Hlavní navigace

Google chce dát mapám novou dimenzi. Představí dnes nějakou revoluci?

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zvláštní je už načasování akce. Velkou vývojářskou konferenci Google IO, kde firma každoročně představuje hlavní novinky, totiž začne už 27. června. Jenže už příští týden Apple pořádá nový ročník WWDC, kde také čekáme spoustu nového.

V květnu se začalo mluvit o tom, že v příští verzi iOS už Apple nebude využívat mapových podkladů Googlu, ale využije jiné, nejspíš svoje. Apple má sice vlastní aplikaci Mapy, ale ta využívá právě API Google Maps. V aplikace iPhoto už Apple nasadil komunitní mapy OpenStreetMaps, poslední roky Google kupuje firmy točící se kolem map a navíc má ve zvyku zbavovat se závislosti na ostatních. Proto se spekuluje, že i Google bude z iPhonů a iPadů vyšachován. A rozhodně není sám, nová cenová politika donutila i ostatní přejít jinam.

Je to snad náhoda, že Google pořádá akci věnovanou mapám týden před tím, kdy možná Apple ohlásí vlastní mapy? Co od Googlu můžeme čekat?

Mapy pro iOS

Pokud Apple skutečně přijde s vlastní aplikací, Google by mohl vydat vlastní aplikaci, třeba i s bezplatnou navigací jako na Androidu. To by bylo lákadlo.

Sjednocení Maps a Earth

Nač udržovat dvě podobné služby, když je lze elegantně spojit? Google už před časem přinesl doplněk, který Earth zpřístupní na webu místo tradiční desktopové aplikace. Díky podpoře WebGL se už Google zbavuje i Flashe, veškeré mapové služby může nabídnout i bez tuningu prohlížeče. Maps a Earth navíc trpí zvláštní fragmentací, nové mapové podklady se neobjevují současně v obou službách, ale většinou dříve v Earth. Sjednocení by pomohlo.

 

Lepší navigace

Navigace pro Android je návyková věc, ale pro offline použití ještě není ideální. Kdyby bylo možné stáhnout mapy celé republiky, určitě by tím Google nikoho neurazil. Navíc už mapy umí navigovat i uvnitř budov, byť pokrytí je zatím tristní.

Mapy udělej si sám

Asi utopie, ale vlastní letecké snímky, Street View, panorama si může každý šikovný vytvořit i doma. Zapojí Google do snímkování komunitu? Vždyť i ty snímky z domácích balónů vypadají báječně.

Svižnější Street View

Street View máme rádi, ale procházka virtuálními ulicemi není plynulá, ale skoková. Co kdybychom se jimi mohli procházet jako ve videohře? StreetSide od Microsoftu má k tomu hodně blízko.

Další 3D

Souvisí s WebGL. V Earth je díky aplikaci SketchUp už hodně vymodelovaných budov a stromů, a to jak otexturované reálným obrazem, tak jen formou vektorových křivek (i ty vypadají fajn). Přesto je třeba spousta ruční práce. Zjednoduší Google modelování budov? Díky Street View má spoustu dat, dokáže zaměřit hloubku apod. Minimálně v těchto oblastech bychom se mohli dočkat ještě lepšího 3D, než jaké nabízí Nokia.

Podpora 3D brýlí

A když už jsou mapy ve 3D, nebude je Google umět převést do stereoskopie, jako to také dělá Nokia?

Historické mapy

Pokud budeme brát Google doslovně, novou dimenzí můžeme kromě třetího prostoru myslet i ten čtvrtý – čas. Do budoucnosti samozřejmě neuvidí, ale Google má ohromnou databázi starších leteckých snímků, takže bych z nich mohl udělat jakousi časovou osu s výletem do minulosti. Možná zdigitalizoval i středověké a novověké mapy a zkusil je napasovat do svého online atlasu a glóbu.

Mapy.cz historické

MMF24

Seznam na svých mapách už starší podklady rovněž nabízí. Pro Google by to bylo hračkou.

Co myslíte vy, že Google dneska odhalí? Máte ještě jiný návrh?