Hlavní navigace

Google opisuje u Applu. Zrychlí připojování bezdrátových sluchátek

28. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni v létě Google představil novou funkci Fast Pair, která zrychlí a zjednoduší připojování Bluetooth sluchátek. V párovacím režimu se okolním mobilům sama přihlásí a ke spojení dojde stisknutím jednoho tlačítka. Nově tuto funkci ještě vylepšil. Informace o párování se sdílejí v rámci googlovského účtu, takže pokud jste přihlášení na více zařízeních současně, rovnou již na nich sluchátka uvidíte a budete je moci používat, aniž byste je museli opětovně párovat. Stejně to funguje s AirPods na platformách Applu.

Funkce je dostupná na zařízeních s Androidem 6.0 a novějších, příští rok zamíří také na Chromebooky. Pomalu se tak blíží doba, kdy sluchátkové konektory zmizí i z počítačů. Ostatně Pixel Slate od Googlu už jej nemá.

KL24

Fast Pair kromě softwarové podpory potřebuje i tu hardwarovou. Google nemá žádný ucelený seznam kompatibilních sluchátek, ale z jeho blogových příspěvků vyplývá, že jej nabízejí Pixel Buds, Libratone Q Adapt On-Ear, Plantronics Voyager 8200 a nově pak Jaybird Tarah. Nové modely chystá Bose a Anker. Google navíc navázal spolupráci se společnostmi Airoha, BES a Qualcomm, které vyrábí příslušné čipy, a Fast Pair implementují přímo do svých vývojářských nástrojů.

Jaká u mobilu používáte sluchátka?

Jak funguje Fast Pair?

  1. Je třeba přepnout sluchátka do párovacího režimu (obvykle delším podržením vypínače). Sluchátka sama o sobě vysílají signál Bluetooth LE, mobil signál automaticky zachytí a ze serverů Googlu získá název, fotografii a případný odkaz ke stažení doplňující aplikace.
  2. Na mobilu vyskočí notifikace s vysokou prioritou a výzvou, že po kliknutí se sluchátka spárují.
  3. Sluchátka se připojí klasicky přes Bluetooth (nikoliv LE).
  4. V notifikaci bude případný odkaz ke stažení aplikace z Google Play.

[video width="640" height="360" mp4="https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2017/11/android-bluetooth-fast-pair.mp4"][/video]

Byl pro vás článek přínosný?