyhlazováním dusilo docela dost, ale stačilo vypnout vyhlazování a případně nastavit "pouze" vysoké detaily a zahrajete si také velmi hezky. Kromě standardních herních testů jsem projel i benchmark v nejnovějším dílu Stalkera a v Alien vs. Predator (oboje DirectX 11 hry, oboje hratelné takřka na max. detaily), výsledky najdete vzadu pro své srovnání - jde o 1920 × 1080, 4×AA a max. detaily.

3D Mark

Hluk, zahřívání, výdrž

V tomto odstavci bychom asi většinu herních notebooku roznesli na kopytech, ne tak náš Goldmax Racer. Zahřívání kupodivu nebylo tak vysoké, samozřejmě není rozumné sahat na pasiv v otevřeném notebooku v akci, ale ač se budete divit - nebyl problém hrát Crysis s notebookem na kolenou. Zadní strana se samozřejmě zahřála, ale plast teplo dost izoloval a mohutné chladící okruhy vyfukovaly teplý vzduch dvěma výdechy vzadu. Nasávání vzduchu vede přes klávesnici.

Pochopitelně ale nešlo o tichý model, uchladit celkové TDP 145 W chce velký výkon a když se ventilátory na procesoru i na grafické kartě roztočily na maximum, notebook se rozfučel docela silně. Šlo ale o čisté foukání, navíc nijak "vrtulníkupodobné", takže jej snesete, přinejhorším s hrající hrou. V klidu byl notebook slyšitelný, ale relativně tichý.

Výdrž - web

Výdrž není oslnivá, ale dosáhnete na proklamované tři hodiny a to notebook nemá nijak velkou baterku. Osmičlánkový 77Wh akumulátor v multimediálním použití udrží DTR při životě asi hodinu a půl, v klidu téměř ony tři hodiny.

Zvuk, webkamera a napájení

Na našem novinářském vzorku byste našli jen dvě nálepky. Jedna vás informuje o přítomnosti dnes častého portu HDMI, druhá se chlubí reproduktory s certifikací THX. V notebooku je přítomna soustava typu 2.1, jeden subwoofer duní dolů, dva středněpásmové reproduktory křičely nad klávesnicí. Můžete se spolehnout na poměrně slušný řev bez zkažených středních basů, hluboké basy jsou samozřejmě ignorovány. Notebook samotný tak ale předčí nejlevnější samostatné 2.0 reprosoustavy na trhu nebo většinu reproduktorů osazených v monitorech, zvuk je nadprůměrně dobrý.

Webkamera má rozlišení 2 Mpx a fotí maximálně v rozlišení 1600 × 1200. Autofocus nebo přisvětlení chybí, ale fotky, ač klasicky rozšuměné, nebyly úplně špatné.

Napájecí adaptér vyrábí FSP Group (Fortron) a dovede dodávat až 180 W energie. Konektor je malý a zalomený a zasunuje se do středu zadní strany notebooku. Nabíjení ale vzdor vysokému výkonu adaptéru není nejrychlejší, baterii z nuly na maximum v klidu vyženete téměř za dvě hodiny. Zdroj je dosti veliký a také ne úplně nejlehčí.

Software

Uvnitř naší konfigurace byl předinstalován Windows 7 Home Premium, v oficiálních specifikacích se ale hovořilo o Windows 7 Professional, které se nejspíše objeví v prodejní verzi. Pochopitelně se bavíme o 64b verzi OS, vzhledem ke 2GB grafické kartě a minimálně 8 GB RAM se není čemu divit.

V předprodukční verzi nenajdete žádný zajímavý software, ani obvykle instalovanou Starter edici Microsoft Office, ale opět, jde o testovací sestavu a zřejmě se zejména softwarová stránka ještě změní.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Sony VAIO YB1S1E/S: 11,5", 1366 × 768, AMD E-350, 2 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • HP ProBook 4520s: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, ATI Radeon HD 6370M, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO Z13: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-640M, 6 GB RAM, Intel HD graphics/Nvidia GeForce GT330M, HDD 256 GB
  • Dell Vostro V130: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i3-380UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire One 522: 10,1", 1280 × 720, AMD Ontario C-50, 1 GB RAM, AMD Radeon HD 6250, HDD 250 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Aspire Ethos: 18,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, ATI Mobility Radeon HD 6850, HDD 250 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo IdeaPad U260: 12,5", 1366 × 768, Intel Core i3-380UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo L512: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-520M, 3 GB RAM, ATI Mobility Radeon 545v, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Lenovo B560: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-370M, 3 GB RAM, Intel HD graphics / Nvidia GeForce 310M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Travemate 8172: 11,6", 1366 × 768, Intel Core i3-80UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 640 GB, 5400 ot. /min.

Závěr, zhodnocení

Ideální herní patnáctka?

Notebook / DTR se mi líbil. Je jasné, že není nejlevnější a velká část ceny padá na drahý hardware, právě ten ale zajišťuje extrémní výkon bez slabin nebo třeba superjemný rastr velkého displeje. Tloušťka nepadala do žádných závratných čísel a notebook mě nezklamal ani přílišným zahříváním. Nebude na něm problém ani pracovat, ať už díky čtečce otisků prstů nebo parádnímu displeji, konektivita je také dobrá.

Řekl bych, že pokud vyloženě toužíte po výkonném notebooku a není vám líto utratit zmiňovaných 48 tis. Kč, bude Goldmax Racer pro vás jako dělaný. Goldmax navíc nabízí i nižší konfigurace, základ s Core i5, Mobility Radeonem HD 5870 a 6 GB RAM pořídíte už za 35 000 Kč.

Plus a mínus  
+ extrémní výkon ve všech ohledech
+ relativně malé rozměry a hmotnost
+ matný Full HD displej
+ pohodlná chiclet klávesnice
+ kvalitní zpracování
+ čtečka otisků prstů
+ relativně vysoká výdrž
+ dobře řešené chlazení
- vysoká cena
- nepovedená tlačítka touchpadu
- všechny běžné zápory herních notebooků

Výsledky benchmarků

 Výsledky benchmarků

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 50 157
3DMark03 (body) 59 004
3DMark05 (body) 24 852
3DMark06 (body) 19 224; SM2.0 Score: 7 883; HDR/SM3.0 Score: 8 530; CPU Score: 5 668
3DMark Vantage (body) P12864; GPU Score: 11 506, CPU Score: 19 915
3DMark11 (body) P3107; Graphics score: 2 817, Physics score: 6 867, Combined score: 2 962
PC Mark Vantage 8 514; Memories: 6 031; TV and Movies: 5 197; Gaming: 11 791; Music: 5 993; Communications: 11 481; Productivity: 7 239; HDD: 6 017
HD Tune 2.55 (MB/s; ms] min: 41,4 MB/s, max: 105,0 MB/s, avg: 81,5 MB/s; odezva: 0,4 ms; burst rate: 86,1 MB/s
AS SSD Benchmark ISO: 57,14 MB/s; Program: 14,35 MB/s; Game: 36,45 MB/s
SiSoft Sandra 2010 CPU: 74 GOPS, 79,87 GIPS, 68,72 GFLOPS; Cryptography (AES): 5,3 GB/s; Aggregate memory performance: 17,1 GB/s
Crystal Disk Mark 3 Seq: 94,40 / 93,51 MB/s; 512K: 29,74 / 46,11 MB/s; 4K: 0,329 / 0,562 MB/s; 4K QD32: 0,467 / 0,538 MB/s
Devil May Cry (fps) 145,28 / 101,85 / 189,10 / 101,35
Cinebench R11.5 OpenGL: 61,7 fps; xCPU: 5,20 pts.; 1CPU: 1,28 pts.
x264 BenchMark HD v3.0 27,27 fps
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 0:47
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 1:26
WM9 Encoder (čas) 1:23
Windows 7 Experience Index 5,9; CPU: 7,5; RAM: 7,6; Grafika: 7,6; Herní grafika: 7,6; Pevný disk: 5,9 
Výdrž web (čas) 2:07
Výdrž kancelář (čas) 2:55
Výdrž multimédia (čas) 1:31
Herní testy  
TM Nations Forever 60,1 fps
Far Cry 2 avg.: 62,86 fps, min.: 47,95 fps, max.: 112,17 fps
World in conflict demo avg.: 51 fps, min.: 29 fps, max.: 89 fps
Crysis demo benchmark GPU: avg.: 51,36 fps, min.: 39,91 fps; benchmark CPU: avg.: 46,41 fps, min.: 32,39 fps 
Alien vs. Predator 21 fps (1920 × 1080, 4× AA, max. detaily)
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat avg.: 34,4 / 28,8 / 30,3 / 19,6 fps (1920 × 1080, 4× AA, max. detaily)

CPU - Z

CPU - Z 1

CPU - Z 3

CPU-Z 4

CPUID

KL24

GPU-Z

 

Byl pro vás článek přínosný?