Hlavní navigace

Google opět neplatil daně. Díky daňovému ráji v roce 2016 ušetřil 3 miliardy eur

5. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Pixabay
Abychom byli féroví, takhle se chovají také jeho velcí kolegové z branže.

Koncept vyhýbání se placení daní je velmi starý, přesto k těmto činnostem dochází stále. Kreativní v tomto ohledu bývají i velké technologické firmy a jak zjistil Bloomberg, nemalou sumu si pro sebe dokázal ulít Google i v roce 2016. Mateřská firma Alphabet v kalendářním roce 2016 zaznamenala příjmy ve výši 90 miliard dolarů a čistý zisk ve výši 19,5 miliardy. Drtivá většina příjmů byla zajištěna Googlem, který prodává reklamu. V roce 2016 konsolidované příjmy Alphabetu vzrostly meziročně o 20 %. Nedá se říct, že by se tomuto subjektu dařilo zrovna špatně.

Google na daních šetřil i loni

Podle Bloomberga daňové přiznání podané v Nizozemsku ukazuje, že Google v roce 2016 přesunul takřka 16 miliard eur (19,2 mld. dolarů) do fiktivní firmy v Bermudách, jež ovšem nikoho nezaměstnává, díky čemuž ušetřil na daních minimálně tři miliardy eur (3,7 mld. dolarů).

Nejedná se technicky vzato o jednání nelegální, je ale rozhodně v šedé zóně. Firma stejně jako řada ostatních využívá mezery v legislativě. Možná si v této souvislosti vzpomenete na Irsko, které bylo rovněž považováno za daňový ráj. To již možnost podobného způsobu danění zakázalo, stávající subjekty však mohou jet podle starého systému až do 2020.

Google

CS24

Nulové danění v Bermudách se Googlu líbí. Loni tam podobně převedl 14,9 mld. eur, čímž ušetřil na daních 3,6 miliardy dolarů, jak opět uvedl Bloomberg. Proti neduhu v podobě obcházení placení daní se snaží bojovat také v USA, kde se v tomto roce změní zákony. Irsko legislativu upravilo na nátlak EU, která hledá další cesty, jak přesouvání kapitálu za cílem vyhnout se placení daní zabránit.

Kromě vymýcení daňových rájů se mluví o možnosti danit nikoli čisté zisky, ale příjmy. Apple např. začátkem loňského prosince odsouhlasil, že EU zaplatí 13 miliard eur (14,5 mld. dolarů) na daních, které nezaplatil opět díky využití daňového ráje – Irska. Své zkušenosti s touto zemí má ovšem také např. Microsoft. Problém je to tedy rozšířený a žádá řešení.