Hlavní navigace

Google a Audi chtějí dostat Android do aut. Míří tam i Apple s iOS

Sdílet

Zdroj: Redakce

Android a iOS už spolu soupeří v chytrých telefonech, tabletech nebo přehrávačích. Novým kolbištěm se stanou automobily. Apple loni ohlásil funkci iOS in the Car, která přenese část inteligence do vozu, ty pak budou komunikovat s připojeným iPhonem. Auto se díky tomu naučí telefonovat, číst zprávy, navigovat nebo ovládat hudební přehrávač.

Takhle bude vypadat iOS in the Car
Takhle bude vypadat iOS in the Car (foto: Apple)

Tyto funkce do svých vozů přidají BMW, General Motors, Mercedes-Benz, Land Rover, Jaguar, Toyota, Chrysler, Honda, Kia, Hyundai, Volvo, Nissan, Ferrari nebo Audi. Poslední výrobce by ale podle Wall Street Journalu nemusel být Applu příliš věrný. Deník tvrdí, že na CESu ohlásí Audi s Googlem spolupráci týkající se nasazení Androidu ve vozidlech německé automobilky.

 

Funkce budou pravděpodobně obdobné jako u řešení Applu, ale dokud partneři zprávu oficiálně nepotvrdí, nemůžeme si být ničím jistí. Chytré autosystémy ale rozhodně přijdou. Už v minulosti na nich pracoval Intel, který chtěl do vozů dostat své Atomy a OS Meego. Nokia má také zájem dostat svou navigaci do palubních přístrojů. Apple je v tomto ohledu nejdále, ale Google také bude mít zájem se na chytrých vozech podílet. Čtyři pětiny prodávaných smartphonů obsahují Android, takže to s případným obsazováním trhu bude mít snazší.