Hlavní navigace

Google chce bezpečnější web. Zašifrované stránky prý zvýhodní ve vyhledávači

16. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google prý zvažuje, že ve výsledcích zvýhodní ty stránky, které používají zašifrované spojení mezi uživatelem a serverem. Podle zdrojů Wall Street Journalu to tvrdí Matt Cutts, jedna z hlavních postav stojících za vývojem vyhledávače Googlu. Cílem je motivovat provozovatele stránek, aby chránili své uživatele, jinak budou oproti konkurenci poškozeni.

Zní to radikálně, ale PageRank, podle kterého Google řadí výsledky, vzniká kombinací více než 200 různých atributů, takže zapojení HTTPS bude jen jednou z mnoha proměnných, byť může mít větší váhu. Google nechce tyto spekulace komentovat, ostatně i zdroje WSJ říkají, že interní diskuze jsou teprve v raném stádiu a zatím se nic měnit nebude.

 

Danny Sullivan, redaktor nejdůležitějšího blogu zabývajícího se vyhledávači – Search Engine Land – tvrdí, že by to byl rozhodně velký krok, ale nevěří, že na něj Google přistoupí. Podle něj by tuto výhodu nevyužívaly stránky s dobrým obsahem, ale podvodné weby plné reklamy.

KL24

Pokud by Google donutil weby využívat šifrované spojení, mohlo by to teoreticky pomoci přísnějšímu dohledu nad knihovnami typu OpenSSL. Právě ta se nejčastěji používá k šifrování běžných webů, na kterých nezávisí banky ani vládní úřady. OpenSSL byl ale vinou slabého dohledu dva roky vystaven chybě Heartbleed, která dovolovala zneužít díru v knihovně ke čtení paměti serveru.

Zdroj: WSJ

Byl pro vás článek přínosný?