Hlavní navigace

Google App Engine podporuje Javu

9. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hlavním cílem nových vylepšení je především zpřístupnění škálovatelné infrastruktury Googlu všem vývojářům, jak programátorům působícím v začínajících společnostech, tak odborníkům, kteří pracují v počítačových centrech velkých firem.

Kromě zahrnutí podpory programovacího jazyka Java nabídne nová verze App Engine import a export databází, přístup k datům chráněný firewallem a také podporu cronů. Cron je linuxový systémový nástroj, který spouští různé programy v předem definovanou dobu a intervalu, v podstatě jde o obdobu naplánovaných úloh ve Windows.

„Toto široké rozšíření dostupnosti infrastruktury Google umožní více než 150 000 vývojářům z celého světa plně se soustředit na vývoj nových skvělých produktů, aniž by si museli - jak tomu bylo dosud - dělat starosti se škálovatelností a údržbou," uvedl Andrew Bowers, produktový manažer Google. Podle něj především podpora Javy dokáže rozšířit současnou základnu programátorů.

CS24

Google na vývoji nových funkcí úzce spolupracoval také s několika významnými společnostmi, jako jsou například Oracle či IBM. V posledních šesti měsících spustil Google téměř 50 projektů, které jsou postaveny právě na App Engine, například komunitní službu Google Moderator. Samotná služba App Engine přitom byla spuštěna přesně před rokem.

Podrobnosti o podpoře Javy zájemci naleznou přímo na stránkách App Engine, Google zveřejnil také názorné video, které vše ukazuje v praxi.