Hlavní navigace

Google chce chránit každého uživatele. Vyhledávač už všem běží přes HTTPS

25. 9. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Google začal před třemi lety testovat přechod vyhledávače na protokol HTTPS. To má ochránit uživatele, neboť mezi servery Googlu a uživatel vznikne zašifrovaný SSL tunel, do kterého se útočníci nemohou tak snadno nabourat. Zůstane jim tak skryto, jaké výrazy uživatel hledá.

Vyhledávač Googlu s HTTPS

Předloni nasadil HTTPS pro všechny uživatele přihlášené pomocí účtu Googlu a loni začal rozšiřovat zabezpečený protokol i na další domény včetně google.cz. Letos pak ochránil všechny dotazy hledané v prohlížeči Chrome a v létě na HTTPS přepnul všechny uživatele – přihlášené i nepřihlášené.

 

Známý publicista Danny Sullivan se zeptal na motivaci Googlu. Zástupci firmy mu sdělili, že jde skutečně jen o ochranu uživatelů. Sullivan jakožto i jiní weboví experti si ale myslí, že přechod na HTTPS Googlu zvýší příjmy. Jak?

Naprostá většina webů totiž používá měřicí nástroj Google Analytics, který zjišťuje všechny možné informace o čtenářích/zákaznících, protože je zdarma a je zkrátka nejlepší. V Analytics mohou správci webů sledovat klíčová slova, přes která se uživatelé na web dostali ve vyhledávači. Jenže s příchodem HTTPS to neplatí. Místo keywords správci uvidí pouze položku „not provided“. Klíčová slova jsou přitom důležitá proto, aby tvůrci lépe odhadli, co uživatelé chtějí číst. Protože co hledají, to je zajímá, a na to se musí web zaměřit.

KL24

Google ale má data o klíčových slovech stále k dispozici, jen je neuvádí v Analytics. Přístup k nim mají inzerenti skrz systém AdWords. Sullivan naznačuje, že tím Google nepřímo donutí provozovatele webů, aby u něj inzerovali, ať mohou vědět, co se nejvíce hledá. Ale to právě Google popírá a říká, že mu jde hlavně o bezpečí uživatelů.

Zdroj: SearchEngineLand