Hlavní navigace

Názory k článku Google zruší goo.gl. Zkracovač adres URL považuje v době mobilů za zastaralý

  • 2. 4. 2018 14:17

    Gildor

    "Podotýkám, že zrovna Česko je ale v tomto ohledu oproti západu pozadu. Mobily jako primární počítač u nás v roce 2016 používalo jen 19 % lidí. Před pár týdny vyšlo najevo, že stále surfujeme na mobilech velmi málo, v téměř 70 % raději použijeme tradiční počítač."

    Když se podívám kolem sebe, tak říct "velmi málo" zní trošku divně :D , ale je mi jasné, že statisticky to tak bude.

    Ale nechápu ta čísla pro "raději použije". Je jasné, že surfování na mobilu mimo dům je praktické. Dokonce nějak dokážu pochopit, že někdo má mobil jako hlavní počítač (velmi nenároční uživatelé, výhoda "vše mám pořád u sebe"), přesto 19% mě také překvapuje.

    Ale používat mobil "raději"?
    To jako vážně je někomu příjemnější dělat cokoli, včetně nejobyčejnějšího surfování, a být přitom skloněný nad 5" displejem, místo toho se pohodlně dívat na velký monitor / více monitorů? Vždyť na ten mobil se buď musíte dívat z 20cm, nebo si zvětšit písmo tak, že musíte pořád scrollovat jako, s prominutím, vůl. O psaní nemluvě, o obrázcích nemluvě, aneb takové to "ukážu ti krásnou fotku" a člověk na tom mobilu pak vidí asi tolik, jako na miniatuře v náhledu alba.
    Takže to, že někdo něco takového vyloženě preferuje, je pro mě nepochopitelné.

    Jen aby bylo jasno, já tady nebrojím proti smartphonům. Úžasná věc a představitel technologického pokroku. Když se člověk potřebuje se na něco podívat, nebo komunitkovat, atd, a není u PC ani notebooku, tak je super, mít u sebe pořád minipočítač.
    Ale prostě otázka "na čem surfuješ raději", tam snad nemůže být pochyb...ale evidentně jen z mého pohledu. :D

  • 2. 4. 2018 22:31

    Houdini

    Taky bych tomu nevěřil, kdybych to neviděl prakticky každý den u přítelkyně :) Může si vybrat mezi notebookem, tabletem a telefon a ve většině případů vyhraje telefon.

  • 2. 4. 2018 23:09

    czmajsner

    Gildor: Podle mě je to spíš nepochopení, kde a v jaké situaci lidé přistupují k webu. Stará "počítačová" generace, do které se řadím, má web spojený s počítačem. Počítač je zpravidla pevně spojený s určitým místem. I NB zpravidla leží na jednom místě. Jsme tak zvyklí, je-li třeba přistupovat k webu, poště, najít nějakou informaci a pod., jít na konkrétní místo a tam to provést. Všechno ostatní, mobil, tablet, je náhražka a nouzovka. Moderní smartphonova generace je zvyklá, že web a všechny související služby jsou dostupné kdykoliv a kdekoliv, ať už sedím na záchodě, v tramvaji nebo jdu po ulici. I když ležím na gauči, je mobil v kapse pořád blíž a snadněji dostupný, než počítač. Ano, komfort je důležitý, ale v tomto kontextu nikoliv rozhodující. Je to generace zombies, kteří kráčí ulicí s hlavou skloněnou k mobilu, generace, které přijde nutnost jít kvůli webu na určité místo podobně absurdní, jako přišlo absurdní první generaci vyrůstající s mobily chodit na konkrétní místo kvůli telefonování.

  • 3. 4. 2018 3:17

    Gildor

    No, asi to takto nějak opravdu bude a je to hodně o mentalitě generací a "zvycích z mládí". Starý tedy vážně nejsem, ale jako třicátník, který ještě na gymplu používal jen pevnou linku, mám nepochybně jinou mentalitu než dnešní středoškoláci.
    Smartphone jsem si sice koupil hned, jak se začaly více rozšiřovat, ale nikdy jsem se s ním nesžil tak, jak je to dnes běžné. Když jedu tramvají, jsem na výletě, nebo třeba v hospodě, tak ho používám jen, když opravdu potřebuji s někým komunikovat, nebo si něco vyhledat na webu, například dopravní spojení, nebo si ověřit nějakou informaci.

    Surfování pro zábavu pro mě znamená si sednout ke dvojici 32" a 28" monitorů a vychutnávat si v jakém pohodlí to dneska můžu dělat (při vzpomínce na 15" 800x600 monitor, který jsem kdysi dost dlouho používal) a smartphone mě v tomto smyslu vážně nepřitahuje.

    Ale "zombie" smartphonová generace to takto asi nikdy vidět nebude.