Hlavní navigace

Goldmax Scorpius: dvě grafiky v 17,3" notebooku (recenze)

22. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování, specifikace a možnosti konfigurace

Na recenzi jsem dostal Goldmax Scorpius a k němu celkem čtyři grafické karty – dva Radeony HD 7970M a dvě GeForce GTX 680M, a samozřejmě i můstky na CrossFireX nebo SLI. Test výkonu tohohle notebooku už jste četli, testovali jsme v něm dvojice nejvýkonnějších mobilních grafik letošní generace. Goldmax Scorpius si ale určitě zaslouží recenzi i jako stroj samotný. Mimoto jsem v testu hodnotil v podstatě jen výkon grafických řešení, na výkon jiných komponent, na ceny či provozní vlastnosti jsem se nezaměřil, to vše vás tedy čeká dnes.

Test všech čtyř variant grafických karet notebooku v sedmi hrách a v 3DMarcích najdete zde:

Goldmax Scorpius je 17,3" DTR (desktop-replacement) a nebyl by to Goldmax, aby jej zase neobdařil nějakým přízviskem s předponou „NEJ“. Tentokrát ale celkem oprávněně. Dvě grafické karty v multi-GPU vídáme zpravidla pouze u 18,4" notebooků, Scorpius je vměstnává do 17,3" těla. Přitom vás potěší i celkem únosné parametry. Jak to řekl PR zástupce Goldmaxu – „nejmenší a nejlehčí notebook na světě s duálním zapojením grafických karet“.

Goldmax Scorpius
Goldmax Scorpius

Výrobcem notebooku je de facto Clevo, v Kanadě jej přeznačuje Eurocom a od Eurocomu putují stroje do ČR, kde je prodává Goldmax Laptops, s.r.o. . Proto nesou všechny „Goldmaxy“ logo Eurocom, které má ke správnosti původu taky ještě kousek cesty.

Design

V porovnání s Racerem 2.0 už vypadá Scorpius o něco pestřeji. Žádné výstřelky se tedy nekonají, jen je notebook trochu zdobnější, černější a lesklejší, sluší mu například zadní výdechy pro chlazení – ne, to nejsou mřížky na reproduktory. Na základně najdeme místy efekt kartáčovaného hliníku, jinak je povrch notebooku na většině míst plastový až jakoby jemně pogumovaný.

Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius

Tvar je silně hranatý a strohý a barva je pochopitelně černá. Goldmax se snaží svoje DTR vydávat i za pracovní stanice, proto také nabízí v konfiguracích i profesionální grafické karty, nicméně třeba 17,3" Precisionu M6700 nesahá Scorpius ani po kotníky, co se pracovního využití týče, jde prostě o ryze herní zařízení, tak ho za něj považujme.

Důležitým designovým prvkem je vícebarevně podsvícená klávesnice, jak ji známe od Alienwaru, letos ji zavedl právě i Eurocom.

Zpracování

Vzhledem k ceně notebooku můžu říct, že zpracování opravdu nebylo ideální. Celé šasi se s oblibou prohýbalo, kde mohlo, a to i na opěrkách, víko se hýbalo velmi výrazně, dost i v krutu a něpříjemně u toho praskalo. Slícování drželo, neodlepovalo se jako u levných Pavilionů, ale zase v sobě mělo ne moc sympatickou spáru. Pokud s notebookem budete pracovat na stole a občas jej přenesete v batohu či tašce, vydrží dlouho bez chyby, zpracování přeci jen drželo pohromadě celkem s jistotou i navzdory vysoké hmotnosti stroje. K ideálu má ale daleko.

Víko otevřete jen zhruba odhadem do nějakých 125 °, což opravdu není moc a leckdy to může být nepohodlné. Na druhou stranu bude asi DTR obvykle stát na stole s displejem namířeným svisle.

 

Rozměry činí 419 × 293 × 50 mm, hmotnost 3,9 kg, se dvěma grafikami potom 4,25 kg. Pro srovnání přikládám i parametry 17,3" herní konkurence:

MSI GT70:
428 × 288 × 55 mm, 3,9 kg

Asus G75VW:
415 × 320 × 52 mm, 4,5 kg

Dell Alienware M17x R4:
410 × 304 × 45 mm, 4,26 kg

S přihlédnutím k tomu, že se do Scorpiusu vejdou dvě herní grafiky, jde o velmi dobré hodnoty.

Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius

Konfigurace a specifikace

Ceny našich konfigurací bez OS, včetně DPH:

  • Radeon HD 7970M: 62 970 Kč
  • 2× Radeon HD 7970M: 70 164 Kč
  • GeForce GTX 680M: 72 564 Kč
  • 2× GeForce GTX 680M: 80 964 Kč

Vzhledem k tomu, že Radeon HD 7970M se s novými ovladači ukázal být silnější než GeForce GTX 680M, asi chápete, proč doporučím jednoznačně spíše konfiguraci s grafikami od AMD. Přímo od Goldmaxu jsem dostal tip – za 51 995 Kč můžete mít v akci konfiguraci s trochu pomalějším čtyřjádrem, diskem a menším SSD a Radeonem HD 7970M, pokud si potom připlatíte v konfigurátoru za druhý Radeon HD 7970M, můžete mít notebook s CrossFireX celkem za 61 589 Kč vč. DPH, což je velmi výhodná nabídka. U Goldmaxu doporučujeme smlouvat, jakýkoli zákazník, který o slevu požádá, ji může dostat, a to v rámci několika tisíc.

Goldmax Scorpius
Cena s DPH 70 164 Kč vč. DPH (tato konfigurace)
Zapůjčil Goldmax ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i7-3720QM (Ivy Bridge)
Počet jader (virtuálních) 4 (8)
Frekvence 2,6 GHz
Max. frekvence (turbo) 3,6 GHz
Operační paměť 8 GB (2× 4 GB DDR3 1600 MHz)
Pevný disk (velikost) 256 GB
Pevný disk (typ, rychlost) SSD, Crucial M4
Optická mechanika DVD±RW
Displej 17,3", 1920 × 1080 px, lesklý
Grafická karta CrossFireX – 2× Radeon HD 7970M 2 GB GDDR5
Rozhraní
Výstupy na monitory HDMI, DisplayPort
Porty (s výjimkou USB) LAN - RJ-45 (Ethernet 1 Gb/s), 4× 3,5mm audio jack, IEEE 1394, eSATA
Počet portů USB 2.0 1 sdílený
Počet portů USB 3.0 4
Čtečka paměťových karet SD/MMC/MS
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 + HS
Rozměry, baterie
Rozměry 419 × 293 × 50 mm
Hmotnost 4,25 kg (3,9 kg s jednou grafickou kartou)
Baterie 89,2 Wh
Výkon napájecího adaptéru 300 W
Software
Operační systém bez OS (dá se nakonfigurovat)

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Začněme zleva, máme tu slot pro zámek Kensington, dále síťový konektor RJ-45 od Ethernetu v rychlosti 1 Gb/s, čtečku paměťových karet SD, MMC nebo MS, dále čtyři 3,5mm jacky (jeden z nich optický) pro připojení zvuku. Přední strana je celá čistá, jen napravo máme čtyři kontrolky – Bluetooth, Wi-Fi, dobíjení a stav.

Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius

Pravou stranu obsazuje mechanika na DVD, potom kombinovaný port eSATA-USB 2.0 a tři další porty USB 3.0. Na zadní straně najdeme elegantní výdechy chlazení, konektory HDMI a DisplayPort (DVI nebo D-Sub bohužel chybí), masivní konektor od masivního nabíjecího adaptéru a poslední USB 3.0.

 

Klávesnice

Goldmax se u nových notebooků poučil od Alienwaru a Scorpius i jiné notebooky prodává s „duhovou klávesnicí“. Barvy podsvícení si můžete nastavit staticky i dynamicky s různými efekty, pro tři různé oblasti klávesnice (viz screenshot) můžete volit nezávisle na sobě různé barvy. Na barevné orgie u Alienware, kde jsme u 14" notebooku měli asi osm oblastí, kterým šla nezávisle nastavit barva podsvícení, to sice nemá, nicméně i tak je to velmi vítané zpestření.

Goldmax Racer 2.0 – screenshoty a grafy

Nejde o typ chiclet, stále klasickou klávesnici. To normálně chválím, ne tak tady. Klávesnice totiž očividně nepatří k nejkvalitnějším. Chápu, že můj model měl za sebou už několik zápůjček, ale psát na něm jakýkoli souvislý text nebo mnohdy jen zadat adresu do prohlížeče bylo utrpení. Řada často používaných kláves už je totiž natolik vymlácená, že je stisknete, ale nic se nezaznamená. Abyste skutečně znak napsali, musíte se do klávesy strefit pořádným švihem nebo velmi silně zmáčknout, a pokud se toto stává po pár týdnech běžného používání, beru to jako veliký zápor.

DOPLNĚNÍ: Podle vyjádření Goldmaxu je klávesnice shodná s tou u modelu Racer 2.0 a jedná se pravděpodobně o vadný kus.  Pokud mám tedy shrnout normální stav, jaký byl u Raceru, klávesnice by měla být normálně citlivá a mít relativně tichý stisk, přičemž základna nepruží takřka vůbec. Oproti mnohým chicletovým modelům jsem tedy spokojen.

Nelíbilo se mi moc ani rozložení – na 17" notebooku bych očekával oddělení bloku šipek, ty jsou tu zapuštěné, a to navíc částečně v numerickém, částečně v základním bloku kláves.

Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius

Clickpad

Tentokrát tu máme blyštivý texturovaný clickpad. Po nainstalování ovladačů už nebyl problém s ním celkem pohodlně pracovat, prst po něm klouzal celkem dobře, i když hodně zpocená ruka se občas zadrhne, akcelerace byla tak akorát a v horní polovině šlo clickpad také stisknout. Jinak vše funguje standardními multidotykovými gesty.

Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius

Displej

Displej byl velmi dobrý. Šlo zřejmě o IPS matrici, i když ne o nijak kvalitní. Pozorovací úhly byly velmi dobré, a přesně jako u horších IPS panelů se při extrémním úhlu posouvaly barvy do červené. Kontrast byl výtečný. Na 17,3" úhlopříčce tu máme rozlišení 1920 × 1080 px, bohužel v lesklém provedení, vybrat si ale můžete i matné, a Goldmax nabízí i variantu 3D displeje s brýlemi. Aby toho nebylo málo, na DVD je přibalen kalibrační profil, takže stačí minutka a barvy budete mít takové, jak by měly vypadat (alespoň podle sondy Spyder 3), i když teplotu nemůžu potom moc chválit.

Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy

Svítivost: 24-243 cd/m2
Kontrast: 1:384

Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius

Kontrast byl vynikajících 1:384. Podsvícení displeje šlo regulovat v celkem velkých krocích od relativně nízké hodnoty 24 cd/m2 po slušných 243 cd/m2, což stačí, i když na lesklém displeji bych se nezlobil za trochu více.

Hardware, výkon, HD Tune, CrystalDiskMark

Test všech čtyř variant grafických karet notebooku v sedmi hrách a v 3DMarcích najdete zde:

Hardware – vnitřnosti a výkon

Vše je konfigurovatelné a váš notebook tak bude přesně podle vašich představ. Konfigurátor najdete zde.

Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy

V naší konfiguraci je procesor Intel Core i7-3720QM, čtyřjádro (virtuální osmijádro) architektury Ivy Bridge, tedy třetí generace Core, a to na velmi solidním taktu 2,6-3,6 GHz. Procesor by tak neměl příliš brzdit ani grafiky v multi-GPU. Osadit můžete v nejlepším případě Core i7-3920XM, tedy to nejlepší, co se do notebooků dává.

Operační paměti tu máme 8 GB typu DDR3 na taktu 1600 MHz efektivně, a to ve dvou 4GB modulech. Goldmax momentálně nabízí zdarma upgrade na 16 GB.

 

Grafické karty jsem zhodnotil a řádně popsal v testu. Dnes se zaměřuji na CrossFireX Radeonů, ale v testu jsme měli čtyři varianty:

  • AMD Radeon HD 7970M 2 GB GDDR5
  • CrossFireX – 2× AMD Radeon HD 7970M 2 GB GDDR5
  • Nvidia GeForce GTX 680M 4 GB GDDR5
  • SLI – 2× Nvidia GeForce GTX 680M 4 GB GDDR5

O výkonu netřeba se rozepisovat, je to úplně jiná kategorie, než vídáme v jakýchkoli noteboocích, a zatímco v
3DMarku 11 naměřím obvykle 1000-1500 bodů, zde jsme se přehoupli elegantně i přes 10 000 bodů. Herní výkon na Full HD displej bohatě dostačuje na jakékoli detaily v jakékoli hře.

Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy

Tentokrát tu není žádný hybridní disk, ale SSD. Goldmax Scorpius má šachty na disky dvě, můžete tak osadit velký disk a SSD současně, případně vyhodit mechaniku a místo ní dát třetí, nebo je tu ještě volný slot mSATA. My jsme tu měli Crucial M4 v 256GB verzi.

Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy

Asi vás nepřekvapí, že ačkoli jsme v notebooku potkali i rychlejší SSD, celkově je Scorpius to nejrychlejší, co jsme na ExtraNotebooku kdy testovali. Jen škoda nízké kapacity. MSI navíc nabízí i RAID dvou SSD, což je zase výkonově někde jinde, alespoň, co se výkonu úložiště týče..

Grafy: Cinebench R11.5, x264 BenchMark FHD, PCMark Vantage

Test všech čtyř variant grafických karet notebooku v sedmi hrách a v 3DMarcích najdete zde:

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

Cinebench R11.5 prověří výkon procesoru pro rendering náročných grafických scén. Měří se výkon jednoho jádra (vlákna) a celého procesoru.

Cinebench R11.5
[body, vyšší je lepší]

Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy

x264 BenchMark FHD testuje výkon procesoru při převádění 1080p videoklipu za použití kodeku H.264.

x264 BenchMark FHD
[fps, vyšší je lepší]

Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy

PCMark Vantage měří výkon počítače jako celku. Celkové skóre přibližně odpovídá celkové rychlosti typické práce na PC, je značně ovlivněno reálnou rychlostí disku a také procesoru, promítá se do něj ale vše, včetně třeba grafické karty. Uvádíme i HDD Score, resp. Storage Score, kde se zkoumá rychlost jednotlivých úkonů náročných na disk.

 

PCMark Vantage
celkové body a HDD Score
[body, vyšší je lepší]

Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy

Výdrž, provozní vlastnosti, software

Výdrž, hluk a zahřívání

Notebook podporuje přepínání grafik, a na 89Wh akumulátor zvládl vzhledem ke svým parametrům běžet dost dlouho. Dávno pryč je doba, kdy notebook s highendovou grafikou na baterku zvládl surfovat po webu 20 minut, Scorpius se dvěma top-end grafikami zvládá v náročném testu na webu pohodlně 2,5 h, s jednou grafikou pak dokonce 3,5 h. Nenechte se zmást, v našem testu jsou to velmi dobré hodnoty, v naprostém klidu by stroj vydržel určitě i mnohem déle. Radeon a GeForce jsou přibližně stejně žravé, i když Radeon i CrossFireX mi vyšly v obou případech o kousek úspornější, alespoň v klidu. 

Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius

Web (pět záložek v Chrome, obnovování každých 15-20 s, Wi-Fi, poloviční jas): 

  • Radeon HD 7970M: 3:30 h
  • CrossFireX 2× HD 7970M: 2:39 h
  • GeForce GTX 680M: 3:27 h
  • SLI 2× GTX 680M: 2:23 h

Rozdíl ve výdrži mohl být snadno dán i rozdílnou regulací ventilátoru, sám jsem se tomu divil, ale se zapojenými Radeony se ventilátory držely na nižších otáčkách a škálovaly poněkud benevolentněji. U GeForce jsem zase dosahoval lepších teplot. V zátěži se z notebooku stal celkem slušný vysavač, vevnitř najdete ostatně hned tři ventilátory, v klidu byl ovšem u GeForce relativně tichý, u Radeonů místy i neslyšný. Nešlo o velký, nicméně pocítitelný rozdíl.

Goldmax Scorpius – screenshoty a grafyGoldmax Scorpius – screenshoty a grafyGoldmax Scorpius – screenshoty a grafy

Jak jsem řekl, teploty jsem u Radeonů naměřil poněkud horší, i když subjektivní dojem byl přibližně stejný. Zadní rohy základny se shora i zespoda dost zahřejí, ale nějakou dobu to trvá a není problém ani potom s notebookem pracovat na klíně (pokud mu odpustíme jeho hmotnost). Šasi je robustní a příliš tepla skrz sebe nepropustí. Zato z obou výdechů se ve hrách stávají doslova reaktivní motory, 80°C vzduch fičí ven celkem nepříjemně. Nastává nicméně zima, takže to mnozí hráči možná vezmou jako bonus :-)

Zvuk a napájení

Goldmax Scorpius se chlubí reproduktory Onkyo v konfiguraci 2.1. Zvuk byl obecně celkem slušný a uměl být hlasitý, nicméně dovedl bych si představit i o něco hlasitější. Subwoofer potom uměl pěkné vyšší a střední basy, na nějaké dunění si ale můžete nechat zajít chuť, místo nich nastupuje ticho. V porovnání s reproduktory Klipsch na Alienwarech mi přišly tyto horší, Asus N56VM s externím subwooferem se taky uměl rozezvučet lépe.

K notebooku se dodává opravdu veliký a těžký 300W adaptér, nabití 89Wh baterie mezi hodnotami 5-95 % stihl za
2:17 h.

Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius

Software

Tuto část přeskakuji, neaktivovaná kopie Windows 7 Ultimate opracovaná předchozími recenzenty u našeho testovacího kousku není zrovna reprezentativní vzorek. Goldmax vám v konfigurátoru nabízí různé varianty 64bitových Windows 7, Osmičky tu celkem očekávatelně ještě nejsou.

 

Výsledky testů a screenshoty

Výsledky benchmarků

Souhrnné testy výkonu PC – CrossFireX 2× HD 7970M
PCMark Vantage 20 481; Memories: 13 900, TV and Movies: 7 610, Gaming: 21 921, Music: 20 570, Communications: 19 698, Productivity: 23 005, HDD: 37 508
PCMark 7 5 191; Lightweight: 5 016, Productivity: 5 065, Creativity: 6 541, Entertainment: 5 084, Computation: 7 247, Storage: 5 063
3DMark 06 26 156
3DMark Vantage P32735; GPU Score: 37 504, CPU Score: 23 695
3DMark 11 P10223; Graphics: 11 560, Physics: 8 334, Combined: 6 696
Windows 7 Experience Index

7,6; Procesor: 7,6; RAM: 7,9; Grafika: 7,9; Herní grafika: 7,9; Disk: 7,9

Testy výkonu procesoru
CineBench R11.5 xCPU: 6,73 pts., 1CPU: 1,47 pts., OpenGL: 74,22 fps
x264 Benchmark FHD 19,2 fps
Testy výkonu SSD
CrystalDiskMark 3 (čtení) Seq: 480,1 MB/s, 512k: 340,6 MB/s, 4k: 14,74 MB/s, 4k QD32: 191,3 MB/s
CrystalDiskMark 3 (zápis)

Seq: 255,3 MB/s, 512k: 253,9 MB/s, 4k: 57,11 MB/s, 4k QD32: 234,0 MB/s

HD Tune 2.55 min.: 212,6 MB/s, max.: 338,7 MB/s, průměr: 227,0 MB/s, přístupová doba: 0,1 ms
Testy výdrže
Výdrž web (čas) 2:39 h

 

Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy Goldmax Scorpius – screenshoty a grafy

Závěr, plusy a mínusy

Závěr

Goldmax Scorpius je určitě notebook, ke kterému jsem měl respekt, pokud šlo o výkon. Máte tu dvě extrémní grafické karty v multi-GPU, v této konfiguraci navíc spojené s SSD a rychlým čtyřjádrem. Celkově výkon hodnotím jako velmi dobře vyvážený, i když si myslím, že zrovna u dvou osazených grafik bych sáhl ještě po výkonnějším procesoru.

Goldmax Scorpius
Goldmax Scorpius

Ceny jsou velmi vysoké, ale jak jsem zmínil v první kapitole, Goldmax nabízí třeba právě teď dost zajímavé akce, navíc si kdokoli může individuálně požádat o slevu. Faktem zůstává, že ve srovnání s Radeony nemůžu doporučit konfigurace s GeForce GTX 680M, a to jak s jednou kartou, tak se dvěma v SLI. Radeony stojí o hodně tisíc méně, kromě nepodpory PhysX a CUDA nemají žádný handicap a s nejnovějšími ovladači jsou dokonce rychlejší.

Nikdy by mě nenapadlo, že budu čtyřkilový 17,3" notebook chválit za jeho rozměry, ale vzhledem k výkonu, jaký se poskládal dovnitř, a který obvykle najdeme až v 18,4" DTR, a to jen v těch nejdražších, jej pochválit musím. Stále ještě přenosný notebook by nadělal paseku i v grafech testů desktopových grafik a to je moc zajímavá inovace.

Goldmax Scorpius
Goldmax Scorpius

Na druhou stranu si myslím, že pokud sáhnete po konkurenci s jednou grafikou, sice se ochudíte o dost výkonu (a taky příslušně ušetříte), ale dočkáte se pravděpodobně lepšího zpracování a zajímavějšího designu. Goldmax staví Scorpiuse do extrémní pozice. Máte-li peníze a toužíte po tom nejvýkonnějším, co se dá rozumně přenášet, můžete začít skládat konfiguraci.

KL24

Plusy / mínusy
nejvyšší herní výkon mezi všemi notebooky předražené konfigurace s GeForce
vyvážený všestranně vysoký výkon průměrné zpracování
cenově přijatelné konfigurace s Radeony necitlivá klávesnice (vadný kus)
ultimátní výkon v „malém“ 17,3" šasi chybí D-Sub (VGA) i DVI
barevně podsvícená klávesnice
dobrý displej  
široké možnosti konfigurací

 

Goldmax Scorpius
Cena s DPH 70 164 Kč vč. DPH (tato konfigurace)
Zapůjčil Goldmax ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i7-3720QM (Ivy Bridge)
Počet jader (virtuálních) 4 (8)
Frekvence 2,6 GHz
Max. frekvence (turbo) 3,6 GHz
Operační paměť 8 GB (2× 4 GB DDR3 1600 MHz)
Pevný disk (velikost) 256 GB
Pevný disk (typ, rychlost) SSD, Crucial M4
Optická mechanika DVD±RW
Displej 17,3", 1920 × 1080 px, lesklý
Grafická karta CrossFireX – 2× Radeon HD 7970M 2 GB GDDR5
Rozhraní
Výstupy na monitory HDMI, DisplayPort
Porty (s výjimkou USB) LAN - RJ-45 (Ethernet 1 Gb/s), 4× 3,5mm audio jack, IEEE 1394, eSATA
Počet portů USB 2.0 1 sdílený
Počet portů USB 3.0 4
Čtečka paměťových karet SD/MMC/MS
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 + HS
Rozměry, baterie
Rozměry 419 × 293 × 50 mm
Hmotnost 4,25 kg (3,9 kg s jednou grafickou kartou)
Baterie 89,2 Wh
Výkon napájecího adaptéru 300 W
Software
Operační systém bez OS (dá se nakonfigurovat)

Galerie fotografií

Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius Goldmax Scorpius

Design, zpracování a specifikace


Po Precisionu M4700 od Dellu jsem na recenzi dostal HP EliteBook 8470p. Opět pracovní notebook, to nejlepší, co v kanceláři můžete dostat, vrchol business-class. Nejde o úplně stejnou kategorii jako byl Precision M4700 a nejde o nejvyšší řadu notebooků, co HP prodává – tou jsou EliteBooky řady W. Nicméně až na pár detailů jsou EliteBooky P a W stejné, a tím myslím extrémně kvalitní vyladěné pracovní stroje.


Konkurencí k EliteBooku 8470p může být třeba Dell Latitude E6430 nebo Lenovo ThinkPad T430, potažmo tenčí T430s.



Design


Krása není to, proč si budete notebook z tété kategorie kupovat, nicméně může to být rozhodující argument „proč právě ten EliteBook“.


Asi se nemusíme moc dohadovat o tom, že jsou EliteBooky podobné MacBookům Pro od Applu. Jde sice svým určením o úplně jiné přístroje, ale přibližnou podobou si jsou dost blízko. Takže – máme tu tělo ze stříbrného hliníku, víko ze stejného materiálu. Rámeček displeje je ovšem z černého plastu, a stejně tak černá je i klávesnice, která je jakoby zapuštěná ve vaničce. Touchpad je hladný a šedý, ladí tak se základnou. Základna je potom ze spodní strany tradičně černá. Vše je naštěstí vyvedeno v pěkně matném provedení.


Jednoznačným rozdílem, který vymezuje EliteBooky od MacBooků designově asi nejvíce, je „střih“ notebooku. EliteBook 8470p je velmi striktně hranatý, ne sice s ostrými hranami, jako to odněkud známe, ale zkrátka kde je potřeba udělat pravý úhel, je nekompromisně pravý úhel, jen mírně zaoblený. Díky tomuto industriálnímu střihu, který ovšem není nudně černý/šedý, si EliteBooky také vysloužily určité procento obdivovatelů.


HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p


Zpracování


Proti zpracování zde nemůžu říct opět vůbec nic. Celkově je notebook ještě pevnější než Precision M4700, opěrky drží jakoby byly z kamene, lícování je bezchybné, včetně rámečku displeje, víko displeje je vůbec dost robustní. při silném zakroucení sice trochu zapraská, ale ani tehdy se nezdeformuje obraz, ani při tlaku shora. Překvapuje mně, že je ntoebook s touhle kvalitou takhle lehký. Hmotnost 2,07 kg u 14" pracovního stroje stále stojí za pochvalu.


Jak jsem zmínil, vše je matné, a to tím způsobem, že se o otisky určitě nemusíte bát, na stříbrném kovovém povrchu ostatně nejsou vidět tak či tak.


 


Víko můžete otevřít do úhlu přes 180 °, jak je v téhle kategorii dobrým zvykem, a můžete jej otevřít jednou rukou. Do základny se zacvakává dvěma zřejmě titanovými pacičkami (aneb nemusíte se bát o jejich ulomení) a odjišťuje zmáčknutím vyčnívajícího tlačítka na čele. Klouby jsou dobře pohyblivé a stabilní v obou směrech v jakékoli poloze.


Specifikace
















































































































HP EliteBook 8470p
Cena s DPH40 490 Kč vč. DPH (CZC.cz)
ZapůjčilHP ČR
Hardwarová výbava
ProcesorIntel Core i7-3520M (Ivy Bridge)
Počet jader (virtuálních)2 (4)
Frekvence2,9 GHz
Max. frekvence (turbo)3,6 GHz
Operační paměť4 GB (1× 4 GB DDR3 1600 MHz)
Pevný disk (velikost)180 GB
Pevný disk (typ, rychlost)SSD, Intel 520 Series
Optická mechanikaDVD±RW
Displej14", 1600 × 900 px, matný, TN
Grafická kartaAMD Radeon HD 7570M 1 GB DDR3
Intel HD Graphics 4000
Rozhraní
Výstupy na monitoryD-Sub, DisplayPort
Porty (s výjimkou USB)LAN - RJ-45 (Ethernet 1 Gb/s), 2× 3,5mm audio jack, IEEE 1394, eSATA, ExpressCard
Počet portů USB 2.01+1 sdílený
Počet portů USB 3.02
Čtečka paměťových karetSD/MMC
Bezdrátové sítěWi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 + HS
Rozměry, baterie
Rozměry338 × 231 × 34 mm
Hmotnost2,07 kg
Baterie59 Wh, 6 článků
Výkon napájecího adaptéru90 W
Software
Operační systémWindows 7 Professional SP1 (64bit)

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita


Porty, konektivita, a notebook ze stran


Začněme na levé straně notebooku – je tu odzadu konektor pro napájecí adaptér, 4pinový port IEEE 1394 (FireWire) a dvě USB 3.0. Pod nimi potom čtečka SD karet. Posuneme-li se dál, je tu mechanika a nad ní slot na ExpressCard.


Přední strana je zcela prázdná, kromě tlačítka pro odjištění paciček k otevření notebooku, mřížek pro reproduktory a čtyř kontrolek vlevo. Na pravé straně tu máte dva 3,5mm konektory pro zvukový vstup a výstup, kombinovaný port eSATA-USB 2.0, další USB 2.0 s funkcí PowerShare a DisplayPort. Dál jen mřížku pro výdech chlazení (někomu může vadit, že je vpravo) a slot pro zámek Kensington. Hned zkraje pravé strany je tu také otvor pro kontaktní čipové karty standardu SmartCard.


HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p


Na zadní straně najdete potom jen konektor D-Sub (VGA) a síťový konektor RJ-45 (LAN). Síťovka je od Intelu, model 82579LM, Ethernet v rychlosti až 1 Gb/s.


Wi-Fi zajišťuje Intel, konkrétně Centrino Advanced-N 6205, Bluetooth tu je Broadcom 20702 ve verzi 4.0. Specialitou je tu HSPA modem HP hs2350. Takže slot na SIM a podpora GPS.


Na pravé opěrce je čtečka otisků prstů.


Klávesnice


Klávesy jsou černé, jemně matné, mírně prohnuté a celkem rozměrné, s hranatým okrajem. Klávesnice je tichá celkem při jakémkoli dotyku, mechanicky si nemám na co stěžovat. Co se týče rozložení, přišlo mi trochu škoda nepříjemně zúženého Enteru. Někoho může iritovat i u HP tradiční blok šipek, kde šipka nahoru a dolů jsou zpracované coby dvě půlklávesy. Levý Shift je krátký, Backspace by mohl být o fous delší a jak je u 14" notebooků zvykem, chybí numerický blok. Mezery mezi klávesami jsou ale velké a píše se tak velmi dobře, zarážky jsou citelné.


Klávesy Home, End, PgUp a PgDn jsou samostatné v pravé části klávesnice, Fn blok funguje opět dost nelogicky. Namísto psaní písmen, případně čísel za použití Fn, můžete psát s Num Lockem pouze čísla a bez Num Locku naopak čísla psát nemůžete.


HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p


Za co ale dávám mínus, je fakt, že klávesnice nemá podsvícení. Notebook v téhle kategorii tza tuhle cenovku prostě podsvícenou klávesnici mít musí. HP se to sice snaží zachránit lampičkou nad displejem, ale jak jsem se přesvědčil, ta je tam opravdu jen k smíchu, protože na klávesnici prakticky ani nedosvítí a počítat s ní místo podsvícení je zkrátka hloupost. Podsvícenou klávesnici mají bohužel až EliteBooky řady W.


Touchpad a trackpoint


Širokoúhlý touchpad mi přišel širokoúhlý až moc, alespoň se tak zdálo z výchozího nastavení, kde horizontála byla mírně citlivější než vertikála. To mi ale nevadilo. Povrch byl hladný, řekl bych až nepříjemně hladný, s trochu zpoceným prstem se k povrchu hned přilepíte, navíc nemáte žádnou hmatovou odezvu o pohybu. V rohu touchpadu je tečka – oranžová dioda – zapnete ji dvojklikem na ni, čímž vypnete touchpad.


 


To, co považuji na touchpadu za snad podstatnější než samotnou dotykovou plochu, jsou tlačítka, a ta se mi tu skutečně líbila. Měkká, z tvrdé gumy, s tichým měkkým stiskem, jak to má být.


Máme tu i trackpoint. Na rozdíl od Dellu zde s ním nemůžete klikat. Tedy ne přímo s trackpointem, s jeho tlačítky ano. Vyhovoval mi celkově víc než obvyklé trackpointy na Dellu. je vyvýšený nad klávesnicí a celkem citlivý. To může být občas menší problém při psaní. Trackpoint má k sobě dvě tlačítka stejného typu jako touchpad.


Displej


Z displeje mám rozporuplné pocity. Parametry jsou dobré, na 14" úhlopříčce tu máme příjemné rozlišení 1600 × 900 px a displej je matný. Matrice je ovšem jen standardní TN, což se u notebooku za 40 tisíc Kč taky moc nesluší. Odchylky v barvách byly dost špatné, gamma se lišila celkem dost a modrá byla tradičně velmi ustřelená, dE94 v tomto případě dosáhla u modré hodnoty 22,5. Viděl jsem i horší displeje, nicméně zatímco se ThinkPady chlubí IPS displejem, stálo by zato osadit něco lepšího i do EliteBooků.


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


Svítivost: 9-232 cd/m2
Kontrast: 1:77


Kontrast byl nic moc – 1:77. Podsvícení displeje šlo regulovat v malých krocích od velmi nízké hodnoty 9 cd/m2 po slušných 232 cd/m2. Displej je čitelný i na světle, s úhly je to ale horší, zvláště vertikálně se barvy hodně rychle „zkazí“.

Hardware, výkon, HD Tune, CrystalDiskMark


Hardware - vnitřnosti


V naší konfiguraci najdete procesor Intel Core i7-3520M, dvoujádro třetí generace Core na velmi vysoké frekvenci 2,9-3,6 GHz. Máme tu podporu HyperThreadingu, tedy čtyři virtuální jádra, s Turbo Boostem až na 3,6 GHz a s 4MB L3 cache a architekturou Ivy Bridge velmi vysoký výkon na jádro.


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


V procesoru je integrovaný grafický čip HD Graphics 4000, který se v zátěži má přepínat za AMD Radeon HD 7570M. HP i nadále v nejdražších noteboocích celkem nepochopitelně osazuje Radeony, ano, a tentokrát musí říct, že jsem byl velmi zklamán – oproti obvykle bezchybnému Optimusu u Nvidie, zde přepínání zřejmě moc dobře nefungovalo. Více v kapitole o výdrži.


K procesoru tu je jeden 4GB modul RAM DDR3 1600 MHz, druhý slot máte volný.


Úložiště zde reprezentuje SSD řady Intel 520 ve velikosti 180 GB, což je ostatně nejdražší součástka v celém notebooku.


 


Výkon


Co se týče výkonu, byl jsem v rámci kategorie velmi spokojen. Kombinace velmi rychlého dvoujádra a velmi rychlého SSD je opravdu velmi produktivní a na pracovní použití perfektní. Trochu víc RAM by ovšem neškodilo.


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


Grafika je zde ale potom opravdu celkem k ničemu. O tolik rychlejší než integrovaná HD Graphics 4000 Radeon HD 7570M není, a díky nepodařenému přepínání jen zabíjí výdrž systému. Když si vzpomenu na Dell Precision M4700 s velmi podobnou výbavou, jen s Nvidií Quadro K1000M, je na tom EliteBook po stránce GPU špatně.

Grafy: Cinebench R11.5, x264 BenchMark FHD, PCMark Vantage


Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.


Cinebench R11.5 prověří výkon procesoru pro rendering náročných grafických scén. Měří se výkon jednoho jádra (vlákna) a celého procesoru.


Cinebench R11.5
[body, vyšší je lepší]


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


x264 BenchMark FHD testuje výkon procesoru při převádení 1080p videoklipu při použití kodeku H.264.


x264 BenchMark FHD
[FPS, vyšší je lepší]


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


PCMark Vantage měří výkon počítače jako celku. Celkové skóre přibližně odpovídá celkové rychlosti typické práce na PC, je značně ovlivněno reálnou rychlostí disku a také procesoru, promítá se do něj ale vše, včetně třeba grafické karty. Uvádíme i HDD Score, resp. Storage Score, kde se zkoumá rychlost jednotlivých úkonů náročných na disk.


 


PCMark Vantage
celkové body a HDD Score
[body, vyšší je lepší]


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy

Grafy: 3DMark 06, 3DMark Vantage, 3DMark 11


Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.


3DMark 06 je starším herním benchmarkem, dobře ukazuje na výkon ve starších hrách z doby kolem roku 2006-2007. Testujeme ve standardním nastavení, tedy v rozlišení 1280 × 1024 px.


3DMark 06
body (více je lépe)


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


3DMark Vantage je podobným nástrojem od Futuremarku, jen o dva roky novějším, používá DirectX 10 a už se tu pracuje s fyzikálními výpočty. Testujeme v základním nastavení, tzn. v rozlišení 1280 × 1024 px v profilu Performance, výsledky jsou tak ve tvaru Pxxxx.Níže najdete i graf GPU Score.


3DMark Vantage
[body, vyšší je lepší]


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


3DMark Vantage - GPU Score
[body, vyšší je lepší]


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy




3DMark 11 je nejnovějším benchmarkem od Futuremarku, pracuje s DirectX 11 a pokročilou fyzikou i trochou teselace. Testujeme v základním nastavení v profilu Performance, výsledky jsou tedy ve tvaru Pxxxx.


 


3DMark 11
[body, vyšší je lepší]


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


3DMark 11 - Graphics Score
[body, vyšší je lepší]


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy

Výdrž, provozní vlastnosti, software


Výdrž, hluk a zahřívání


Výdrž mě výslovně zklamala, a to velmi. Rovnou předesílám, že je dost možné, že šlo o nějakou chybu našeho kusu. HP se totiž u EliteBooku 8470p speciálně chlubí vysokou výdrží, ještě rozšířitelnou na vysoké dvouciferné hodnoty pomocí nadstandardních baterií. Tomu se dá věřit, sám jsem čekal, že 22nm dvoujádro a SSD v 14" notebooku udělají své. Nicméně byl jsem nepříjemně překvapen. Ať už jsem se pokoušel v AMD Catalyst Control Center zasahovat jakkoli, zkoušel jsem jak Úsporný režim, tak HP Optimized a testoval jsem film i web, výdrž zůstala trestuhodně nízká:



  • Web (ExtraNotebook.cz v Chrome, obnovování každých 15-20 s, Wi-Fi, poloviční jas): 3:32 h

  • Film (720p film ve smyčce v MPC-HC, Wi-Fi, poloviční jas): 3:11 h


Hlukem je EliteBook průměr, v klidu je tichý, nicméně větráček se nevypíná a je potichu slyšet, v zátěži přístroj obvykle neřve ( i když pár minut v Prime95 a FurMarku ho dostalo na dost nepříjemné otáčky), ale vzor tichého notebooku to není.




K chlazení moc dobrých slov také nemám. I 22nm dvoujádro je zde očividně problém udržet v intenzivní zátěži pod teplotou varu. Grafika se naopak projevila jako úsporný, studený čip. Shora se notebook příliš neohřeje, spíše se základna mírně ohřívá na spodu. Výdech chlazení je celkem netradičně vpravo, a ve vyšší zátěži vám tak na ruku s myší povane hodně teplý vzduch.


Zvuk a napájení


Reproduktory mě moc neoslovily. Jsou tu dva, celkem nesymetricky položené – jeden míří šikmo zpod čela notebooku, druhý potom přímo dolů pod notebook. Hrají hlasitě, na mluvené slovo jsou dobře použitelné, nicméně když přijde na hudbu, ve vyšších hlasitostech se zvuk dost deformuje. Basy chybí, jak nízké, tak střední. To je ovšem u většiny pracovních notebooků běžné. Ve srovnání s Precisionem M4700 je to ovšem opět o třídu níž.


HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p HP EliteBook 8470p


K notebooku se dodává klasický menší 90W adaptér, nabití 5-95 % stihl za 1:38 h.


Software


Na notebooku je nainstalován Windows 7 v edici Professional, jak je obvyklé u modelů s čtečkou otisků prstů, nebo zde navíc se čtečkou čipových karet. Pochopitelně v 64b verzi. Je tu Starter edice Microsoft Office. V souvislosti s podporou této technologie je také notebook softwarově připraven na aktivaci Intel Anti-Theft Technology, klasické nástroje HP ProtectTools jsou také celkem použitelné.


 


Co do bloatwaru jsem byl mile potěšen, že tu není žádný otravný trial-antivirus jako McAffee nebo Norton, jen Microsoft Security Essentials.

Výsledky testů a screenshoty


Výsledky benchmarků





















































































Souhrnné testy výkonu PC
PCMark Vantage15 350; Memories: 9 876, TV and Movies: 5 743, Gaming: 13 378, Music: 19 532, Communications: 14 906, Productivity: 20 886, HDD: 46 286
PCMark 73 956; Lightweight: 4 957, Productivity: 4 350, Creativity: 4 662, Entertainment: 2 981, Computation: 3 501, Storage: 5 303
3DMark 066 142; SM2.0 Score: 2 066, HDR/SM3.0 Score: 2 519, CPU Score: 4 143
3DMark VantageP4032; GPU Score: 3 318, CPU Score: 11 346
3DMark 11P974; Graphics: 858, Physics: 4 389, Combined: 846
Windows 7 Experience Index

5,9; Procesor: 7,2; RAM: 5,9; Grafika: 6,6; Herní grafika: 6,6; Disk: 7,9


Testy výkonu procesoru
CineBench R11.5xCPU: 3,33 pts., 1CPU: 1,33 pts., OpenGL: 28,68 fps
x264 Benchmark FHD
9,96 FPS
Testy výkonu SSD
CrystalDiskMark 3 (čtení)Seq: 448,7 MB/s, 512k: 380,0 MB/s, 4k: 25,38 MB/s, 4k QD32: 258,7 MB/s
CrystalDiskMark 3 (zápis)

Seq: 251,1 MB/s, 512k: 138,2 MB/s, 4k: 50,85 MB/s, 4k QD32: 136,7 MB/s


HD Tune 2.55
Min.: 165,4 MB/s, Max.: 362,4 MB/s, Průměr: 269,0 MB/s, přístupová doba: 0,2 ms
AS SSD (čtení)Seq: 476,38 MB/s, 4K: 21,15 MB/s, 4K-64Thrd: 218,50 MB/s, Access time: 0,190 ms
AS SSD (zápis)Seq: 172,13 MB/s, 4K: 47,09 MB/s, 4K-64Thrd: 145,02 MB/s, Access time: 0,253 ms
AS SSD – ScoreČtení: 287, Zápis: 209, Celkové: 636
AS SSD Copy BenchmarkISO: 159,55 MB/s, Program: 119,99 MB/s, Game: 150,65 MB/s
Testy výdrže
Výdrž web - 1 tab (čas)3:32 h
Výdrž video (čas)3:11 h

 


HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy HP EliteBook 8470p – screenshoty a grafy


 

Závěr, plusy a mínusy


Závěr


Až na pár detailů jsem byl s EliteBookem 8470p spokojen. Jde o velmi schopný kancelářský stroj, parádní přenosný pracant. V kostce:


Líbila se mi kombinace Core i7 + Intel 520 SSD. Notebook byl na práci extrémně produktivní, jak ostatně ukázal absolutní rekord v PCMarku Vantage. Líbilo se mi spojení líbivého industriálního designu s opravdu velmi pevným šasi. Celkem slušná klávesnice, čtečka otisků prstů a matný displej s vysokým rozlišením – to jsou také věci, které vás zaujmou.




 


Nelíbily se mi problémy s výdrží. Nominálně a vcelku logicky by měl notebook vydržet alespoň dvojnásobek, co jsem naměřil v několikrát ověřených testech. Tipl bych si na problémy s BIOSem, resp. s ovladači grafické karty. Škoda, že zde není nějaké profi-Quadro. Klávesnice by mohla být podsvícená, výdech chlazení by mohl být na druhou stranu... U EliteBooků P navíc nejsou podporovány SSD do slotu mSATA.


To jsou ale maličkosti. Za 40 tisíc Kč s DPH notebook stojí, je kvalitní a rychlý. Záležitost s nízkou výdrží se snad ještě nějak brzy osvětlí.














































Plusy / mínusy
kvalitní velmi pevné matné zpracování
špatná výdrž (chyba testovaného kusu?)
matný displej s 1600 × 900 px
klávesnice není podsvícená (lampička to neřeší)
velmi rychlé dvoujádro Core i7
TN displej se špatnými barvami a úhly
bleskové 180GB SSDne zrovna výkonné nebo tiché chlazení
čtečka otisků prstů
nepodpora mSATA SSD
čtečka čipových karet

3G modul s GPS
 
slot na ExpressCard 
slot na dokovací stanici 
pěkný design
 

 
















































































































HP EliteBook 8470p
Cena s DPH40 490 Kč vč. DPH (CZC.cz)
ZapůjčilHP ČR
Hardwarová výbava
ProcesorIntel Core i7-3520M (Ivy Bridge)
Počet jader (virtuálních)2 (4)
Frekvence2,9 GHz
Max. frekvence (turbo)3,6 GHz
Operační paměť4 GB (1× 4 GB DDR3 1600 MHz)
Pevný disk (velikost)180 GB
Pevný disk (typ, rychlost)SSD, Intel 520 Series
Optická mechanikaDVD±RW
Displej14", 1600 × 900 px, matný, TN
Grafická kartaAMD Radeon HD 7570M 1 GB DDR3
Intel HD Graphics 4000
Rozhraní
Výstupy na monitoryD-Sub, DisplayPort
Porty (s výjimkou USB)LAN - RJ-45 (Ethernet 1 Gb/s), 2× 3,5mm audio jack, IEEE 1394, eSATA, ExpressCard
Počet portů USB 2.01+1 sdílený
Počet portů USB 3.02
Čtečka paměťových karetSD/MMC
Bezdrátové sítěWi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 + HS
Rozměry, baterie
Rozměry338 × 231 × 34 mm
Hmotnost2,07 kg
Baterie59 Wh, 6 článků
Výkon napájecího adaptéru90 W
Software
Operační systémWindows 7 Professional SP1 (64bit)

Galerie fotografií

Byl pro vás článek přínosný?