Hlavní navigace

Smartphony za tisícovku mají nový systém. Google vydal Android 9 Pie Go Edition

16. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

I v roce 2018 najdete v obchodech smartphony s pomalým procesorem, SD displejem, 1GB paměti a 8GB úložištěm. Některé jsou na tom ještě hůř a nabízejí jen poloviční kapacity. Pro takové mobily Google před rokem uvedl speciální verzi Androidu nazvanou Go Edition. Je optimalizovaná pro nejslabší hardware a běh odlehčených aplikací, které v Play Storu najdeme s přídomkem Go či Lite.

Takové telefony se nakonec dostaly i na český trh. HMG Global zde prodává lowendovou Nokii 1, Vodafone pak vydal Smart N9 lite. Oba telefony stojí okolo 2500 Kč, v zahraničí jsou mobily s Androidem Go dostupné od 30 dolarů (v přepočtu asi 800 Kč s DPH). Výrobci již podle Googlu uvedli přes 200 různých zařízení typu Go a prodávají je ve více než 120 zemích.

TIP: Víme, která zařízení dostanou Android 9.0 Pie (aktualizovaný seznam)

Právě pro ně Google uvedl novou verzi systému Android 9.0 Pie. Očesal, co se dalo. Systém zabere o 500 MB méně místa na Androidu 8.1. Zatímco standardní Android by na 8GB úložišti nechal jen 2,5 GB volného místa, u Oreo Go je to 5 GB, u Pie Go pak 5,5 GB.

Android Go smartphony Vybrané telefony s Androidem Go (zdroj: Google)

Google také zrychlil start systém a zvýšil bezpečnost, protože stejně jako velká verze Androidu nabízí tzv. verified boot. Systém při spuštění kontroluje, jestli nedošlo k nějakým změnám oproti standardní instalaci, tj. jestli jej nemodifikoval nějaký škodlivý program. Pie Go také přinese nový přehled datové spotřeby jednotlivých aplikací.

CS24

Firma také průběžně vylepšuje své Go aplikace. Vyhledávač umí číst text webových stránek nebo vybraných odstavců, YouTube umí stahovat videa, Mapy navigovat, editor zpráv je o polovinu menší a telefon rozpozná nevyžádané hovory.

Kdy se Android 9 Pie dostane na současná zařízení a kdy přijdou nová jím rovnou vybavená, zatím Google nesdělil.