Hlavní navigace

Google to zkouší zase jinak. Pozastavil vývoj Allo, vyvíjí novou komunikační platformu

23. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Vývoj necelé dva roky starého komunikátoru Allo byl výrazně utlumen, Google totiž vývojový tým z velké části přesunul k vývoji nového komunikačního řešení. O vlastní službu ale nepůjde.

Během roku 2016 jsme se dočkali dalších komunikačních služeb od Googlu a o dva roky později vidíme, že ani tato iniciativa nebyla poslední. Svou službu Hangouts firma před zhruba dvěma roky doplnila nástroji Allo a Duo. Jedná se o primárně mobilní komunikační služby, přičemž první obstarává textový chat, druhá zase (video)hovory. Vzhledem k tomu, jak je konkurence zavedená (a mnohdy dobrá), tyto platformy se pro Google zřejmě nestaly splněním snu. Aspoň Allo ne. Reklamní gigant tak na věc půjde jinak. Nový přístup bude spočívat nikoli ve vytvoření vlastní komunikační služby, nýbrž ve vytvoření platformy pro Android. Co každý člověk s Androidem aspoň do nějaké míry používá?

Google jde tam, kde jste vy

Ačkoli vás patrně napadne paralela s Applem, který stírá rozdíl mezi voláním nebo „textováním“ v síti operátora a pomocí vlastní služby, Google na to půjde jinak. Za několik měsíců vydá notně vylepšenou verzi stávající aplikace Messaging, jež je aktuálně určena jen pro SMS/MMS. Vtip bude spočívat v tom, že nabídne podporu Rich Communication Services (RCS). Tento komunikační framework vyvíjí GSM Association a jednoduše řečeno jde o nástupce SMS.

Nehovoříme tedy o vlastní službě Googlu, ale o univerzální službě, kterou ovšem mj. musí podporovat operátoři. SMS dnes nejsou zrovna konkurenceschopné, což dokazují západní vyspělé trhy jako USA. Lidé chtějí volat ve vyšší kvalitě, posílat si fotky a jiné soubory apod. U SMS navíc může docházet k potížím s kompatibilitou, subjektivně ani spolehlivost není ohromující.

Google Allo Takhle Google prezentoval výhody Allo

Nepošlete si přes ně soubor, nejsou zabezpečené end-to-end šifrováním jako dnešní populární internetové komunikační platformy apod. RCS však stále nabízí možnost zprávu doručit jako SMS pro případ, že by zařízení příjemce či příjemkyně nepodporovalo novou technologii. Pak je důležité, aby se alespoň základní textové obsah dostal tam, kam má.

Allo to má nahnuté

Pokud má někdo sílu protlačit podobnou novinku, je to také Google. Protože ale firma překopává strategii ohledně komunikačních služeb, dojde i k dalším změnám. Prozatím magazínu The Verge bylo řečeno, že Google pozastavuje vývoj služby Allo. To nadále funguje, další výraznější rozvoj nicméně očekávat nemůžeme, vývojový tým Allo posílil tým aplikace Messages.

Videokomunikace skrze Duo je ve srovnání s Allo populární, nebo aspoň populárnější. Allo k momentu, kdy vzniká tento článek, získalo hodnocení 4,3 bodu od necelých 330 tisíc lidí a počet instalací překročil hranici 10 milionů. Duo naproti tomu více než 1,7 milionu lidí průměrně hodnotí 4,6 bodu a počet instalací překročil 100 milionů. Osud těchto dvou řešení Google rozhodne někdy v budoucnu.

MMF24

Co nabízí RCS?

Kdyby vás zajímalo, jak moc může být protokol RCS dobrý, nabízí mj. tyto funkce:

  • textový chat,
  • skupinový chat,
  • přenos souboru,
  • hovory VoIP,
  • videohovory,
  • sdílení polohy atd.

Výhodou je, že lze RCS integrovat do libovolné aplikace nebo platformy. Na druhou stranu řešení musí podporovat i operátoři, kteří dále rozhodnou o způsobech určování cen za tyto služby. RCS může vyřešit alespoň některé problémy signifikantní zastaralosti konceptu SMS, určitě ale neuspokojí veškerou poptávku – nenabídne např. end-to-end šifrování.