Hlavní navigace

Google a Facebook táhnou za jeden provaz. Společně propojí Asii a USA nejrychlejší podmořskou linkou

12. 10. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jindy nesmiřitelní soupeři, teď partneři. Google a Facebook společně s operátory TE Subcom a Pacific Light Data Communication společně vybudují 12 800 kilometrů dlouhý podmořský optický kabel propojující Los Angeles a Hongkong.

Chystaná linka PLCN
Chystaná linka PLCN (foto: SCM)

Linka nazvaná Pacific Light Cable Network je prvním přímým spojem mezi oběma místy. Celková kapacita spoje bude 120 Tb/s. Aktuálně nejrychlejší linka FASTER má jen poloviční propustnost. Mimochodem – i v ní má prsty Google.

Americká společnost už je zapojena do projektů šesti podmořských kabelů. Kromě dvou zmíněných ještě Unity (USA a Japonsko), SJC (Japonsko a jihovýchodní Asie), Monet (USA a Brazílie a Tannat (Brazílie a Uruguay). Poslední dvě by měly být dokončeny příští rok. Linka PLCN by měla být provozuschopná v roce 2018.

 

Facebook díky PLCN získá rychlejší spojení pro své komunikační sítě. Googlu pomůže zvýšit rychlost vlastních služeb i partnerských aplikací, které využívají jeho cloudovou platformu. Na ní běží Spotify, Evernote, Box.com nebo také část jablečného iCloudu.

Zdroj: Google

Autor článku