Hlavní navigace

Google Apps budou bez reklam. Tamní Gmail nebude skenovat obsah zpráv

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google nedávno aktualizoval podmínky užití, aby v nich srozumitelněji popsal, že může analyzovat váš obsah včetně e-mailů, aby mohl přizpůsobovat obsah vašim potřebám. Výsledky vyhledávání a reklama budou relevantnější vzhledem k zájmům uživatele, stejný postup vylepší spamový a malware filtr.

Google si přečetl můj e-mail s internetovým poskytovatelem a na jeho základě mi doporučil reklamu, která by se mi měla líbit
Google si přečetl můj e-mail s internetovým poskytovatelem a na jeho základě mi doporučil reklamu, která by se mi měla líbit

Za to je kritizován organizacemi pro ochranu osobních údajů, například americkým Consumer Watchdog. Obsah zprávy by měl zůstat pod listovním tajemstvím a přečíst si jej může jen odesílatel a adresát, nikoliv samotná pošta. Jak už jsme si vysvětlovali posledně, bez šifrování e-mailu toho nelze dosáhnout, Google bude mít vždy k dispozici i text zprávy.

Jeden ústupek nicméně udělal. U všech účtů odstraní z administrátorské konzole možnost změny zobrazení reklam. Admin doteď mohl sám zvolit, jestli se reklamy ve schránkách objeví, nebo ne. Podle nových pravidel se už nezobrazí nikomu. Služba zároveň nebude sbírat a analyzovat data pro reklamní účely. (Z principu fungování e-mailu ovšem Google (i jakákoliv jiná služba) stále ví, co a komu píšete.)

Google tuto novinku oznámil zejména kvůli 30 milionům studentů a učitelů, kteří používají Apps for Education. Totéž ovšem platí i pro firemní (Business), vládní (Government) i starší soukromé bezplatné účty s vlastní doménou.

 

CS24

Zdroj: Google