Hlavní navigace

Google Chrome 25 zatrhne tiché instalace doplňků. Bude vyžadován váš dohled

27. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdybyste si měli nějaký internetový prohlížeč spojit s doplňky, vybavíte si po právu zřejmě především Firefox. Opera se s nimi snaží začít, jediného výrazného konkurenta v tomto oboru nicméně představuje Google Chrome. Pro něj již vznikla řada povedených doplňků. Ty nikdy nemohou dosáhnout takových proporcí jako nejmocnější doplňky pro Firefox, což ovšem obecenstvu tohoto prohlížeče nijak zvlášť nevadí. Přesto mohou představovat problém. Doplňky pro Chrome mohou aplikaci zpomalovat, stejně jako se to někdy děje u Firefoxu.

Tip: Opera 12.5 bude blokovat doplňky, které nepochází z oficiálního katalogu

Často vytýkaný výkonnostní zádrhel bohužel nelze efektivně řešit. Prohlížeč vám maximálně může sdělit, že doplněk zpomaluje práci s aplikací a je na vás, abyste ho dali pryč. O něco podobného se pokusil Microsoft. Internet Explorer vám ukáže, o jaký čas bylo spuštění aplikace zpožděno. Svůj obří ekosystém se po dlouhé době podařilo udržet na uzdě právě Mozille. Informační systém o náročnosti doplňků na počítač pro Firefox teprve chystá, v minulosti již zabránila tomu, aby se do prohlížeče rozšíření instalovala sama od sebe.

 

Chválihodný krok ocení zejména uživatelé, kteří se doplňky moc nezabývají a pak se diví, proč že se jim zpomaluje prohlížeč. Automatická instalace na pozadí bude zakázána také ve Chromu. Cizí aplikace vám již nebudou moci do prohlížeče přidávat (ne)užitečné doplňky samy od sebe. Počínaje Chromem 25 budou tyto kousky zablokovány. Dosud instalované povolíte jedním klepnutím při jednorázové výzvě. Při příštích instalacích se vám pak ukáže upozornění s popisem doplňku a součástí, kam přistupuje. Můžete ho rovnou odebrat, případně povolit.

Starší doplňky budou zakázány
Starší doplňky budou zakázány | Zdroj: The Chromium Blog

CS24

Nové instalace si vyžádají vaše svolení
Nové instalace si vyžádají vaše svolení| Zdroj: The Chromium Blog

Zdroj: The Chromium Blog via Chrome Story