Hlavní navigace

Google zruší goo.gl. Zkracovač adres URL považuje v době mobilů za zastaralý

2. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Brzy budou moct zkracovač goo.gl ještě zhruba rok používat už jen stávající uživatelky a uživatelé. Nejpozději poté si budou muset najít alternativu. Sám Google se chce věnovat jinému typu krátkých odkazů.

Rozmach sdílení různých článků, a to zejména v souvislosti s online sociálními sítěmi, přinesl potřebu zkracovat dlouhé a nepřehledné adresy tak, aby byly sdílené odkazy prostorově úsporné a srozumitelnější. Navíc mnohé služby spolu se zkrácením původního odkazu nabídly analytické stroje pro sledování využití krátkých odkazů. Svou službu Goo.gl poskytoval od roku 2009 také Google, který se ale rozhodl, že tradiční sdílení zkrácených odkazů je věcí minulosti. Reflektuje tak odklon od tradičních počítačů k mobilním zařízením, kde dosud hrají prim nikoli webové stránky, ale nativní aplikace.

Podotýkám, že zrovna Česko je ale v tomto ohledu oproti západu pozadu. Mobily jako primární počítač u nás v roce 2016 používalo jen 19 % lidí. Před pár týdny vyšlo najevo, že stále surfujeme na mobilech velmi málo, v téměř 70 % raději použijeme tradiční počítač.

Globálně prodeje klasických počítačů klesají a mobily hrají prim takřka všude. Proto se chce Google raději zaměřit na technologii FDL (Firebase Dynamic Links). Ta umožňuje přenášet návštěvnictvo webových stránek do příslušných sekcí aplikací. Tyto odkazy dokonce přečkají proces instalace aplikace, po němž teprve uživatele a uživatelky přepnou do příslušných sekcí v aplikacích pro iOS nebo Android.

Goo.gl skončí

Jaký proběh bude mít ukončení služby Goo.gl? Od 13. dubna 2018 nebudou moct zkracovač pro nové odkazy použít anonymní uživatelky a uživatelé, kteří službu do té doby nikdy nepoužili. Ti, kdo skrze zkracovač nějaké krátké odkazy vygenerovali, mohou všechny funkce služby normálně využívat až do 30. března 2019.

Zkracovač dlouhých adres URL bude pro stávající uživatelskou základu funkční ještě rok. Svá data z něj můžete získat ve formě soubor CSV Zkracovač dlouhých adres URL bude pro stávající uživatelskou základu funkční ještě rok. Svá data z něj můžete získat ve formě soubor CSV

Po tomto datu již nebude prostředí služby přístupné, tedy nebude možné ani zkracovat nové adresy URL. Všechny dosud zkrácené odkazy ale budou nadále funkční a přesměrovávány na původní adresy. Google vám do té doby umožní, abyste případně své zkrácené odkazy vyexportovali do souboru CSV. To můžete učinit již dnes.

Služby, které API Goo.glu používali, budou moct API nadále využívat i po 30. květnu 2018, byť Google přirozeně doporučuje se raději přeorientovat na již zmíněnou službu FDL, jež je podobně poskytována bezplatně. Ani API služby Goo.gl nebude poskytováno navěky, ale jen do 30. března 2019. Po tomto datu budou do té doby vytvořené krátké odkazy nadále funkční, nebude však možné tvořit nové.

Zkrácené odkazy byly kritizovány kvůli možným dopadům na bezpečnost. Ti, kdo chtějí páchat škody, za ně mohou schovávat nebezpečné adresy, které dopředu neodhalíte.

Alternativní tradiční zkracovače

Samozřejmě to neznamená, že by tradiční sdílení obyčejných adres URL přestalo existovat. Nabízí jej řada služeb, k nejznámějším patří propracované Bitly nebo prastaré TinyURL, jež začalo operovat v roce 2002.

CS24

Z českých pak možná znáte jdem.cz. Z těch, jež se chlubí lepším zabezpečením, zmíním mcaf.ee nebo itsSSL.com. Své automatizované integrované zkracovače nabízí řada sociálních služeb, například Twitter.

Zkracovač adres od Googlu byl od počátku jednoduchý a je otázka, zda se kdy mohl poměřovat s některými již zavedenými kompletními službami. Jak jsem ovšem uvedl, na trhu najdete dostatek alternativ od těch nejjednodušších pro nenáročné až po kompletní služby pro ty, kdo chtějí získávat analytická data pro vyhodnocení nasazení odkazů.