Hlavní navigace

Telefony s Androidem by mohly zdražit až o 900 Kč

22. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Google

Google v EU čelí rekordní pokutě ve výši 4,34 miliardy eur kvůli zneužívání dominantního postavení na trhu s mobily. Proti ní se sice firma odvolala, ale zároveň řeší výtky, které k fungování Androidu měla Evropská komise. O čtyřech velkých ústupcích jsme psali minulý týden.

Týkají se mimo jiné toho, že výrobci už nebudou kvůli využití Obchodu Play předinstalovávat také Chrome a vyhledávač Googlu. Prohlížeč a vyhledávač jsou však pro něj hlavními zdroji příjmů, a pokud by výrobci chtěli na mobily a tablety nasadit jen Obchod Play, znamenalo by to pro tým z Mountain View velký zásah do rozpočtu. Google proto oznámil, že pro partnery chystá nové typy licencí, u kterých budou výrobci za využití jednotlivých aplikací (tedy hlavně Obchodu Play) platit.

Bez aplikací od Googlu by byl Android poloviční Bez aplikací od Googlu by byl Android poloviční

Příplatky za Obchod Play

Podrobnosti neznáme, ale k dokumentům určeným pro partnery se dostal magazín The Verge. Z něj vyplývá, že výše poplatku se bude odvíjet od typu zařízení (mobil nebo tablet), třídy (určené dle jemnosti displeje) a země (rozdělené do tří skupin).

Do nejvyšší skupiny údajně patří Británie, Německo, Nizozemsko, Norsko a Švédsko. V těchto zemích by výrobci měli platit 40 dolarů za zařízení s nejjemnějšími displeji (nad 500 ppi), 20 dolarů (400 až 500 ppi) nebo 10 dolarů (pod 400 ppi). Nejnižší poplatek ve třetí skupině zemí bude činit 2,5 dolaru. U tabletů má být maximem 20 dolarů. Pokud je dokument pravdivý, nové smlouvy začnou platit u zařízení aktivovaných od 1. února 2019.

TIP: Android 9 má jen minimum uživatelů. Na Pixelech od Googlu však drží 75% podíl

Nutno podotknout, že samotné využívání Androidu bude i nadále bezplatné. Google přímé poplatky vyžaduje pouze za to, že výrobci budou chtít Obchod Play, ale bez zmíněného vyhledávače a Chromu. Samsung a spol. navíc v takovém případě přijdou o provize z tržeb, které Google skrz prohlížeč vygeneroval.

KL24

V zájmu výrobců tak nejspíš bude zachovat stávající stav. Podle dokumentů to vypadá, že pokud by zachovali Obchod Play a nechali předinstalovaný Chrome i vyhledávač, mohli by nadále získávat provize a teoreticky by za zařízení platili menší poplatky nebo vůbec nic. Navíc jim ani dnes nikdo nebrání předinstalovat také další aplikace včetně těch konkurujících Googlu. A než přenášet výši poplatků do koncových cen pro zákazníky, raději možná strpí dvě aplikace navíc.

Konzervace současného stavu bude výhodná pro Google i výrobce. Z hlediska změn na trhu bude proto důležitějším ústupkem to, že Google již nebude výrobcům bránit ve výrobě zařízeních postavených na alternativních Androidech. Samsung, Huawei a další giganti by mohli tvořit vlastní odnože (nebo používat LineageOS, Amazon Fire OS apod.) a doplnit je i vlastní softwarová centra. V nich by ale samozřejmě nebyl YouTube, Gmail ani další oficiální software od Googlu…

Byl pro vás článek přínosný?