Hlavní navigace

Google chce aplikace pro Chrome dostat i na Android a iOS

5. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Magazín The Next Web jako první vyšťoural, že v Googlu testují, jak přenést aplikace pro Chrome i na mobilní platformy. Napovídá tomu projekt Mobile Chrome Apps na GitHubu, který vede Michal Mocny z kanadské pobočky Googlu. Za pomocí technologie Apache Cordova chtějí tyto aplikace dostat také na Android a iOS.

Pixlr Touch Up jako aplikace pro desktopový prohlížeč Chrome
Pixlr Touch Up jako aplikace pro desktopový prohlížeč Chrome

Nativní aplikace pro Chrome už můžete používat na desktopu. Jsou velmi příbuzné těm webovým – rovněž staví na jazycích HTML, CSS a JavaScript, mohou fungovat i offline. Mohou ale zároveň využívat rozšíření Native Client (NaCl), které prohlížeči dovolí spouštět nativní kód napsaný v C nebo C++, který bude vždy násobně rychlejší než JavaScript. Díky NaCl mohou vznikat opravdu výkonné aplikace (střižny videa, grafický software, hry), které navíc umí svůj původ dokonale maskovat. Že běží v prohlížeči, ani nepoznáte.

 

Pro Google jsou tzv. Chrome Apps důležité, aby vás firma udržela v prohlížeči nebo systému Chrome OS co nejdéle. Pro Chrome OS ani nic kromě webu nebo Chrome App stejně neběží. Otázkou ale je, proč chce Google takový typ aplikace dostat na mobily. Smysl to dává na iOS, tam Google operuje jen na omezeném prostoru. Jenže co na jeho vlastním Androidu?

MMF24

Jak si to Google představuje v praxi, se nejspíš dozvíme už z kraje příštího roku. Joe Marini tvrdí, že už v lednu by chtěli nějakou betaverzi.

Zdroj: The Next Web